Mihai Isac // De la Platforma Crimeea la Platforma Transnistria, un abecedar pentru Chișinău

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
18.9.2024 18:00
30.9.2024 18:04
Editorial

Invazia militară rusă, declanșată de Moscova împotriva Ucrainei în 2014, și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea a ridicat o serie de probleme organizatorice pentru autoritățile de la Kiev atunci când vorbim despre mobilizarea sprijinului internațional pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Orice precedent stabilit în Ucraina ori R. Moldova va afecta profund modul de soluționare finală al conflictelor înghețate provocate de Moscova în tot bazinul extins al Mării Negre.

Lansată pe 23 august 2021 de către Ucraina, Platforma Crimeea are rolul de a menține atenția comunității internaționale asupra anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și pentru a coordona eforturile de restabilire a integrității teritoriale a Ucrainei. De la lansare, platforma a evoluat semnificativ atât pe plan diplomatic, cât și ca instrument de mobilizare politică internațională, inclusiv politică și economică.

Lansarea oficială a avut loc în cadrul unui summit masiv organizat la Kiev, unde au participat reprezentanți din peste 40 de țări, inclusiv lideri din Uniunea Europeană, NATO și alte organizații internaționale, inclusiv din România și R. Moldova. Scopul principal a fost acela de a exercita presiuni asupra Rusiei și menținerea subiectului anexării ilegale a Crimeei în atenția internațională.

Obiectivele cheie anunțate de inițiatori includea restabilirea controlului Ucrainei asupra Crimeei, promovarea drepturilor omului în regiunea ocupată, și restabilirea securității în Marea Neagră. Aceste deziderate sunt importante și pentru R. Moldova, care se confruntă cu probleme similare.

La ediția din anul 2022, Platforma s-a bucurat de susținere internațională crescută, mai ales în contextul invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia. Invazia militară ilegală și crimele de război ale trupelor Federației Ruse au trezit la realitate o serie de cancelarii occidentale, ducând la creșterea sprijinului din partea comunității internaționale pentru demersurile Ucrainei de a obține revenirea în spațiul său constituțional al teritoriilor ocupate ilegal.

Având loc pe fondul invaziei militare ruse pe scară largă, summitul din 2022 a inclus discuții intense despre sprijinul militar și economic necesar Ucrainei pentru a rezista în fața mașinii de război a Federației Ruse. Totodată, au fost analizate modalitățile de a implementa mai eficient sancțiunile împotriva Rusiei. Toate statele membre și-au reconfirmat angajamentul lor față de suveranitatea Ucrainei, insistând pentru retragerea Federației Ruse din regiunile ocupate din Ucraina.

Pe parcursul anului 2023, Platforma Crimeea a continuat să fie un forum activ, cu participarea mai multor state și organizații internaționale. În parte datorită activității Platformei, am asistat la o creștere a presiunii internaționale asupra Rusiei, cu mai multe țări importante impunând sancțiuni economice severe Moscovei, crescând sprijinul militar și financiar pentru Ucraina.

La summitului din 2023, au fost discutate planuri detaliate pentru reconstrucția Crimeei după eliberare, precum și sprijinirea cetățenilor ucraineni din Crimeea și alte regiuni afectate de ocupație. Situația drepturilor omului din Crimeea, în special a comunității tătarilor crimeeni, reprezintă o preocupare constantă atât a autorităților de la Kiev, dar și a societății civile din Ucraina.

Și la summitul din anul 2024, Platforma Crimeea a continuat să fie un punct focal pentru planificarea post-conflict, în condițiile în care Ucraina a început să recâștige controlul asupra unor teritorii ocupate. Realitatea de pe front se va reflecta și în modul în care se vor purta negocierile, autoritățile de la Kiev fiind pregătite să mențină presiunea la nivel internațional.

Acest model interesant de mobilizare a comunității internaționale și de coordonare a eforturilor diplomatice pentru un scop specific, readucerea Transnistriei în spațiul constituțional al R. Moldova, poate fi un precedent important pentru R. Moldova

Platforma Crimeea a reușit să atragă sprijinul internațional prin implicarea guvernelor și organizațiilor internaționale. R.Moldova ar putea folosi acest model pentru a obține sprijin în problema conflictului transnistrean și în alte domenii de interes strategic, cum ar fi securitatea energetică și integrarea europeană.

Autoritățile de la Chișinău ar putea crea o platformă similară pentru a păstra pe agenda internațională problema regiunii separatiste din estul țării și necesitatea retragerii forțelor militare de ocupație ruse din R. Moldova

Platforma Crimeea a permis implicarea organizațiilor neguvernamentale și a altor entități non-statale pentru a promova mult mai eficient drepturile omului. R, Moldova trebuie să încurajeze participarea activă a societății civile într-o platformă dedicată consolidării statului de drept și a drepturilor cetățenilor. Recentul Forum de Reintegrare, organizat de organizații din societatea civilă și Biroul Politici de Reintegrare, poate fi un prim pas important în acest sens, având în vedere sprijinul venit din partea partenerilor occidentali pentru integritatea teritorială a R.Moldova.

Formatul Platformei Crimeea a permis Ucrainei să proiecteze o imagine clară și strategică privind intențiile sale legate de Crimeea, dar și față de alte regiuni aflate sub ocupație temporară rusă. R. Moldova ar putea beneficia de un astfel de cadru pentru a-și contura mai clar poziția geopolitică și prioritățile în fața partenerilor internaționali.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md