Kremlinul: Putin este deschis păcii în Ucraina, dar aceasta nu poate fi realizată atât de repede pe cât doresc SUA

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Președintele rus Vladimir Putin este deschis păcii în Ucraina și se lucrează intens cu Statele Unite, dar conflictul este atât de complicat încât progresul rapid pe care și-l dorește Washingtonul este dificil de realizat, a declarat miercuri Kremlinul, citat de Reuters.
30.4.2025 14:04
30.4.2025 14:04
Deschide md
Externe
„Președintele rămâne deschis metodelor politice și diplomatice de soluționare a acestui conflict”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Agerpres.

Ca răspuns la apelul Washingtonului de a opri războiul „acum”, Peskov a declarat că acordul de pace ar trebui să fie semnat de Rusia și Ucraina, nu de Statele Unite, notează EFE.

Peskov a spus că Rusia trebuie să-și atingă obiectivele în Ucraina, iar Moscova ar prefera să o facă pe cale pașnică.

Putin și-a exprimat dorința de a purta discuții directe cu Ucraina „fără condiții prealabile” și acest lucru „rămâne în vigoare”, a spus Peskov, adăugând că „din păcate, nu am auzit încă nicio declarație sau comentariu din partea Kievului, așa că nu știm dacă este dispus sau nu”.

Președintele american Donald Trump, care spune că vrea să fie amintit ca un pacificator, a declarat în repetate rânduri că dorește să pună capăt „băii de sânge” în războiul de peste trei ani din Ucraina - pe care administrația sa îl consideră în prezent un conflict prin procură între Statele Unite și Rusia, notează Reuters.

„Înțelegem că Washingtonul dorește să obțină un succes rapid în acest proces”, a remarcat Peskov, exprimându-se în limba engleză.

Însă cauzele profunde ale situației din Ucraina sunt prea complexe pentru a fi rezolvate peste noapte, a afirmat Peskov, citat de TASS.

Donald Trump a declarat marți că vrea să oprească războiul, adăugând că, dacă nu ar fi fost el, atunci Rusia ar fi încercat să cucerească întreaga Ucraină.

Dacă nu aș fi eu, cred că (Putin) ar vrea să preia controlul asupra întregii țări”, a spus Trump.

Președintele american a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite ar opri ajutorul militar acordat Ucrainei în cazul în care Washingtonul ar renunța la negocieri.

Kievul pune multe condiții prealabile, de exemplu o încetare (îndelungată) a focului. Acest lucru contrazice poziției lui Putin”, a afirmat Dmitri Peskov, calificând drept „greșită” majoritatea reacțiilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Nu mai departe decât luni, ministrul de externe rus Serghei Lavrov prezentase ca principală condiție pentru negocierile de pace recunoașterea internațională a Crimeii și a celor patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în septembrie 2022.

În ceea ce privește SUA, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a asigurat că Rusia apreciază „eforturile susținute” ale actualei administrații americane, deși a insistat asupra necesității de a rezolva cauzele „profunde” ale conflictului.

Există multe nuanțe, care trebuie luate în considerare”, a spus Peskov.

Referitor la o posibilă întâlnire între Vladimir Putin și președintele american Donald Trump, Dmitri Peskov a subliniat, de asemenea, că contactele directe la cel mai înalt nivel sunt întotdeauna eficiente și ajută la „aplanarea divergențelor”.

El a adăugat că, „dacă va fi necesar”, astfel de contacte vor fi stabilite, deoarece au fost restabilite canalele de comunicare între Moscova și Washington.

Suntem în continuare încrezători că eforturile SUA vor avea succes, iar președintele Putin este gata să (sprijine) acest proces”, a spus el.

Peskov a insistat că Putin susține o încetare a focului și o soluționare politico-diplomatică, dar mai întâi trebuie să se răspundă la câteva întrebări, referindu-se la cine se va asigura că armistițiul este respectat și că Kievul nu îl va folosi pentru a se regrupa și reînarma.

Secretarul de stat american Marco Rubio a subliniat marți, în cursul unei conversații telefonice cu omologul său rus Serghei Lavrov, necesitatea de a se pune capăt „acum” războiului în Ucraina, avertizând că în caz contrar SUA se vor retrage din procesul de mediere.

Decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina în 2022 a declanșat cea mai gravă confruntare între Moscova și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962 - considerată a fi momentul în care cele două superputeri ale Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md