Igor Boțan: Societatea din Republica Moldova nu trebuie să uite ororile regimului sovietic


Boțan a subliniat importanța comemorării oficiale a acestor episoade dramatice, precum foametea organizată din anii 1946-1947, deportările și colectivizarea forțată.
În Republica Moldova, oficial, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947.
„A fost desemnată o zi specială ca oamenii să-și amintească de evenimentele prin care au trecut părinții, bunicii noștri. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste regimuri care au vrut să fericească întreaga omenire, de fapt, au cauzat suferință. Aceste suferințe au fost cauzate pe criteriul de clasă”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
Expertul a oferit și un exemplu elocvent al modului în care populația din Basarabia a fost marginalizată de regimul sovietic. Potrivit lui, țăranii basarabeni au primit pașapoarte abia în anul 1974, ceea ce le limita sever libertatea de mișcare și le făcea imposibilă părăsirea localităților de baștină.
„Oamenii trebuie să știe că în societatea basarabeană țăranii au primit pașapoarte abia în 1974, deși în URSS legea cu privire la pașaportizarea cetățenilor a fost adoptată în 1934. Dar ea era funcțională doar pentru locuitorii orașelor, pentru că industrializarea cerea mobilitate. Pe când țăranii au fost iobagi până în 1974. Nu puteau părăsi localitatea fără permisiune de la președintele colhozului și a sovietului sătesc”, a punctat Boțan.
Referindu-se la mărturiile supraviețuitorilor foametei din 1946-1947, expertul a punctat că aceste relatări ar trebui să devină un motiv în plus pentru ca societatea de astăzi să prețuiască libertatea și valorile democratice.
„Autoritățile trebuie să comemoreze zilele dedicate oamenilor care au avut de suferit. Ministerul de profil trebuie să aibă grijă ca în programele școlare tânăra generație să afle despre calvarul prin care au trecut basarabenii. Toate mărturiile despre foamete trebuie să ne facă să prețuim libertatea și să ne dirijăm noi înșine soarta”, a spus Igor Boțan.

