OMS trebuie să își reducă bugetul cu 20% după retragerea anunțată de SUA

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a propus să își reducă bugetul cu o cincime în urma deciziei Statelor Unite, principalul său contributor, de a se retrage, iar acum trebuie să își reducă misiunile și personalul, a declarat directorul OMS într-un e-mail intern consultat sâmbătă de AFP.
29.3.2025 20:27
29.3.2025 20:27
Deschide md
Externe

OMS se confruntă cu un deficit de aproape 600 de milioane de dolari în 2025 și 'nu are de ales' decât să înceapă să facă reduceri, a explicat directorul general al instituției, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în mesajul transmis vineri personalului agenției ONU pentru sănătate, scrie Agerpres.

Pe lângă faptul că a declanșat retragerea SUA după asumarea mandatului de președinte în ianuarie, Donald Trump a decis să înghețe practic tot ajutorul extern american, inclusiv programe importante ce vizează îmbunătățirea sănătății globale.

SUA antamase deja măsuri pentru a părăsi OMS în timpul primului mandat al președintelui Trump, în 2020.

Președintele Donald Trump și-a justificat decizia din ianuarie prin discrepanța dintre contribuțiile financiare americane și cele chineze, acuzând organizația că 'escrochează' SUA.

Drept urmare, Tedros avertiza deja la sfârșitul lunii ianuarie că OMS va lua măsuri de economisire a costurilor.

SUA au fost de departe cel mai mare contributor la bugetul OMS. În ultimul ciclu bugetar de doi ani, 2022-2023, SUA au contribuit cu 16,3% din bugetul total al organizației de 7,89 miliarde de dolari.

'Reduceri drastice ale asistenței oficiale pentru dezvoltare din partea Statelor Unite și a altor țări cauzează perturbări enorme pentru țări, ONG-uri și agenții ONU, inclusiv OMS', a spus Tedros în e-mailul său.

Chiar înainte de începerea procesului de retragere a SUA, OMS se confrunta deja cu constrângeri financiare și a început cu peste nouă luni în urmă să lucreze la măsuri de îmbunătățire a eficienței sale, mai notează liderul organizației.

Însă 'anunțul Statelor Unite, combinat cu reducerile recente ale asistenței oficiale pentru dezvoltare din partea anumitor țări pentru a finanța o creștere a cheltuielilor pentru apărare, a făcut situația noastră mult mai critică', a explicat în continuare Tedros.

'Deși am realizat economii substanțiale de costuri, condițiile economice și geopolitice actuale fac mobilizarea resurselor deosebit de dificilă', mai scrie el.

În februarie, consiliul executiv al OMS a redus bugetul propus pentru 2026-2027 de la 5,3 miliarde de dolari la 4,9 miliarde de dolari. 'De atunci, perspectivele asistenței pentru dezvoltare s-au deteriorat', a amintit Tedros. 'Așadar, am propus statelor membre un buget mai redus, de 4,2 miliarde de dolari, o reducere de 21% față de bugetul propus inițial', a adăugat el.

Majoritatea finanțării SUA provenea din contribuții voluntare pentru proiecte specifice, mai degrabă decât dintr-o cotă fixă.

'În pofida tuturor eforturilor noastre, suntem acum în punctul în care nu avem de ales decât să reducem sfera muncii noastre și a personalului nostru', conchide directorul general al OMS, care a precizat că 'aceste măsuri se vor aplica mai întâi la nivel de sediu, începând cu managerii superiori, dar vor afecta toate nivelurile și toate regiunile'.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md