Marea Britanie sancționează o rețea din Republica Moldova pentru interferențe electorale

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Marea Britanie a sancționat, miercuri, o entitate pe care a prezentat-o drept un grup pro-rus responsabil care a încercat să organizeze un referendum și să destabilizeze democrația din Republica Moldova.
2.4.2025 16:38
2.4.2025 16:41
Deschide md
Politic

Despre acest lucru a anunțat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat, relatează Agerpres cu referire la Reuters.

Potrivit sursei, sancțiunile anunțate miercuri de Marea Britanie vizează organizația neguvernamentală „Evrazia”, cu sediul în Rusia, impunând înghețarea activelor acesteia și interdicții de călătorie grupului, fondatoarei sale Nelli Parutenco și unei membre din conducerea organizației, Natalia Parasca. Tot Natalia Parasca este și lider al Partidului „Renaștere” din R. Moldova.

Ministrul de externe britanic David Lammy a asigurat că Marea Britanie nu va ignora încercările de a submina democrația în țările pe care le consideră prietene și partenere.

„Când banii murdari curg liber, acest lucru erodează încrederea publicului, destabilizează economiile și le permite actorilor maligni să submineze statul de drept”, a declarat Lammy pentru Reuters într-un comunicat. „Prin combaterea directă a acestor amenințări, apărăm fundamentele guvernării democratice - instituții în care cetățenii pot avea încredere și care îi responsabilizează pe cei aflați la putere”.

Marea Britanie a afirmat anterior că Moscova folosește dezinformarea, finanțarea ilicită și subversiunea politică pentru a submina democrația în Moldova.

Potrivit MAE britanic, rețeaua Evrazia este operată de oligarhul Ilan Șor, care locuiește în Rusia și care a fost sancționat de Marea Britanie în 2022 în temeiul reglementărilor anticorupție. Evrazia a fost sancționată de UE în octombrie.

Republica Moldova a evocat scheme, inclusiv una operată de Șor, ce urmăreau să cumpere voturile a sute de mii de oameni. De cealaltă parte, Ilan Șor a negat acuzațiile.

În trecut, Republica Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică, dar legăturile sale cu Rusia s-au deteriorat, pe măsură ce guvernul moldovean își accelerează eforturile de integrare în Uniunea Europeană.

Guvernul Republicii Moldova a acuzat Rusia că încearcă să distrugă legitimitatea alegerilor prezidențiale, câștigate în cele din urmă de președinta pro-occidentală Maia Sandu, precum și a referendumului din 20 octombrie anul trecut privind obiectivul aderării la UE. Rusia a negat acuzațiile.

Cea mai recentă rundă de sancțiuni britanice face parte dintr-o campanie mai amplă împotriva corupției, pe care miniștrii o consideră crucială pentru securitatea națională și care a vizat de asemenea Guatemala și Georgia.

Marea Britanie i-a sancționat și pe liderii așa-zisului „Clan judiciar” din Georgia, pe care l-a descris drept „un grup de judecători care fac politică de partid și care abuzează de poziția lor pentru a influența deciziile instanțelor și a submina statul de drept”, în beneficiul partidului Visul Georgian; în ultimii ani, Visul Georgian a reprimat opoziția și a reorientat fosta republică sovietică înspre Rusia.

Sancțiunile din Guatemala au vizat oficiali care ar fi încercat să submineze reformele anticorupție ale președintelui Bernardo Arevalo.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md