Europarlamentarul austriac Helmut Brandstatter: Republica Moldova trebuie să fie cât mai aproape de UE

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Europarlamentarul austriac Helmut Brandstatter a fost invitatul Interviului Telejurnalului de la TVR MOLDOVA. Oficialul a vorbit despre perspectiva europeană a Republicii Moldova, despre implicarea Rusiei în recentele alegeri, dar și despre problemele de securitate din regiune.
9.11.2024 21:41
9.11.2024 21:44
Deschide md
Politic

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Doamnelor și domnilor, bine v-am regăsit la interviurile Telejurnalului. Astăzi discutăm cu un europarlamentar din partea Partidului Liberal din Austria despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. Sunt încântat să-l salut în studioul TVR Moldova pe domnul Helmul Brandstatter. Mr. Brandstatter, mulțumesc foarte mult pentru că ați acceptat invitația noastră.

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Mulțumesc, multumesc foarte mult că m-ați invitat.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: „Domnule europarlamentar, Moldova încă este în tensiunea electorală după referendum, dar acum putem face deja unele concluzii, în special, despre referendumul constituțional. Din punctul dumneavoastră de vedere, ce mesaje au fost transmise de Chișinău către partenerii europeni?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Cred că sunt câteva mesaje. Unul dintre ele a fost foarte clar. Maia Sandu, dar și mai mulți deputați de aici, mai multe partide din Moldova, vor să meargă în Uniunea Europeană. Au arătat că vor o cooperare și eu vreau o cooperare. Cred că noi, europenii, trebuie să lucrăm împreună. Dar, desigur, trebuie să spunem că am avut și alt mesaj, care arată  că influența rusă este din ce în ce mai puternică. Am luat cunoștință cu mai multe rapoarte care arată că oamenii au fost influențați, oamenii și-au vândut votul, am asistat la fraude electorle. Și asta este o problemă. Este ceea ce trebuie să vedem. Trebuie să vedem... Moldova este doar un caz. Sunt și alte cazuri în Europa. Poate și în democrații, unde Putin încearcă să influențeze, dar încă încearcă să distrugă unitatea noastră din Europa. Și, de fapt, Moldova este într-o situație mai periculoasă decât alte țări. De aceea trebuie să privim toate acestea foarte atent. Și este unul dintre motivele de ce sunt aici, pentru că vreau să înțeleg cum este posibil să cumperi oamenii, cum este posibil să se facă aceste acțiuni.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Credeți că Uniunea Europeană trebuie să tragă anumite concluzii după aceste alegeri  pentru a-și revedea politicile de apărare împotriva agresiunilor rusești și, în special, în ceea ce ține de procesele democratice?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Da, pot să vă spun că în Parlamentul European vorbim mult despre aceste amenințări, despre aceste imixtiuni, vorbim mult despre ce putem face. Este și responsabilitatea platformelor (n.r. platforme de social media). Platformele trebuie să înțeleagă că nu este doar o platformă tehnică, dar este și o platformă care ar trebui să fie responsabilă pentru ceea ce este scris acolo. Și dacă sunt abuzuri, sau dacă este doar propagandă, sau dacă este chiar dezinformare, trebuie să le explice oamenilor și cred că asta este foarte important. Și al doilea lucru pe care l-am înțeles, după mai multe întâlniri pe care le-am avut aici. Pentru Moldova este important să fie cât mai aproape de Uniunea Europeană. Cred că etapele următoare sunt foarte importante, și aici vorbim despre rouming, care în sfârșit a început să lucreze, vorbim despre SEPA, sistemul financiar, vorbim despre alte lucruri, cum ar fi agricultura. Cred că ce este important ca oamenii de aici, din Moldova, să simtă că sunt bineveniți în Uniunea Europeană.  Este nevoie de multă muncă aici, acasă, să-și facă temele pentru acasă, aici nu există dubii, este un proces de meritocrație, cum spunem, dar trebuie să ne ajutăm reciproc. Dar toți din Republica Moldova trebuie să știe că sunt bineveniți în Uniunea Europeană. Și că în Uniunea Europeană există mulți oameni care spun, faceți-vă temele și atunci vom lucra împreună.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  Din nou aș vrea să vorbim despre semnalele trimise după referendumul constituțional republican. Este un referendum pozitiv sau nu, pentru că am văzut diferite interpretări?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria:  Desigur, oamenii au sperat la mai mult decât 50 și ceva de procente , dar, pe de altă parte știm că au avut loc multe acțiuni împotriva acestui referendum. Și trebuie să încercăm să ne lămurim care a fost numărul real al celor care chiar au votat împotriva acestui referendum și câţi au căzut pradă acțiunilor străine. Și cred că putem vorbi și despre sancțiuni. Cred că toți trebuie să înțelegem că dacă încercați să influențați un proces democratic în altă țară, nu puteți fi un partener pentru noi. Deci, toți cei care fac asta trebuie să fie sancționați de Uniunea Europeană.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  În prezent, Republica Moldova finalizează procesul de screeneng și urmează să înceapă negocierile de aderare. Cât de repede ne putem mișca în aceste negocieri?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria:  Există două părți în acest proces. Una este în Uniunea Europeană. Trebuie să schimbăm anumite lucruri în interiorul Uniunii Europene. Cum vă vedeți acum, ce face Viktor Orban? Încercă să folosească dreptul de VETO pentru a bloca decizii foarte importante. Deci trebuie să schimbăm lucrurile în Constituția Europeană, aceasta este prerogativa noastră. Și pe altă parte, este treaba guvernului dumneavoastră, a politicienilor, a parlamentarilor, a ONG-urilor locale. Cred că este și de datoria societății civile să facă totul pentru a avea o societă democratică puternică, cu un sistem juridic foarte puternic. Nu trebuie să fie dubii că toți judecătorii își fac treaba, fără corupție sau alte implicări. Cred că este important să vorbim despre aceste probleme. Să spunem că avem probleme aici, sau aici, în domeniul agriculturii stați foarte bine. Pe parcursul mai multor vizite în Moldova am descoperit vinurile voastre, sunt excepționale. Mulțumesc, faceți un lucru bun și, în cazul acesta, nu veți avea probleme, pentru că e o calitate foarte bună. Deci trebuie să mai îmbunătățiți calitatea altor produse, și atunci veți descoperi piețele europene, sunt sigur de aceasta. Și ce am mai înțeles în decursul vizitelor mele sunteți foarte buni în domeniul digital, sunt oameni foarte buni aici. Deci, educația este importantă, dezvoltarea digitală este importantă, așa că sunt multe lucruri pe care trebuie să le promovați și să le spuneți partenerilor europeni: suntem gata, putem intra.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  Dar putem acum stabili un orizont de aderare? Vă întreb deoarece Maia Sandu vorbea despre anul 2030 ca an în care putem adera la UE. Putem vorbi despre un orizont sau este prea devreme?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria:   Eu nu o să vorbesc despre orizonturi de așteptate. Înțeleg logica doamnei Sandu când a vorbit despre anul 2030. S-a referit la mandatul viitoarei Comisii Europene care urmează a fi votată și unde sunt 27 de comisari, oameni destui de interesanți. Acești comisari urmează să aibă mandate de cinci ani, următoarele alegeri în UE se vor desfășura în 2029. Așa cum am spus, este dificil să vorbim despre un an sau altut. Cred că este o perioadă foarte importantă. Candidatul pentru portofoliul de comsiar european pentru Extindere este din Slovenia și care este din partea familiei noastre europene Renew, Mata Kos. Această candidatură este foarte importantă și când voi avea ocazia o voi întreba despre despre Moldova, despre ce planuri are și cum trebuie să ne pregătim pentru acest proces. Trebuie să cooperăm. Cred că cel mai important lucru este acum că toate părțile să  înțeleagă, să știe ce vrea una de la alta și să discute deschis. Suntem prieteni, deci prietenii trebuie să vorbească deschis unul cu altul.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  De ce ar putea depinde aceste orizonturi, de situația politică internă, de cea regională sau poate de situația geopolitică?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria:    De fapt, începând cu geopolitica, nu știm ce se va întâmpla  în Ucraina. Agresiunea lui Putin este incredibilă. Am fost de multe ori în Ucraina în timpul acestui război. Am venit aici, am vizitat Odessa în iunie 2022. A fost un moment important pentru mine, când am fost aici, în iunie 2022, și s-a decis demararea procesului de aderare pentru Moldova. Deci, situația geopoliticală este foarte dificilă, dar trebuie să înțelegem că, din cauza situației geopolitice dificile, trebuie să facem Europa mai puternică. Asta este probabil un avantaj pentru Moldova. Dacă vorbim despre situația politică din Moldova, atunci aici este datoria clasei politice, a guvernării să privească foarte atent la reformele implementate la sistemul judiciar, să vadă exact ce nu a funcționat și de ce nu a funcționat. Corupția trebuie eliminată. Puterea legii este foarte importantă, trebuie să avem încredere unul în celălalt și dacă cineva vrea să investească aici trebuie să fie sigur că în cazul unor probleme își poate găsi dreptatea în instanțele de judecată. Cred că acestea sunt procese la care trebuie să se lucreze. Și, desigur, agricultura. Agricultura este foarte importantă pentru Moldova. Și aici, doar produsele bune vor găsi piață de desfacere în Europa.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Domnule Helmut BRANDSTÄTTER, în Republica Moldova sunte peste un milion de cetățeni care dețin și cetățenia română, cunoaștem despre disputele între țara dumneavoastră și România privind aderarea la spațiul Shengen. Când credeți că ar putea încheia aceste dispute și ca România să adere definitiv la acest spațiu?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria:  Am vești bune. Noul Comisar european pentru Migrație va fi Magnus Brunner, care este acum ministrul finanțelor Austriei care face parte din Partidul Popular Austriac, acel partid care a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Shengen. Și acum, înainte de audierile la care trebuie să participe orice candidat la funcția de comisar european, el a spus că acum este pentru ca aceste două țări să adere complet la Schengen. Am fost șocat în acel moment când am auzit, în Parlamentul Austriei, aceste afirmații. Am fost șocați, deoarece la nivelul guvernului federal existau și alte opinii față de acest proces. Și atunci a fost, cred, o decizie grea pentru Guvernul Austriei. Și atunci am avut vizite din România, ministrii reprezentanți ai Guvernului din România și Bulgaria. Prim-ministrul Bulgariei a fost în Austria, în Parlamentul Austriei. Am discutat situația. Este clar că nu ne trebuie o graniță cu România și Bulgaria, ne trebuie o graniță externă foarte puternică. Asta este și în decizia europeană pentru pactul de migrație, care spune că trebuie să avem granițe externe puternice. Deci, România și Bulgaria trebuie să fie parte din aceste granițe. Și, cum am spus, comisarul nou, Magnus Brunn, a înțeles situația acum și sunt foarte optimist că în următoarea lună, vom vorbi cu noul guvern, pentru că alegerile au avut loc în spetembrie, așa că sunt optimist că următorul govern austriac își va schimba opinia.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Urmărim o tendință care îi îngrijoarează pe unii politicieni și chiar pe analiști - creșterea popularității curentului suveranist și cel naționalist în Europa. Cum credeți care sunt cauzele acestor curente?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria:  Cred că sunt mai multe cauze. Eu m-am născut în 1955, într-o familie din clasa de mijloc și în acel moment în familiile de muncitori era o normalitate ca copiii să aibă nevoie de educație pentru a-și croi o viață mai bună. Era o normalitate pentru o familie medie de austrieci. Oamenii sunt mai îngrijorați. Acum trăim vremuri mult mai nesigure. În toată lumea, acum oamenii sunt îngrijorați. Deci, aici este multă insecuritate, pe de o parte. Pe de altă parte, acest populism, care se vede în Europa și în America. Când eram mic, nu aveam aceasta. Politicieniii nu vorbeau atât de mult la televiziune, nu vorbeau atât de mult prin intermediul rețelelor sociale. Deci, populismul, cum îl vedem acum, nu exista atunci. Trebuie să-l explicăm mai mai bine. Domnul Orban este la Viena zilele acestea și s-a întâlnit cu președintele Parlamentului austriac, un politician de dreapta, și au pus alături steagul Uniunii Europene. În același timp, ei spun că nu vor în UE. Deci, trebuie să explicăm. Dacă Ungaria sau Austria nu ar fi în UE, ar putea pierde foarte multe beneficii pe care le oferă Uniunea. Mulți oameni și-ar putea pierde locurile de muncă.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA: Putem vedea exemplul Brexit...

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Exact, putem vedea la Brexit. Fiica mea mai mare locuiește în Londra și știu de la ea că sunt între 50 și 100 miliarde de euro , pe care ei îi pierd în fiecare an. Deci, în cazul Austriei vorbim despre 600-700 de mii de locuri de muncă pe care le-am pierde fără UE. Și ei se numesc patrioti, dar știți ce se întâmplă? Sunt companii austriece în Ungaria. Orban a spuns că ele trebuie să plătească taxe mai mari și dacă nu fac asta, vor fi probleme. Deci, cum ar putea un politician austriac să-l susțină pe Orban, deoarece ceea ce spune el lucrează împotriva companiilor austriece. Așa este cu Trump. Ori Donald Trump spune că va face America măreață din nou, dar, la fel, spune că va pune tarife mai mari la produsele europene. Asta înseamnă că va fi mai rău pentru Europa. Cum ar putea un politician european să fie pro-Trump, când știe că va fi mai rău pentru Europa? Dar, cum am spus, nu sunt patrioți pentru țările lor, și noi nu am fost suficient de buni pentru a explica aceste discrepanțe. Deci aici avem de lucrat.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  Aș vrea să ne referim la procesele regionale și, în special, la războiul din Ucraina. Cum vedeți dumneavoastră o formulă de pace în Ucraina?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Dacă ar fi să ne gândim dacă am făcut suficient pentru pacea în Ucraina, teamă îmi este că nu.. Am înțeles situația prea târziu. Cred că în 2014 am fi putut anticipa ce va face Putin, deoarece în 2008 am văzut ce a făcut în Georgia. Deci, cred că noi ne-am imaginat un Putin mai puternic decât el este în realitate. Și acesta este punctul central. Dacă Ucraina pierde, nu doar Ucraina va fi distrusă, dar și noi pierdem. Cine va fi următorul? Moldova este foarte aproape de Ucraina, cum am spus. Cred că Europa trebuie să facă mai mult. Văd o situație dificilă pentru armata ucraineană, în special, în Donbass. Pe de altă parte, când am fost la Odesa, la Harkov, în decembrie 2022, și în alte regiuni ale Ucrainei, am fost în diferite zone ale Ucrainei și am văzut spiritul oamenilor, oamenii îmi spuneau că nu vor să trăiască alături sau sub conducerea lui Putin..  Asta m-a impresionat foarte mult. Oamenii au spus că dacă pierdem războiul, nu pierdem  doar țara noastră, dar și modul nostru de viață. Oamenii din Europa nu au înțeles atât de bine și la timp acest lucru. Oamenii din Ucraina vor să trăiască în pace, dar și în libertate. Și ei nu sunt ruși. Știu că unii dintre ei vorbesc rusa, știu că ucrainienii din Viena încă vorbesc rusa, dar vor spune că sunt ucrainieni dar vorbesc limba rusă, la fel cum limba mea maternă este germana, dar eu nu sunt german. Aceasta este diferența. Îmi este frică că multă lume din Europa nu a înțeles foarte bine cât de grea este situația pentru Ucraina. Deci, trebuie să-i susținem, în special, după venirea la Casa Albă a lui Trump. Pentru că dacă va slăbi suportul militar pentru Ucraina noi va trebui să compensăm, aceasta este foarte important.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  Marile cancelarii europene operează cu două directive. Prima, Ucraina nu trebuie să piară și a două, Ucraina trebuie să învingă Rusia. Care dintre ele, în opinia dumneavoastră, este mai realistă la moment?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Este foarte dificil, dar am înțeles când ucrainenii ziceau că trebuie să învingem. Pentru că dacă nu învingem..., dacă pacea se instalează mâine, probabil se vor opri și atacurile care omoară oamenii, ceea ce este foarte bine, dar trebuie să privim în perspectivă, ce va fi peste un an? Știm că Putin a pierdut foarte mulți soldați, multe tancuri, multe avioane, multe elicptore etc., dar el își va reface armata. Știm că a adus militari din Corea Nord care să lupte de partea sa. Putin nu se va opri dacă va acapara o parte mică din Ucraina, ulterior o va dori pe toată. Și asta este ceva la care trebuie să ne gândim.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  Dar toți înțelegem că trebuie să înceapă negocierile de pace între Kiev și Moscova. Din punctul dumneavoastră de vedere, credeți că problema transnistreană ar putea fi inclusă în acest pachet de negocieri?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Cred că ar putea fi mult mai dificil. Nu vreau să dau sfarturi. Cred că politicieni dvs. vor decide. Cred că este o situație complicată și cred că ar putea să devină mult mai complicată de aceea cred că opinia mea nu este relevantă în acest dosar..

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  Și ultima întrebare. Cum privește parlamentul European și grupul din care faceți parte dumneavoastră situația din Georgia, încă un stat candidat la aderarea la UE?

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Da. Când președintele Georgiei spune că alegerile au fost fraudate, când vedem imagini cu voturi aruncate în urne, când știm că oamenii au fost bătuți pentru că nu au făcut ceea ce le-a cerut un om puternic, ne dăm seama că nu au fost alegeri democratice și libere. Și, pe de altă parte, știm din sondaje  că 80% dintre georgieni vor să intre în Uniunea Europeană. Asta este ceva ce domnul Ivanișvilli va trebui să decidă într-o zi. Cum poate să-i îndrepte pe oamenii care își doresc o viață diferită? Acesta are multă influență acum, are mulți bani, are propaganda rusă la dispoziție, știam asta. Dar în Georgia nu va fi pace dacă nu se găsește o soluție care ar accepta voia oamenilor. Și asta este, de fapt, apropierea de Europa. Și știm din exemplul Ucrainei, dacă un lider nu înțelege unde vor să meargă oamenii, atunci țara intră în fierbere și sper că el înțelege asta.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR MOLDOVA:  Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru interviu. Vă mai așteptăm la TVR MOLDOVA.

Helmut Brandstatter, europarlamentar, Austria: Și eu vă mulțumesc!

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md