Ministerul Energiei: De la 1 ianuarie 2025, exportul de energie regenerabilă va fi permis doar după acoperirea necesităților interne
În prezent, producătorii din piața liberă exportă energia electrică produsă în anumite ore, în timp ce, în orele cu consum maxim, Energocom importă energie din România, la prețuri mai mari.
La ședință au participat reprezentanți ai companiilor care gestionează centrale electrice eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de cca 215 MW. Părțile au căzut de acord că energia regenerabilă contribuie la atenuarea crizei energetice și poate asigura o parte importantă din necesitate în orele cu consum maxim.
Astfel, s-a decis elaborarea și aplicarea, din 1 ianuarie 2025, a unui mecanism care să permită achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către Energocom, pentru acoperirea deficitului, dar să permită exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit. În acest sens, Energocom deja a elaborat și transmis producătorilor de energie regenerabilă contracte cadru pentru achiziția de energie electrică.
„În 2022 a fost interzis exportul de energie electrică. Acum, cantitățile de energie regenerabilă sunt semnificativ mai mari și vrem să aplicăm un mecanism echitabil, echilibrat și flexibil, care să fie convenabil și producătorilor, astfel, încât aceștia să poată exporta atunci când consumul intern este acoperit” a declarat Constantin Borosan.
Capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut cu peste 55% în acest an, comparativ cu anul precedent, cele mai mari progrese fiind înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice. Astfel, în trimestrul trei al anului curent, Republica Moldova a ajuns să aibă centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate instalată de 521 MW sau de 11 ori mai mult decât în anul 2019.
În cazul instalațiilor fotovoltaice, în 9 luni ale anului curent, capacitatea a crescut de la 185 MW în 2023 - la 344 MW sau aproape de 2 ori. Capacitatea instalațiilor eoliene a crescut de la 126 MW în 2023 la 154 MW în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de peste 22%.
Din acestea, centrale fotovoltaice cu capacitatea de 119 MW au fost instalate în baza mecanismului de sprijin tarif fix și 84,5 MW fără nici un mecanism de sprijin, energia electrică fiind comercializată în piața liberă. Centralele eoliene în piața liberă au o capacitate de 128 MW, iar în baza legii privind energia regenerabilă din anul 2007 - 25,9 MW.