Înțelegerea pe care UE vrea să i-o propună lui Trump pentru a nu declanșa un război comercial cu Europa

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Uniunea Europeană vrea să îi propună lui Donald Trump o înțelegere în cadrul căreia blocul comunitar va investi mai mult în apărare, iar la schimb președintele american nu va declanşa un război comercial cu Europa, a declarat luni vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) responsabil cu strategia industrială, Stéphane Séjourné.
20.1.2025 13:37
20.1.2025 13:37
Deschide md
Externe
Nu putem avea un război comercial şi, în acelaşi timp, să construim Europa apărării”, a declarat oficialul european pentru France Inter, potrivit AFP, preluată de Agerpres și Digi24.ro.

„Acordul cu Statele Unite este un da pentru o dezangajare” în apărarea europeană „şi pentru a construi garanţii de securitate europene în plus faţă de NATO, dar nu putem face asta cu un război comercial la uşă.

Iar bugetele naţionale nu sunt capabile să majoreze bugetul apărării la 3% (din PIB) peste tot”, a spus Séjourné.

„Nu ne vom putea organiza eficient, în special pe frontul estic, dacă avem şi un război comercial care ne costă enorm”, a insistat el, referitor la ajutorul acordat Ucrainei. Întrebat despre un răspuns european „prin forţă” la un război comercial, comisarul european a reacţionat cu prudenţă: „Nu vă pot răspunde”.

Europenii înşişi ar avea de suferit în cazul unor creşteri ale taxelor vamale la produsele americane, iar „balanţa comercială cu SUA este favorabilă europenilor”, a subliniat el.

Există două strategii posibile, o abordare ofensivă sau una defensivă. Putem avea un răspuns cu privire la taxele vamale, dar europenii vor plăti pentru asta”, a continuat el, dând exemplu companiilor europene care cumpără piese de schimb de la Boeing. „Trebuie să fim ofensivi şi poate chiar radicali, dacă trebuie”, a subliniat totuşi oficialul CE.

Mai mult gaz din SUA

El a menţionat, de asemenea, o „abordare defensivă care constă în redirecţionarea unui anumit număr de achiziţii în întreaga lume”, ca de exemplu „suspendarea aprovizionărilor cu GNL (gaz natural lichefiat) din Azerbaidjan pentru a cumpăra mai mult de la americani”.

Întreaga lume depinde de ceea ce va face Donald Trump în seara asta. Vor fi semnate o serie de decrete. Şi cred că nici canadienii, nici mexicanii, nici noi, nici restul lumii nu ştiu exact ce este în aceste decrete”, a conchis el.

France Presse aminteşte că Donald Trump plănuieşte să impună din ziua învestirii sale ca preşedinte al SUA, luni, taxe vamale de 25% pentru toate produsele importate din Mexic şi Canada.

China ar putea vedea taxele crescute cu 10%, iar zona euro se află şi ea în vizorul liderului de la Casa Albă. Ribera: „Nu ne place abordarea conflictuală”

Pe de altă parte, vicepreşedinta CE pentru o tranziţie curată, echitabilă şi competitivă, Teresa Ribera, a evitat luni să speculeze despre cum vor fi relaţiile dintre UE şi administraţia Trump, dar a subliniat că blocul comunitar preferă să evite „confruntarea”.

Este important să subliniem că vom rămâne mereu deschişi şi fericiţi să construim relaţii bazate pe cooperare. Nu ne place abordarea conflictuală”, a spus Ribera la un eveniment organizat la Bruxelles de Forumul Noua Economie.

Vicepreşedinta CE a insistat însă că încă nu ştie cum va reacţiona Donald Trump în materie de politică comercială în al doilea mandat de preşedinte. „Nu ştim şi nu ar trebui să trecem dincolo de ceea ce ştim”, a apreciat ea.

Ribera s-a referit, de asemenea, la posibilitatea ca SUA să reducă finanţarea către ONU şi agenţiile sale.

Dacă nu mă înşel, sunt 192 de membri ai ONU. Nu este o problemă a Uniunii Europene, ci a tuturor celor 192. Multe alte ţări se vor uita la modul în care reacţionăm dacă cineva contestă sistemul ONU. Merităm respect, dar trebuie, de asemenea, să fim de încredere şi să oferim un sentiment de încredere şi de angajament”, a afirmat oficialul CE.
Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md