Ministerul Energiei ia măsuri pentru gestionarea crizei energetice
Ședința s-a desfășurat pentru a evalua situația curentă și a elabora măsuri pentru prevenirea și gestionarea unei eventuale crize energetice. În cadrul reuniunii, funcționarii au discutat planul de iarnă, care include 45 de acțiuni menite să asigure securitatea energetică în perioada rece, transmite IPN.
Printre măsurile discutate se numără reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze, conform recomandărilor Uniunii Europene, și promovarea utilizării combustibililor alternativi. O provocare majoră identificată este lipsa rezervării capacității de transport al gazelor pe traseul transbalcanic în regim de flux invers, o situație ce afectează consumatorii de pe malul stâng al Nistrului. Ministerul a subliniat că rezervarea capacității pentru luna ianuarie 2025 trebuie realizată până la 16 decembrie, ora 18:00, iar pentru ziua de 1 ianuarie 2025, până pe 31 decembrie 2024, ora 18:00.
Operatorul sistemului de transport al gazelor din Moldova, VestMoldTransGaz, va trebui să colaboreze îndeaproape cu operatorii de pe traseul transbalcanic, pentru monitorizarea zilnică a rezervărilor efectuate de traderi și asigurarea furnizării continue de gaze naturale. De asemenea, VestMoldTransGaz va raporta constant către Ministerul Energiei despre evoluția rezervărilor.
În cadrul ședinței, au fost analizate măsurile suplimentare, precum mobilizarea capacităților interne de generare a energiei electrice și maximizarea importurilor de energie. Ministerul a reafirmat angajamentul de a examina toate scenariile de risc și de a implementa măsurile necesare pentru a preveni o eventuală criză energetică, protejând în același timp consumatorii.