Legea amnistiei // Procurorul General a sesizat Curtea Constituțională


Mai exact, șeful de la Procuratură cere ca Înalta Curte să vină cu o soluție după ce deputații din Parlament, în 2022, au eliminat condiția de „lipsa riscului de recidivă pentru condamnații la detențiune pe viață”, astfel încât pedeapsa lor să poată fi comutată la 30 de ani de închisoare.
„Procurorul General atrage atenția că această modificare poate pune în pericol siguranța publică și contravine principiilor constituționale ale statului de drept, protecției vieții și integrității persoanelor.
De asemenea, sesizarea relevă vicii de procedură în procesul legislativ: amendamentele contestate au fost introduse în proiecte de legi cu obiect complet diferit, în faza celei de-a doua lecturi, fără dezbateri publice și avizele necesare, fapt care afectează principiile transparenței, legalității și securității juridice”, scrie Ion Munteanu în sesizarea sa.
Mai exact, el cere ca Înalta Curte să examineze constituționalitatea a două articole (art. II din Legea nr. 247/2022 și art. VII din Legea nr. 316/2022), care au modificat esențial Legea nr. 243/2021 privind amnistia în contextul aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței.
În acest sens, Procurorul General solicită Curții Constituționale:
• Suspendarea aplicării dispozițiilor contestate până la examinarea în fond a cauzei;
• Constatarea neconstituționalității prevederilor menționate pentru încălcarea principiilor constituționale și procedurale.
„Această sesizare reprezintă un demers în vederea protejării valorilor fundamentale ale societății și reafirmă angajamentul Procuraturii Generale de a contribui la consolidarea statului de drept și protejarea interesului public”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Menționăm, că aceste modificări de articole au dus la o situație complicată în R. Moldova, când doi capi ai unor grupări criminale au reușit să iasă de după gratii. Mai exact, a fost modificată Legea nr.243/2021 privind amnistia, astfel încât persoanelor condamnate la detențiune pe viață să i se poată reduce termenul de detenție - până la 30 de ani. Ulterior, au mai fost făcute modificări, prin s-a eliminat obligația de a avea „lipsa riscului de recidivă, constatată de un expert psiholog judiciar atestat”.
Toate aceste lucruri au permis ca făptașii de crime grave să poată pretinde la o condamnare redusă, iar ulterior, după ce li s-a calculat că deja ei ispășiseră cei 30 de ani de pușcărie – ei puteau fi eliberați condiționat.
Deschide și Un lider criminal din R. Moldova condamnat pe viață, eliberat din pușcărie
Ca rezultat, deputata Olesea Stamate, una din autorii acestor modificări, a fost exclusă din PAS.
Deschide și: Ultima Oră! Olesea Stamate, exclusă din PAS
De cealaltă parte, Olesea Stamate susține că a acționat legal și că acțiunile sale au fost corecte Reacția Olesei Stamate după excluderea din PAS: Toate acțiunile mele au fost corecte și legale
Recent, Parlamentul a corectat unele greșeli și a votat ca persoanele condamnate la detenție pe viață să nu beneficieze concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberarea condiționată.
Deschide și Deputații își repară greșeala. Parlamentul a votat modificările la Legea privind amnistia

