Nicu Popescu îndeamnă autoritățile să fortifice capacitățile de apărare ale R. Moldova: „Să nu acționăm acum, înseamnă să punem în pericol viața cetățenilor”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, îndeamnă autoritățile să fortifice capacitățile de apărare ale R. Moldova. Popescu punctează câteva necesități urgente pentru asigurarea securității, în special după violarea spațiului aerian al R. Moldova de către dronele rusești.
18.11.2024 11:55
18.11.2024 11:56
Deschide md
Politic

Fostul ministru de externe se referă în egală măsură atât la consolidarea unor parteneriate în domeniul apărării cât și la dotarea instituțiilor statului cu tehnică modernă: radare și interceptoare performante.

Totodată, Popescu susține că afirmațiile precum că statutul de neutralitate ar fi suficient pentru a proteja R. Moldova, promovează un discurs fals. „Acest discurs are un singur scop: să mențină Moldova slabă și vulnerabilă”, susține Popescu. De peste 30 de ani, Rusia a urmărit să mențină statele din jur slabe, nepregătite și vulnerabile, pentru ca, atunci când se ivește un moment istoric, să le poată reocupa, intimida sau subordona politic, a menționat Popescu.

Nicu Popescu îndeamnă societatea să conștientizeze „câteva lucruri fundamentale”:  

Avem nevoie de parteneri puternici în domeniul securității. Parteneri care ne-au ajutat și care ne vor ajuta și în continuare”, constată fostul vicepremier.

Totodată, acesta susține că nimeni nu va proteja Moldova dacă țara nu își va dezvolta capacitățile de apărare. Popescu a făcut referire la state precum Estonia sau Cipru, apărate de partenerii lor, cu condiția ca statele depun un efort de apărare. Estonia alocă pentru apărare peste 3% din PIB, iar Cipru aproape 2%.

R. Moldova, potrivit lui Popescu, are nevoie de instituții de forță puternice și funcționale, capabile să apere cetățenii de atacuri hibride și să elimine riscurile din spațiul aerian.

Astfel, Moldova are și va avea nevoie atât de radare performante, mai numeroase, cât și de interceptoare moderne. Chiar dacă efectele acestor investiții vor fi resimțite în timp, să nu acționăm acum înseamnă să punem în pericol viețile cetățenilor noștri. Neglijarea apărării timp de trei decenii, fie din naivitate, fie din rea-intenție, a lăsat țara vulnerabilă”, a conchis Popescu.

Ex-ministrul precizează că dezvoltarea unor sisteme funcționale durează, referindu-se la Israel, care investește masiv de peste 70 de ani în propriile capacități de apărare și încă nu are o rată de succes de 100%, însă este ajutat să își protejeze spațiul aerian de forțele militare ale altor state – SUA, Franța, Iordania și Marea Britanie.

Aceste țări, potrivit lui Popescu, reușesc să doboare majoritatea atacurilor, protejându-și populația de atacurile aeriene, dar nu în totalitate.

Și totuși, este o mare diferență între a putea proteja doar 5% sau 80% din populație. Fiecare procent în capacitatea de apărare a unui stat înseamnă vieți salvate și proprietăți protejate”, a menționat Nicu Popescu.
După 2022, să pui sub semnul întrebării necesitatea de a proteja cetățenii prin fortificarea capacităților de apărare și securitate nu mai poate fi atribuit naivității, ci unei rea-voințe clare”, a conchis ex-vicepremierul.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md