În loc de celebrele rachete Taurus, Germania va trimite Ucrainei 4000 de drone pilotate de inteligența artificială

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Germania va livra 4 000 de drone sofisticate Ucrainei, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Berlin.
18.11.2024 22:04
18.11.2024 22:06
Deschide md
Externe

Însă cancelarul Olaf Scholz nu şi-a schimbat poziţia în ce priveşte refuzul de a trimite rachetele cu rază lungă Taurus cerute de Kiev, scrie Digi24.ro cu referire la Agerpres și AFP.

„Este vorba despre drone pilotate de inteligenţa artificială (IA) şi care pot scoate din funcţiune apărările electronice ale dronelor adverse”, a explicat presei ministrul Boris Pistorius.

Cele 4 000 de drone, „livrabile foarte rapid”, ar fi capabile să acţioneze pe o distanţă de 30, 40 km în teritoriul rus şi „să atace posturi de luptă, noduri logistice şi altele”, a adăugat ministrul, apreciind că ele vor constitui „un atu suplimentar important pentru forţele armate ucrainene”.

Berlinul anunţase în iunie că va livra mii de drone Ucrainei, fără însă a le preciza caracteristicile tehnice. Dronele sunt fabricate de Helsing, companie europeană specializată în IA în domeniul militar, care a încheiat în septembrie un contract cu Ministerul Apărării de la Kiev, potrivit cotidianului german Bild.

Acesta a scris că dronele pilotate prin IA sunt supranumite „mini-Taurus”, cu referire la racheta germană de croazieră Taurus, cu o rază de acţiune de peste 500 km şi pe care guvernul ucrainean o cerut-o în mod repetat, însă fără succes.

Comparaţia este însă respinsă de Ministerul Apărării. „Aceste drone sunt drone tactice cu o rază de acţiune limitată, iar legătura făcută cu Taurus (...) nu există”, a afirmat luni Natalie Jenning, o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Cancelarul Olaf Scholz (SPD), care conduce un guvern minoritar din care mai fac parte doar Verzii după ieşirea liber-democraţilor din coaliţie la 6 noiembrie, îşi explică refuzul de a furniza rachete Taurus prin teama unei escaladări între Rusia şi Occident.

Cancelarul Scholz s-a „angajat în mod clar” în chestiunea Taurus şi „nu îşi va mai schimba” poziţia, a declarat luni unul din purtătorii de cuvânt după ce presa a scris că SUA au dat undă verde utilizării de către Ucraina de rachete americane ATACMS cu rază lungă pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Poziţia cancelarului este contestată de alţi politicieni germani. Duminică, vicepremierul Robert Habeck, cap de listă al Verzilor pentru alegerile de la 23 februarie, a declarat că ar reveni asupra deciziei lui Scholz dacă ar fi cancelar. Conservatorii (CDU-CSU), care conduc în sondaje, au pledat şi ei în mod regulat pentru livrarea de rachete Taurus.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md