Prezidențiale 2024 / Victoria unui candidat pro-rus ar putea duce la izolarea R. Moldova. Dan Perciun: Ucraina și România și-ar putea regândi abordările

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Victoria în alegerile prezidențiale a unui candidat susținut de Rusia ar putea duce la izolarea R. Moldova și la o regândire a relațiilor din partea Ucrainei și României. Totodată, în interiorul R. Moldova se va produce o dezintegrare a statului de drept și vor fi îngrădite drepturile fundamentale ale cetățenilor. Opinia a fost exprimată de vicepreședintele PAS, Dan Perciun.
1.11.2024 7:30
1.11.2024 9:00
Monica Scutaru
Politic

Politicianul a făcut o paralelă cu situația din Georgia, subliniind că acestea ar fi niște scenarii promovate de Moscova, la fel ca și așa-zișii politicieni pro-europeni.

Kremlinul a reușit să coopeteze acest discurs, să îl plaseze sub emblema unor politicieni care se declară a fi pro-europeni, dar care, mai degrabă, compromit acest parcurs făcând jocul Moscovei. Încercările acestea ale domnului Stoianoglo de a se erija pe ultima sută de metri de partea Partidului Socialiștilor, care a denunțat Acordul de Asociere și a făcut tot posibilul să blocheze integrarea noastră europeană, pare foarte ipocrit. La fel de ipocrit e ca și cum să fii procuror și să fii susținut de penali. Miza Kremlinului aici să infiltreze oameni care să facă jocul Kremlinului pentru a deturna voința poporului”,  a declarat Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Dialog deschis”.

Întrebat care va fi traectoria R. Moldova cu Stoianoglo în frunte, oficialul a spus că aceasta va însemna o bălăcire în mocirlă, o dezintegrare a statului de drept, o compromitere a parcursului european, iar resursele care urmau să vină se vor subția dramatic.

Cred că o să vedem o îngrădire a libertăților fundamentale, cum am văzut în Georgia toți acești ani, scenariu pare copiat de acolo. În 2012 Saakașvili, după un vector vădit pro-european și pro-american a fost înlăturat de la putere după reformele pe care le-a făcut de către un grup declarat pro-european ca să ajungă 12 ani mai târziu când riscă să își piardă regimul liberalizat de vize, când Georgia nu a primit statut de țară candidat ca și celelalte, când relația cu Uniunea Europeană este extrem de proastă, deși 85% din populația Georgiei se declară a fi pro-europeană”, a spus el.

Vicepreședintele PAS susține că R. Moldova ar reuși să mențină relații foarte bune cu Ucraina și România, doar dacă alegerile vor fi câștigate de Maia Sandu, actualul șef al statului, iar schimbarea președintelui, în opinia lui Perciun, ar putea genera mari semne de întrebare în relația cu Ucraina, care până acum a văzut un partener în R. Moldova și o zonă care garanta securitatea.

S-ar putea să își regândească abordările, s-ar putea să însemne o izolare”, a afirmat Perciun.

Potrivit lui, și România s-ar putea să își pună întrebarea privind relațiile cu R.Moldova.

Cum se face că tot suportul pe care l-a acordat ultimii ani și aici sunt investiții în grădinițe, autobuze, donații de carte, suportul COVID-19, ajutorul cu gaze, interconectările, s-ar putea să ducă la o regândire a relației foarte frumoase și foarte deschise pe care am văzut-o în ultima perioadă, o reducere a susținerii financiare. O întrebare legată și de granițe, acordarea cetățeniei în variantă simplificată. Nu vreau să desenăm scenarii apocaliptice, dar este de așteptat că oamenii care au susținut atât de mult R. Moldova, nevăzând un răspuns pe potrivă din partea cetățenilor R. Moldova, să vrea să regândească aceste relații”, susține Perciun.

Pe 3 noiembrie, în R. Moldova va avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Pentru funcția de șef al statului vor lupta actualul președinte, Maia Sandu, susținută de PAS și candidatul PSRM Alexandr Stoianolgo, susținut inclusiv de fugarul penal Ilan Șor.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md