Mihai Isac // Referendumul pentru integrare europeană: minciuna neutralității kolhozului

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
4.9.2024 18:29
30.9.2024 18:04
Editorial

Campania furibundă împotriva referendumului, susținută de imensa mașină de propagandă finanțată de Rusia, este caracterizată de folosirea pe scară largă a teoriilor conspirației și a știrilor false. Vulnerabilitatea spațiului informațional al R. Moldova și lipsa capacităților instituționale necesare combaterii eficiente a acestui fenomen ridică noi probleme pentru electoratul din R. Moldova.

Problema neutralității este folosită de către forțele politice pro-ruse pentru a isteriza o parte a electoratului din R. Moldova, încercând să îl convingă să nu participe la referendumul. Din păcate, eforturile societății civile par a nu avea efectul scontat, în pofiva unor campanii energice.

Cadrul legal al statutului de neutralitate al R. Moldova este determinat de articolul 11 al Constituției statului, dar și interpretarea acestui articol prin hotărârea Curții Constituționale din 2 mai 2017.

Trebuie să menționăm că neutralitatea R. Moldova a fost declarată unilateral, nefiind consecința unui tratat internațional, în pofida retoricii partidelor pro-ruse.

Principala amenințare la adresa neutralității nerecunoscute a R. Moldova este chiar Federația Rusă, care menșine sub ocupație militară regiunea din estul statului de peste 30 de ani. Pe lângă ocupația militară directă, Moscova recrutează cetățeni ai R. Moldova pentru a lupta în forțele armate federale ruse, încălcând legislația națională și internațională în vigoare.

Conform propagandei anti-referendum, dacă acesta va fi declarat valid, statutul de neutralitate va fi anulat. Din nefericire această minciună este rostogolită fără încetare de către mass-media pro-rusă, dar și de unele canale declarate independente. Este greu de explicat că nici un fir de păr din capul acestui articol, atât de drag Rusiei, nu va fi atins de rezultatul referendumului.

În cadrul Uniunii Europene sunt și state membre neutre, cum sunt Malta, Irlanda, Austria și Cipru, în ultimele trei state locuind mulți cetățeni ai R. Moldova. Acest aspect important nu este atins de propaganda pro-rusă din R. Moldova, care folosește tehnici de manipulare pentru a își atinge scopul perfid.

Un alt fals propagat cu succes de propagan rusă este faptul că NATO ori UE ar cantona trupe în R. Moldova. Spre deosebire de Federația Rusă, care nu își respectă angajamentele privind retragerea trupelor de ocupație din Transnistria, cele două organizații nu trimit trupe în R. Moldova. Soldații din statele membre UE participă la exerciții militare comune, soldații Armatei Naționale beneficiind din plin de aceste exerciții, mai ales din punct de vedere al expertizei obținute.

O altă minciună favorită este faptul că R. Moldova ar trebui să participe la războaie declanșate de UE ori NATO. Pe lângă faptul că mass-media pro-rusă ignoră invazia militară rusă împotriva R. Moldova din anii 90 ori invazia rusă declanșată împotriva Ucrainei în 2014, aceste acuzații sunt false.

Datorită sprijinului internațional, R. Moldova a devenit și un stat exportator de securitate, respectat de comunitatea internațională. Soldații Armatei Naționale apără pacea în Kosovo, Liban, dar și alte regiuni disputate ale lumii, garantând un respect crescut pentru R. Moldova.

Chiar dacă problema neutralității nu va fi discutată pe larg în actualul ciclu politic este poate vremea ca acest concept, atât de drag Rusiei atunci când vine vorba de R. Moldova, să fie mai bine explicat populației R. Moldova.

Neutralitatea a dezarmat practic R. Moldova în fața ofensivei militare și hibride a Federației Ruse, oferind noi pârghii Kremlinului pentru a influența destinul nostru și pentru a amenința partenerii R. Moldova. Este poate timpul ca această neutralitate să fie impusă în primul rând celor care calcă suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md