Fostul agent dublu Serghei Skripal, primele comentarii după tentativa de asasinat din 2018: „Lui Putin îi place să citească despre otrăvuri”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Fostul agent dublu Serghei Skripal a făcut luni primul comentariu public după tentativa de asasinare a sa cu 6 ani în urmă, afirmând în comentarii transmise justiției britanice că el crede că președintele Vladimir Putin a dat undă verde operațiunii și că acesta este pasionat să citească despre otrăvuri
14.10.2024 18:29
14.10.2024 18:29
Deschide md
Externe

Fostul agent dublu Serghei Skripal a făcut luni primul comentariu public după tentativa de asasinare a sa cu 6 ani în urmă, afirmând în comentarii transmise justiției britanice că el crede că președintele Vladimir Putin a dat undă verde operațiunii și că acesta este pasionat să citească despre otrăvuri, relatează Hotnews.ro cu referire la Reuters.

Skripal, care a vândut secrete ale Rusiei serviciilor britanice de informații, și fiica sa, Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă publică din orașul Salisbury în martie 2018. Anchetatorii au stabilit de atunci că acestora li s-a făcut rău după ce clanța ușii de la intrarea în locuința lor a fost mânjită cu Noviciok, agentul neurochimic care avea să fie folosit și în otrăvirea disidentului rus Alexei Navalnîi în august 2020.

Skripal și fiica sa au supraviețuit, însă 4 luni mai târziu o femeie care a fost expusă accidental agentului toxic și-a pierdut viața. Poliția din Marea Britanie crede că femeia în cauză, Dawn Sturgess, a fost expusă la Noviciok după ce partenerul ei a găsit o sticlă de parfum contrafăcut. Anchetatorii britanici cred că sticla a fost folosită de agenți secreți ruși pentru a introduce clandestin otrava în Marea Britanie.

Alte două persoane, partenerul lui Sturgess și un polițist care a fost trimis la locuința lui Skripal și a fiicei sale după ce au fost găsiți inconștienți, s-au îmbolnăvit grav, însă și-au revenit în cele din urmă.

Rusia a respins în mod repetat orice legătură cu tentativa de asasinat.

„Putin ia toate decizile importante”, spune Serghei Skripal

Skripal nu a vorbit în public niciodată despre atac, dar a transmis acum comentarii unei comisii de anchetă din Marea Britanie, care investighează moartea lui Sturgess. Printre altele, el declară că, la fel ca guvernul britanic, consideră că președintele Vladimir Putin este în spatele tentativei de asasinat, dar că nu are dovezi concrete în acest sens, pe care să le pună la dispoziția anchetatorilor.

„Cred că Putin ia el însuși toate deciziile importante. Prin urmare, consider că el trebuie măcar să își fi dat aprobarea pentru atacul asupra Yuliei și a mea”, a declarat el într-o scrisoare citită de magistratul Andrew O’Connor.

Skripal a transmis justiției britanice că nu a știut că viața sa era în pericol la momentul respectiv, dar că era la curent cu informațiile potrivit cărora Putin, pe care l-a cunoscut personal, a fost implicat în trecutul său în activități ilegale legate de gestionarea unor metale toxice.

„Am citit [rapoarte] potrivit cărora Putin este foarte interesat personal de otrăvuri și că îi place să citească cărți despre asta”, mai afirmă Serghei Skripal în scrisoarea transmisă justiției britanice.

Rușii suspectați de tentativa de asasinat spun că au vrut să viziteze Catedrala din Salisbury

Poliția britanică a dat în urmărire trei ruși despre care afirmă că sunt agenți ai GRU, Directoratul Principal de Informații al armatei ruse, pentru tentativă de omor față de Skripal și fiica sa.

Însă până acum împotriva celor 3 cetățeni ruși nu au fost formulate acuzații formale în legătură cu moartea lui Sturgess.

Doi dintre ei au apărut ulterior la TV în Rusia, negând orice fel de implicare în tentativa de asasinat și moartea lui Sturgess.

Aceștia au pretins că au fost doar turiști care se aflau la Salisbury la momentul respectiv pentru a vizita faimoasa catedrală din oraș. Al treilea rus învinuit de Londra pentru otrăvirea lui Skripal și a fiicei sale a negat de asemenea acuzațiile la adresa sa.

Suficient Noviciok pentru a ucide mii de persoane

Înainte de citirea scrisorii lui Skripal, comisiei de anchetă i s-a spus că Sturgess a fost o victimă colaterală a unei tentative internaționale de asasinat.

Ea avea 44 de ani în momentul morții sale și era mama a trei copii.

Magistratul O’Connor a declarat că dovezile sugerează că sticluța de parfum dusă acasă de partenerul ei avea suficient Noviciok pentru a ucide mii de persoane.

„Ați putea trage concluzia că (…) persoanele care au aruncat sticla într-o asemenea manieră au acționat cu o lipsă grotescă de respect pentru viața umană”, i-a spus O’Connor președintelui comisiei de anchetă.

Aceasta este condusă de Anthony Hughes, un fost judecător al Curții Supreme de la Londra.

„Risc copleșitor” pentru Serghei Skripal și fiica sa Iulia

Primele audieri ale anchetei, care urmează investigației poliției și unor proceduri juridice de lungă durată, au loc la Salisbury, locul în care a avut loc tentativa de asasinat.

Judecătorul Hughes a decis luna trecută că Serghei și Yulia Skripal nu vor fi citați să depună mărturie în persoană, afirmând că o asemenea mutare ar reprezenta „un risc copleșitor” pentru ei.

Tentativa de asasinare a celor doi a dus la cea mai mare expulzare reciprocă de diplomați între Occident și Rusia după încheierea Războiului Rece, până la cele decise ca urmare a invaziei ruse din Ucraina în februarie 2022.

Ambasada Rusiei de la Londra a declarat săptămâna trecută că referințele făcute de ministerul britanc al externelor privind „presupusa folosire a miticului Noviciok sunt destul de ridicole”.

O’Connor a spus că ancheta va ține cont de toate răspunsurile transmise de Rusia la acuzațiile britanice, considerând că întrebările privind implicarea statului rus în acest dosar sunt „de cea mai mare importanță publică”.

Cuvinte cheie:
Vladimir Putin
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md