Planul de creștere economică pentru R.Moldova. Cristina Gherasimov: Ne orientăm la crearea a 100.000 de locuri de muncă

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Pe parcursul următorilor ani, autoritățile își propun să creeze circa 100.000 de locuri de muncă și să susțină 5.000 de afaceri de familie. Acțiunile sunt prevăzute în cadrul implementării Planului de creștere economică pentru R. Moldova, aprobat în octombrie de Comisia Europeană.
23.12.2024 15:37
23.12.2024 15:44
Deschide md
Politic

Cum vor fi valorificate cele cei 1,8 miliarde de euro a explicat viceprim-ministrul responsabil pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția MOLDPRES.

Oficialul a precizat că acești banii alocați de Comisia Europeană vor fi direcționați spre sectoarele care pot accelera creșterea economică. La baza planului va sta o agendă de reforme și proiecte de noi investiții, a asigurat vicepremierul.

Urmează să construim nu doar infrastructură nouă sau să o modernizăm pe cea actuală, dar și să creăm mai multe locuri de muncă. Estimativ, ne orientăm acum la crearea pe parcursul următorilor ani a 100.000 de locuri de muncă și la susținerea a circa 5000 de afaceri de familie. La fel, afaceri noi, dar și afaceri deja existente, investiții capitale în drumuri, poduri, căi ferate”, a declarat Gherasimov.

În luna decembrie, la Bruxelles a avut loc screening-ul bilateral pe Capitolele2, 3, 4 și 7 din Clusterul 2. În mod special au fost analizate modalitățile de integrare a pieței muncii din R. Moldova, libera circulație a serviciilor și capitalului, dreptul proprietății intelectuale.  

Capitolul2 înseamnă să integrăm piața muncii de la noi în cea a Uniunii Europene, astfel încât orice cetățean al țării noastre să poată lucra liber în orice țară europeană, fără niciun fel de discriminare.
Capitolul 3 ține de libera circulație a serviciilor, ceea ce înseamnă un mare avantaj pentru statele cu piețe mici, precum e Republica Moldova. Aceasta înseamnă că antreprenorii noștri și companiile lor vor putea presta liber servicii pentru 450 de milioane de cetățeni ai UE. Înseamnă că vor avea noi oportunități, ceea ce va presupune crearea a noi locuri de muncă și șansa de noi venituri economiei noastre.
Capitolul4 - libera circulație a capitalului - este un alt pilon fundamental al pieței unice europene. Acesta presupune dezvoltarea unei economii moderne și mai multe oportunități pentru investiții, prin eliminarea tuturor barierelor în procesul de circulație a banilor, iar astfel - crearea unui mediu mai bun pentru investitorii din țară și din afară”, a explicat Gherasimov.

La Bruxelles, R. Moldova este văzută ca un stat candidat model de la acre pot învăța și alte state, afirmă Gherasimov. Vicepremierul susține că acum este importantă păstrarea determinării pentru a transforma societatea și a aduce acasă standardele europene.

Este important să ne păstrăm determinarea de a ne transforma societatea, de a aduce standardele europene acasă, în așa fel ca și cetățenii noștri să se poată bucura de toate beneficiile Uniunii Europene. Acest proces a început acum patru ani, când doamna Președintă Maia Sandu a deschis ușile pentru Republica Moldova în absolut toate statele membre, dar și în instituțiile europene. Recent, a avut loc o nouă vizită a doamnei Președintă la Bruxelles, unde a reafirmat angajamentul ferm al țării noastre de a merge mai departe, de a ne reforma și în cele mai complexe sectoare, precum justiția. Dar nu m-aș axa pe vizite, ci pe determinarea noastră. Cert e că foarte puține state candidate reușesc să facă ceea ce facem noi”, a declarat Gherasimov.

Cristina Gherasimov a preluat funcția de viceprim-ministru responsabil pentru Integrare Europeană în februarie 2024.

Pe 9 octombrie, Comisia Europeană a adoptat un Plan de creștere pentru R. Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, susținut de un Mecanism de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027. Acesta este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat R. Moldova de la obținerea independenței.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md