ISW: Rusia exploatează criza energetică din Moldova pentru a justifica o viitoare agresiune

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva acestei țări.
15.1.2025 20:31
15.1.2025 20:31
Deschide md
Politic

Acest lucru îl arată un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), scrie Digi24.ro cu referire la  Ukrinform.

Analiștii notează că atât autoritățile ucrainene, cât și cele moldovenești depun eforturi pentru a soluționa criza gazului din Moldova.

Cu toate acestea, autoritățile pro-ruse autoproclamate din Transnistria au respins în mod constant asistența din partea Ucrainei sau a Moldovei. De exemplu, la 12 ianuarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să furnizeze cărbune Transnistriei, dar oferta a rămas fără răspuns.
În mod similar, Transnistria a refuzat recent propunerea Moldovei de a primi gaz prin intermediul platformelor europene.

„Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva Moldovei”, consideră analiștii ISW.

Aceștia mai notează că ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, a declarat că Rusia se folosește de criza energetică creată artificial pentru a încerca să destabilizeze economia moldovenească cu scopul de a influența viitoarele alegeri.

Analiștii se referă, de asemenea, la comentariile din 14 ianuarie ale consilierului prezidențial rus și fost secretar al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev. Acesta a susținut că autoritățile moldovenești sunt de vină pentru actuala criză energetică, chiar dacă criza a început la 1 ianuarie, când Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Transnistria, făcând în același timp afirmații false cu privire la datoria Moldovei față de Gazprom.

Patrușev a subliniat că prioritatea Rusiei în Moldova este de a „proteja compatrioții Rusiei” de „discriminare”. El a făcut o paralelă între Moldova și Ucraina, sugerând că „politica antirusească” a Moldovei ar putea „să ducă fie la integrarea Moldovei într-un alt stat [probabil cu referire la România], fie la încetarea totală a existenței”.

„Rusia a susținut mult timp necesitatea de a-și proteja „compatrioții de peste hotare” din Ucraina ca o justificare pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei, iar declarațiile lui Patrușev sugerează că Kremlinul creează condiții pentru a exploata criza gazelor creată artificial în Moldova pentru a justifica o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei ca un răspuns necesar la politicile Moldovei care amenință „compatrioții” ruși din Moldova”, se arată în rapoarte.

După cum a raportat Ukrinform, la 28 decembrie, Gazprom a anunțat că va întrerupe livrările de gaze către Moldova, invocând presupuse datorii ale Moldovagaz.

În replică, autoritățile transnistrene au declarat stare de urgență. După întreruperea furnizării de gaz la 1 ianuarie, încălzirea centrală a fost oprită în orașele transnistrene, gazul fiind disponibil doar pentru gătit. Rezervele din regiune sunt estimate să dureze 20 de zile. Pentru a face față situației, Centrala Electrică a Moldovei (Moldavskaya GRES) a trecut la producția de energie electrică pe bază de cărbune.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md