Ministrul german de Externe: Putin a vrut să doboare guvernarea de la Chișinău, însă nu i-a reușit. R. Moldova face progrese notabile


Dar acest lucru nu i-a reușit, iar acum R. Moldova face progrese notabile, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul Dorin Recean, desfășurată în cadrul vizitei sale la Chișinău.
”Știam că Putin va încerca să provoace căderea guvernării proeuropene fără o invazie militară. La trei ani distanță, putem spune că planul de agresiune al Rusiei nu a avut succes. Acum, Moldova face progrese notabile, în pofida planurilor lui Putin. Trebuie să continuăm pe calea reformelor. Planul lui Putin a fost să vă înfrângă energetic. Nu i-a reușit. Moldova va reuși să se aprovizioneze complet cu gaze și energie din Europa, devenind liberă de dependența energetică față de Rusia. În următorii doi ani, vom sprijini și mai intens independența energetică a Moldovei și integrarea pe piața europeană” a declarat oficialul german.
Pentru a ajuta R. Moldova să facă față presiunilor Rusiei, Germania, împreună cu România și Franța, au format Platforma de Sprijin pentru Moldova, care, între timp, s-a transformat în Platforma de Parteneriat pentru Moldova. Acest mecanism le-a permis partenerilor externi să ajute guvernarea de la Chișinău după invazia rusă în Ucraina, când R. Moldova a primit, în total, circa 400 de mii de refugiați. Pentru acest gest, Baerbock a ținut să-și exprime respectul pentru toți moldovenii care și-au deschis casele pentru a primi refugiații ucraineni.
Acum, când discuțiile privind încheierea unei păci în Ucraina cresc în intensitate, Germania insistă ca aceste negocieri să aibă în vedere și statele din zonă.
”De câte ori vorbim despre o pace justă pentru Ucraina, vorbim și despre întreaga ordine de pace pe care trebuie să o apărăm. Dacă vorbim despre pace în Ucraina, trebuie să avem în vedere și libertatea Moldovei și a țărilor baltice. Planul perfid al lui Putin este să atace societățile democratice din Europa. Aici putem învăța multe de la voi, pentru că deja luptați împotriva falsurilor și destabilizărilor rusești” a subliniat ministrul german de Externe.
Baerbock a ținut să de asigurări că și următorul guvern de la Berlin, care este în proces de formare, va fi alături de R. Moldova, întrucât cetățenii noștri au ales conștient democrația, statul de drept și o viață pașnică și merită să aibă un viitor european.
La rândul său, premierul Dorin Recean a ținut să-i mulțumească Germaniei pentru tot ajutorul oferit, subliniind că prietenia dintre R. Moldova și Germania este una solidă, bazată pe încredere, respect și rezultate.
”Ați fost alături de noi în momentele-cheie pentru Republica Moldova. Am început acest drum în aprilie 2022, când a fost lansată Platforma de Sprijin pentru Moldova. Vă mulțumesc pentru că v-ați implicat pentru a ne ajuta. Germania a răspuns acestui apel. Este cel mai mare donator la Fondul de Reducere a Vulnerabilității, cu un sfert din contribuții. Germania investește în eficiență energetică și infrastructură socială, sprijină învățământul dual. Este al cincilea partener comercial și al șaptelea investitor. Peste 400 de companii cu capital german activează în Moldova” a notat Recean.
Potrivit lui, Rusia continuă să pună presiuni uriașe pe R. Moldova, însă Chișinăul rezistă datorită susținerii prietenilor săi, inclusiv Germaniei.
”R. Moldova a fost supusă unor presiuni fără precedent în 2024. Înainte de alegeri, Kremlinul a cheltuit aproape 200 de milioane de euro pentru a influența votul și a destabiliza statul. Dar nu au reușit. Ne-am mobilizat și am apărat dreptul nostru de a decide viitorul. Moldovenii au ales Europa, iar Europa ne-a auzit. În 2024 au fost lansate oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. În martie 2025 a fost adoptat Planul de Creștere Economică pentru Moldova. Doar în 2025 vom primi circa 200 de milioane de euro prefinanțare. Un alt sprijin important este pachetul energetic de 250 de milioane de euro” a mai declarat Recean.
Prim-ministrul a vorbit și despre situația din regiune, subliniind că o pace justă pentru Ucraina este necesară din punct de vedere al securității și economiei, iar R. Moldova este alături de autoritățile statului vecin pe tot parcursul acestei invazii ilegale a Rusiei.

