Igor Munteanu: Apariția proiectului privind statutul agenților străini atestă creșterea unor narative tot mai agresive, pe care nu le putem subestima


Ca și în Rusia, deputații BCS își doresc să identifice prin lege lista de „agenți străini”, asociații care primesc direct sau indirect finanțări externe în proporție din cel puțin 50% din veniturile lor, pe care le-ar obliga să raporteze unui așa-zis ”Comitet pentru Controlul Influenței Străine”, iar agenții străini care refuză înregistrarea ar fi amendați cu amenzi de apr. 200.000 lei. Comitetul ar avea scopul de a-i inspecta de mai multe ori pe an pe agenții străini, inclusiv prin inspecții inopinante (dacă există indicații rezonabile privind încălcarea legii”), limitându-le activitățile de ori câte ori vor considera necesar”, informează TRIBUNA.
Potrivit liderului CUB, „legislația propusă de comuno-socialiștii lui „pește” nu pare nici pe departe să aducă mai multă disciplină fiscală ori transparență, ori participare or legalitate, așa cum pretinde nota sa informativă, ci de a instala un control total asupra oricăror participări viitoare în cooperarea cu partenerii occidentali pentru dezvoltare. Intențiile autorilor sunt copiate integral din alte legi adoptate în ultima vreme în Georgia. Amenzile aplicate în Georgia se ridică la 10.000 lari (3,600$), iar neplata amenzilor impuse unor asociații etichetate drept ”agenți străini” conduce la procese penale și privarea de libertate până la 6 luni. Totuși, apariția unui asemenea proiect de lege în Parlamentul RM atestă creșterea unor narative tot mai agresive, anti-occidentale și antidemocratice în RM, pe care nu le putem subestima. Suntem categoric contra unei inițiative care ar sacrifica societatea civilă pe motivul unor nemulțumiri particulare față de anumiți actori ai acestei societăți civile dintr-o perspectivă de vendetă și revanșism”.
„Politicienii BCS văd în proiectul de lege depus în Parlament un instrument de șantaj și intimidare față de oricine nu le este supus lor, iar etichetarea de ”agenți străini” ar servi la decizia de lichidarea a celor care nu se conformează ideologiei de partid. În eventualitatea în care asemenea lege ar fi votată în actualul sau viitorul legislativ, efectele sale ar avea un impact devastator asupra procesului de aderare a RM-UE, nu doar la etapa accesării fondurilor de pre-aderare. Georgia plătește din greu aceste greșeli. Proiectul adună laolaltă intențiile ostile ale unor deputați BCS, exploatează antipatiile în creștere în raport cu actuala guvernare, grăbindu-se să pună pe agenda legislativului un nou tip de ”aquis”, cel totalitar. O lege a agentului străin, folosită în Belarus, Rusia, Georgia, contra disidenței politice nu ar viza banii ascunși din corupție și plăți ilicite, ci blocarea grupurilor din societatea civilă, care generează schimbări”, a mai constatat politicianul.
Igor Munteanu a remarcat că „înregistrarea inițiativei legislative de către BCS, dar și ecourile sale extinse în spațiul extraparlamentar, arată clar că pericolul unei asemenea legi în RM devine, pe măsură ce ne îndreptăm spre alegerile din 2025, tot mai mare. Poate fi Modova viitoarea Georgie or Belarus? Există premise ca viitoarea guvernare să rupă în bătăi spinările celor care nu vor fi de acord cu viziunile puterii? Da, și georgienii spuneau înainte de 2020 că așa ceva este imposibil, dar s-au înșelat. Ar fi bine să știm ce ne dorim”.

