Guvernul a decis decretarea stării de urgență energetică. Documentul urmează să fie trimis Parlamentului spre aprobare
Propunerea Guvernului are la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova privind necesitatea declarării stării de urgență, precum și ținând cont de faptul că insuficiența resurselor energetice afectează direct și imediat securitatea statului și a cetățenilor.
Autoritățile subliniază că există riscul sistării de gaze către regiunea transnistreană de către Gazprom începând cu 1 ianuarie 2025.
”Având în vedere cele menționate, este posibilă apariția unei situații mult mai complicate decât cea din noiembrie 2022, când urmare a bombardamentelor Federației Ruse, a fost afectată semnificativ infrastructura energetică din Ucraina, fiind astfel stopate de către Ucraina exporturile de energie electrică, iar MGRES a sistat total livrările de energie electrică către malul drept” se argumentează în nota de fundamentare.
Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale, în calitate de autoritate administrativă responsabilă de gestionarea situației, va emite dispoziții cu caracter executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul R. Moldova. Pentru a asigura impactul prompt al acestora, proiectul prevede faptul că dispozițiile emise de Comisia pentru Situații Excepționale vor intra în vigoare din momentul emiterii lor.