Israelul loveşte Beirutul pentru prima dată de la acordul de încetare a focului cu Hezbollah


Coloane uriaşe de fum s-au ridicat din zona atacului, situată în suburbia sudică Dahiyeh, iar locuitorii auafirmat că au auzit explozia din munţii din jurul capitalei libaneze.
Atacul riscă să destabilizeze fragila încetare a focului dintre Hezbollah şi Israel, în vigoare din 27 noiembrie 2023, scrie News.ro.
Israelul a avertizat înainte de atac
Înaintea bombardamentului, armata israeliană a emis un ordin de evacuare şi a avertizat că va lovi o clădire din Dahiyeh. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a postat o hartă pe X, indicând în roşu clădirea vizată şi sfătuind locuitorii să se retragă la peste 300 de metri distanţă. Această strategie aminteşte de hărţile publicate zilnic de armata israeliană înaintea bombardamentelor în timpul războiului cu Hezbollah.
„Vă aflaţi în apropierea unor instalaţii aparţinând Hezbollah”, a avertizat purtătorul de cuvânt, făcând referire la o clădire situată lângă două şcoli din Dahiyeh. După avertisment, au urmat două atacuri cu drone.
Ulterior, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că raidurile aeriene au vizat un camion şi o facilitate de stocare a dronelor Hezbollah, cunoscută sub numele de Unitatea 127.
Avertismentul a determinat oamenii din Dahiyeh să fugă, iar unii bărbaţi au tras focuri de armă în aer pentru a alerta pe cei care nu văzuseră mesajul pe reţelele sociale. Videoclipurile arată locuitori adăpostiţi pe trotuarele din centrul Beirutului.
Tensiuni la graniţa Israel-Liban
În aceeaşi dimineaţă, Israelul a anunţat că a interceptat una dintre cele două rachete lansate din Liban – al doilea atac cu rachete din această săptămână. Pe 22 martie, trei rachete au fost trase asupra oraşului Metula.
Potrivit armatei israeliene, una dintre rachete a fost interceptată, iar cealaltă a căzut pe teritoriul libanez. Sirenele de alertă s-au declanşat în oraşul Kiryat Shmona şi în localităţile Tel Hai, Margaliot şi Misgav Am.
Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu rachete de vineri, iar Hezbollah nu a emis nicio declaraţie.
Înainte de avertismentul de evacuare din Beirut, Israelul a efectuat mai multe atacuri aeriene în sudul Libanului. Autorităţile libaneze au anunţat închiderea şcolilor în sud, temându-se de noi lovituri aeriene.
Reacţia liderilor israelieni
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că atacul de vineri este un „exemplu” al hotărârii Israelului de a acţiona împotriva vecinului său de la nord.
„Nu vom permite atacuri asupra comunităţilor noastre, nici măcar ocazionale”, a afirmat Netanyahu. „Vom continua să aplicăm ferm încetarea focului, vom lovi oriunde în Liban împotriva oricărei ameninţări la adresa Israelului şi vom asigura revenirea în siguranţă a tuturor locuitorilor noştri din nord.”
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a avertizat:
„Dacă nu va fi linişte în oraşele din Galileea, nu va fi linişte nici în Beirut… Nu vom permite revenirea la situaţia de dinainte de 7 octombrie.”
El a transmis un mesaj direct guvernului libanez:
„Dacă nu aplicaţi acordul de încetare a focului, o vom face noi.”
Cum va reacţiona Hezbollah?
Nu este clar cum va răspunde Hezbollah la acest atac asupra Dahiyeh, o zonă unde gruparea are un sprijin public larg. Hezbollah susţine că rolul său este de a proteja Libanul de armata israeliană, astfel că un atac asupra capitalei ar putea pune sub semnul întrebării legitimitatea sa.
De la intrarea în vigoare a armistiţiului în noiembrie, nu au existat confruntări majore, deşi Israelul a efectuat sute de atacuri în Liban. Hezbollah şi-a asumat responsabilitatea pentru un singur atac asupra Israelului, la câteva zile după semnarea încetării focului.
Armistiţiul a pus capăt unui conflict de peste 13 luni între Hezbollah şi Israel, care a provocat peste 3.900 de morţi şi a forţat aproximativ 1 milion de oameni să îşi părăsească locuinţele în Liban.
Premierul libanez Nawaf Salam şi-a reafirmat angajamentul faţă de acordul de încetare a focului şi a subliniat că decizia de a intra în război aparţine statului, nu Hezbollahului.
Salam a cerut armatei libaneze „să identifice şi să reţină responsabilii pentru lansarea de rachete, care pun în pericol stabilitatea şi securitatea Libanului.”
Noul guvern libanez, format după semnarea armistiţiului, a declarat că dezarmarea grupărilor armate non-statale este o prioritate.

