INTERVIU // Analistul Cristian Hrițuc: Referendumul are și rolul de a apropia România mai mult de Republica Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Consultantul politic Cristian Hrițuc susține că și cei nemulțumiți de modul în care au condus R. Moldova Maia Sandu și PAS ar trebui să voteze la referendumul de duminică în favoarea intrării în UE.
17.10.2024 18:57
17.10.2024 18:59
Deschide md
Politic

Cetățenii moldoveni sunt chemați duminică, 20 octombrie, la urne, pentru a vota în alegerile prezidențiale, în care Maia Sandu vrea să obțină un nou mandat, dar și la referendumul care va stabili dacă R. Moldova păstrează parcursul pro-european, sau dimpotrivă, se întoarce către Rusia, transmite Independent News.

Două scrutinuri cu o miză istorică, inter-conectate, pentru că un referendum validat, cu vot majoritar pro- UE, fără Maia Sandu în funcția de președinte ar fi un eșec.

„Independent news” a stat de vorbă pe acest subiect cu consultantul politic Cristian Hrițuc, expert în politica de peste Prut, în cadrul unui interviu în care face o analiză asupra șanselor ca R. Moldova să-și atingă obiectivele stabilite de actuala putere pro-europeană de la Chișinău.

– Silviu Sergiu: Bine ai venit, mulțumesc că ai acceptat invitația.

Cristian Hrițuc: Bine v-am găsit și mulțumesc de invitație.

– Ce se va întâmpla duminică? Referendumul va fi validat sau nu?

– Eu sunt optimist. Sunt chiar foarte optimist în privința acestor alegeri prezidențiale și în privința referendumului. Este nevoie de o mobilizare foarte bună, în special în diaspora. În Moldova s-a făcut cam tot ce se putea face la nivel de campanie, de imagine, la prezentarea realităților, la prezentarea oportunităților pe care le ar aduce trecerea în Constituție a drumului spre Vest. Maia Sandu a avut o campanie activă pe această dimensiune, dar contează foarte mult și mobilizarea în Diaspora. Diaspora care nu e atât de atentă la toate știrile din Moldova, sunt mai implicați în munca de acolo, sunt mai departe de casă, de multe ori poate nu reușesc să se informeze la timp.

Cred că e vital ca în aceste zile PAS și Maia Sandu să mai dea câteva mesaje de mobilizare a Diasporei, pentru că Diaspora poate aduce un plus chiar și de 10% în scorul total al prezenței la referendum. Eu sunt optimist și sunt 99,99% sigur că se va face pragul de 30%.

Eu i-aș îndemna pe toți cei plecați în Diaspora, care sunt mai atașați de valorile europene, pentru că au văzut ce înseamnă UE, să se mobilizeze, să meargă la vot, pentru că este important și procentul cu care va trece acest referendum. Este important să fie un procent cât mai mare, ar fi ideal să fie peste 70% și se poate atinge acest scor, pentru a da un semnal puternic atât cancelarilor din vest, cât și Kremlinului.

Prag de 30%

– Este important să fie trecut pragul de 30% prezență, dar ar fi preferabil să se înregistreze o prezență de peste 50%.

– Mi-e greu să cred că se va ajunge la o prezență de 50%. Ce a ajutat foarte mult – nu mă mai tem să spun asta public, pentru că mai sunt două zile și nu se mai poate face mai nimic- , a fost că adversarii referendumului nu au avut o strategie comună și s-au împărțit în două.

Unii, precum fostul premier Ion Chicu, au cerut boicot, alții din PSRM îndemnat să se meargă la vot și să se voteze împotriva referendumului. Și cu ajutorul celor care spun nu, se vor atinge procentele necesare pentru ca referendumul să fie valid, să depășească acel 30%.

În plus, astăzi (joi – n. red.) a fost dat un mesaj extrem de important din partea Mitropolitului Bisericii Moldovei, cea care ține de Biserica Rusă. Dânsul a spus „Mergeți la slujbă și apoi mergeți la vot și votați în funcție de propria opțiune”. Nu este un mesaj pro-referendum neapărat, dar ajută prezența.

Ce mă face pe mine să fiu optimist este că avem un electorat în Republcia Moldova de 40%, care, cred eu, că va merge la vot. Cred că s-ar putea să avem un 65-70% la final, procent de participanți la referendum care vor sprijini direcția pro-europeană.

– Cum îți explici această lipsă de coerență printre adversarii integrării europene a R. Moldova?

– Asta este o întrebare foarte bună, pentru că realitatea în teren e un pic alta. Dacă te uiți la campania de prezidențiale, a fost oarecum un mesaj coordonat. Toată lumea a fost împotriva Maiei Sandu, au fost foarte multe mesaje complementare de la diverse forțe, dar care se potențau.

Unii atacau din dreapta, unii atacau din stânga. Se putea ghici o oarecare strategie și o oarecare coordonare, inclusiv la unii candidați de pe dreapta.

În cazul referendumului, cred că s-a produs acolo o falie. Ion Chicu, cel care a fost promotorul și cel care a susținut foarte tare idea boicotului, e ieșit oarecum din sfera jocului rusesc. Adică nu poți să îl suspectezi.

– Vorbim de fostul premier Ion Chicu din mandatul președintelui Igor Dodon.

– A fost o strategie coordonată în privința campaniei prezidențiale. La referendum nu știu pe ce au mizat. Poate a fost o scăpare strategică. Principalul obiectiv al Rusiei este ca acest referendum să nu treacă.

Rusia știe că nu are cum să o învingă pe Maia Sandu în aceste alegeri prezidențiale. Maia Sandu va câștiga un nou mandat. Dacă vom avea o mobilizare puternică a votanților ei, nu excludem o surpriză.

„Șanse mici ca Maia Sandu să câștige din primul tur”

– Poate câștiga din primul tur?

– Da, dar sunt șanse foarte mici, ar trebui o mobilizare așa cum a fost acum patru ani. Ceea ce e mai complicat din cauza greutăților de acolo și a faptului că PAS, partidul Maiei Sandum o trage în jos din cauza prostilor făcute la guvernare.

Dar, majoritatea celor care formează electoratul pro-european a înțeles că, de fapt, votul la referendum este un „adio” spus Moscovei, un prim pas de a arăta că joci spre Vest cu determinare.

– Ai vreo explicație pentru poziția mitropolitului pro-rus de astăzi?

– Am o explicație, dar nu vreau să-i fac rău, așa că nu o s-o spun. Mitropolitul pro-rus trebuie urmărit cu atenție. Domnia sa a mai făcut o scrisoare dură și a semnalat faptul că Rusia e agresor. Vreau să mă opresc aici, pentru că, la cum e propaganda acolo, se va specula orice zic.

Este foarte important să treacă acest referendum, pentru că s-ar închide gura și propagandei rusești. Rușii tot timpul au spus „dom’le, e necesar să facem un referendum acolo ca să vedem ce vrea populația”. Știau că pot manevra masele și foloseau narativul ăsta împotriva Maiei Sandu pe idea că moldovenii nu s-au decis dacă vor în UE sau nu, dacă vor spre Vest sau spre Est. Dacă acest referendum trece, se pune practic stop unui narativ. Acum vreo 10 ani Dodon spunea că vrea referendum pentru a arăta că Moldova vrea în Uniunea Euroasiatică. Acum, normal, nu mai vrea referendum.

Efectele unui referendum validat

– Dacă trece referendumul, opțiunea pro-europeană a Republicii Moldova va fi trecută explicit în Constituția țării. Ce alte efecte concrete va avea un referendum validat.

– Referendum validat înseamnă validarea efortului UE. În cancelariile din Vest, toată lumea se uită ce va face Republica Moldova. Noi i-am ajutat.

Orice cancelarie din Vest stă acum cu ochii pe Moldova pentru că toate statele din UE au contribuit la menținerea Moldovei pe linia de plutire. Financiar, logistic. S-au băgat foarte mulți bani în Moldova pentru a putea ține acest stat fără industrie, fără agricultură, cu o agricultură mai mult de subzistență. S-au băgat bani europeni în Moldova pentru a o ține pe linia de plutire și pentru a o dezvolta încet- încet, pentru a se face niște reforme.

Este de datoria moldovenilor să răsplătească acest efort. Dacă mai sunt moldoveni supărați din cauza guvernării PAS, dacă mai sunt moldoveni supărați că Maia Sandu nu a putut face chiar tot ce a promis acum 4 ani, trebuie să se gândească la binele lor.

Drumul spre Vest înseamnă o garanție și pentru pace și pentru creștere economică și pentru un nivel de trai mai bun. Dacă acest referendum nu va trece ce se va întâmpla în Occident? Toată lumea se va întreba ce se întâmplă cu Moldova. Vor spune: „Noi investim, noi vrem, dar ei nu vor.”

– Mai merită să investim?

– Exact. Mai merită să investim. Și aici nu vorbesc de România, care, indiferent de orice, va face. Dar, de pildă, unioniștii. Am identificat un segment de unioniști care nu vor să vină la referendum pe idea „dom’le, a fost o manevră politică a Maiei Sandu‘. Sunt supărați pe guvernare. Aș vrea să le transmit că referendumul, până la urmă, are și rolul de a apropia România mai mult de Republica Moldova. Să nu uităm că România a fost garanția pentru Republica Moldova în fața întregii Uniuni Europene.

Contribuția României

– România a contribuit la creșterea sentimentului pro-european în momentul în care a acordat foarte multe cetățenii, iar foarte mulți moldoveni au plecat să muncească în UE.

– I-aș sfătui pe acești unioniști să se ducă la vot și să se gândească la România. Ar întoarce României un serviciu. Când România a fost garantul tău peste tot, nu poți să votezi împotriva României.

– Din păcate au existat întotdeauna mize mici…

– Sunt și supărări normale. Omul se uită, îi e tot mai greu, se folosește multă emoție. Trebuie să fie un vot rațional. Moldova pe drumul spre Uniunea Europeană înseamnă Moldova susținută.

Moldova împotriva Uniunii Europeane sau cu un referendum invalidat înseamnă posibilitatea ca Moldova să rămână în continuare în zona gri. E simplu.

– Și dacă vor dori să meargă să muncească în UE, pentru moldovenii care nu sunt și cetățeni români e singura lor opțiune.

– Poate asta îi convinge. Trebuie să știe: aleg drumul ireversibil spre Vest, pot să rămână cu toate avantajele de până acum. Sau vor să-l oprească.

Nimeni nu îți garantează că Acordul de asociere UE- Moldova nu va fi la un moment dat rupt, cu tot ceea ce presupune el, de la circulația liberă, până la comerț. Este necesar să se treacă peste supărările de moment. Rusia poate să mă țină în continuare? Nu. Dacă vrei să intri în familia europeană, dovedește-o. Pentru că familia europeană stă și te ajută, te așteaptă să te primească.

Unioniști nemulțumiți

– O validare a referendumului o va ajuta pe Maia Sandu și dacă va fi un tur doi la prezidențiale. Ea va putea să spună: „Dați-mi un nou mandat ca să duc la bun sfârșit ce ați decis la referendum”. Au fost, însă, multe voci critice că acest referendum e organizat în acea zi cu primul tur al prezidențialelor. E o decizie bună, strategic vorbind?

– Strategic, da. Când am auzit ideea expusă, am zis că, dacă se va reuși să se potențeze campania Maiei Sandu cu referendumul, asta poate însemna chiar un câștig din primul tur al Maiei Sandu.

Campania din Moldova a fost una bună, dar Maia Sandu a început târziu campania pro-referendum. Nu mai sunt atât de optimist că se poate termina într-un tur. Cred că există șanse de doar 10% să se termine din primul tur. Dar campania pentru referendum clar a ajutat-o pe Maia Sandu.

Strategic mi se pare normal ca un politician, atât timp cât funcționează în limitele legii, să facă orice joc. Perfect legal. Referendumul nu e numai despre Maia Sandu. Referendumul este despre viitorul Moldovei.

Dacă aș fi supărat pe Maia Sandu, poate mi-aș anula votul la prezidențiale, dar aș vota pentru referendum. Aici trebuie făcută distincția. Dacă vrei să o sancționezi pe Maia Sandu, nu trebuie să te sancționezi pe tine, să îți blochezi șansa de a ajunge în Uniunea Europeană. Referendumul pentru Uniunea Europeană înseamnă șansa fiecărui moldoven de a trăi mai bine.

Un contracandidat surprinzător

– O chestiune surprinzătoare, cel puțin pentru mine, a fost desemnarea fostului procuror general Alexandr Stoianoglu din partea PSRM, ca principal contracandidat al Maiei Sandu. Stoianoglu nu a performat. Cum vezi chestiunea asta?

– Cred că au fost mai mulți factori. Igor Dodon nu cred că a vrut să fie înfrânt încă o dată. Dacă te uitai pe orice sondaj îți dădeai seama că intri într-o cursă cu un candidat pe care nu prea poți să-l bați. Maia Sandu era mult detașată de restul. Pe lângă asta, între timp, au apărut dovezile împotriva lui Dodon: kuliocul cu bani de la Plahotniuc, dosarele penale și tot așa.

Un alt motiv este că PSRM n-a crescut alt lider. Nu există cineva peste Igor Dodon ca și capital de încredere. Cred că au fost următoarele calculi: Dodon a zis că trebuie să se protejeze pentru a-și continua cariera politică.

Cred că a existat și ideea să scoată un independent, să pară că se duc un pic mai la centru, nu ca ideologie, ci pentru a capta și un alt tip de electorat.

Au mers pe varianta Stoianoglu și pe idea că este o „victimă” a reginului Maia Sandu, care l-a schimbat din funcție. În timpul mandatului lui Stoianoglu a fost eliberat din pușcărie Veaceslav Platon, implicat în spălare de bani de vreo 30 de miliarde. Mă rog, foarte complicat. Un rachet financiar, dacă putem să-i spunem așa.

– De ce nu a performat Stoianoglo?

– N-a performat pentru că avem un candidat de tip – cum să-l echivalez în România, ca să le înțeleagă lumea?- , de tip AUR: Renato Usatîi. Un candidat colorat, care poate să atragă ușor un anumit public, un cbun comunicator, direct, natural, care înjură. E omul ăla din popor care nu e anchilozat în șabloane politice.

A venit pe un discurs mult mai agresiv, a rupt de la Stoianoglo și probabil va fi o diferență mică între locul 2 și locul 3. Cred că Stoianoglu va obține locul 2, pentru că electoratul PSRM e mai disciplinat, dar Usatîi va culege foarte mult din spectrul ăsta revoluționar, peremisto-aurist, ca să facă o comparație cu ce e la noi. Va fi interesant.

Miza parlamentarelor

– Hai să vorbim un pic și despre parlamentare…

– La parlamentare vor fi greu. Va fi greu, pentru că…

– E suficient timp pentru ca PAS să recupereze ce a pierdut în acești ani și să rămână la guvernare? Singur sau într-o coaliție pro-europeană?

– Nu. În schimb, poate să mai apară un partid care să-și facă loc și să intre în Parlament pe lângă PSRM și pe lângă Partidul Nostru al lui Usatii. Poate să mai apară un partid, al primarului Chișinăului, Ion Cerban, care să treacă pragul și care ar putea, în urma unor negocieri, să asigure continuarea parcursului european. De altfel, aș vrea să remarc ceva: Ion Cerban s-a exprimat zilele trecute, convingerea că nu trebuie să scăpăm această șansă. Nu a zis „mă duc la referendum să votez da”, dar partidul lui este înregistrat în campania pentru referendum. În R. Moldova trebuie să te înregistrezi ca să poți să faci campanie. Partidul lui s-a înregistrat cu „da” pentru campania de la referendum, iar mesajul său este explicit.

Surpriza Ceban

– De la Ion Cerban consultat în alegeri de agenți PSB, la Ion Cerban într-o relație interesantă cu Statul român și foarte avantajoasă pentru el a fost un drum destul de interesant.

– Ion Cerban s-a maturizat politic. Cred că experiența de la conducerea Primăriei Chișinău a fost factorul catalizator al schimbării.

– Cu alte cuvinte ai nevoie de bani ca să faci proiecte pentru comunictate și să crești ca politician, iar banii nu sunt în Rusia.

– Sunt în Rusia, dar nu vin la primărie. Ion Cerban a găsit câteva porți deschise în România, le-a fructificat, a simțit ce înseamnă ajutorul. În R. Moldova s-au mai văzut jucători care azi au jucat așa și mâine au jucat așa. Important e ca Ion Cerban să fie stimulat și ținut aproape. Trebuie jucat pragmatic și rațional.

La două zile după ce și-a lansat partidul am zis „Atenție la Cerban!”. L-am criticat, am zis e lup în blană de oaie. Moscova își schimbă strategia și merge cu Cerban. Am greșit. La momentul ăla am făcut evaluarea pe baza trecutului și am zis „Atenție, Ion Cerban poate să fie un produs rus de tip nou, care se duce mai spre centru. Rusia renunță la politica învechită a PSRM-ului. Uite că încet -încet Ion Cerban a venit pe partea asta. Asta nu înseamnă că așa va rămâne definitiv. Nu poți să ai garanția totală că Ion Cerban nu se va întoarce spre Rusia.

Alegeri anticipate?

– O concluzie în finalul discuției noastre?

– Maia Sandu va câștiga încă un mandat. Dacă Maia Sandu ar câștiga din primul tur, ar putea face un joc politic interesant. Dacă ar avea o legitimitate foarte mare în aceste alegeri ar fi un joc deștept să declanșeze alegeri anticipate imediat, pentru ca datorită forței ei să împingă partidul, să împingă PAS, să-l mai salte. Cred că la Chișinău se analizează acest lucru. Eu aș face chestia asta doar dacă Maia Sandu ar câștiga din primul tur. Dacă ar avea un val consistent, ar putea tracta PAS, care a pierdut vreo 20 de procente.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md