Fără precedent. Judecătorii CCR se reunesc de urgență pentru noi consultări privind anularea alegerilor prezidențiale

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
România
Judecătorii Curții Constituționale a României să reunesc de urgență vineri, pentru consultări, după ce la CCR a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale.
6.12.2024 10:30
6.12.2024 10:30
Deschide md
România

Cererile invocă documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania candidatului pro-rus Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării. Ședința are loc în contextul în care, joi, Curtea a anunțat că primele patru cereri de anulare a alegerilor vor fi analizate după turul 2, scrie Digi24.RO.

Șeful AEP, despre o postare pro-Călin Georgescu a soției: „Poate să aibă simpatii, inclusiv politice. Nu am reușit să vorbesc cu ea” Fost judecător CCR: Nu mai poate fi contestat primul tur al prezidențialelor. La al doilea tur trebuie să se sesizeze orice neregulă Director din TikTok: „Obligația de a eticheta materiale electorale revine candidatului”.

Ce spune despre conturile propagandei rusești Bolojan, reacție după desecretizarea documentelor CSAT care arată interferențe externe în alegeri: Poate afecta procesul electoral Parchetul General s-a autosesizat după desecretizarea documentelor CSAT Sesizări la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor „Sistemul de securitate a fost penetrat, spulberat”

Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia Elena Lasconi, după declasificarea actelor CSAT: „Românii trebuie să decidă prin vot dacă vor să facă România cadou Rusiei”   Astăzi are loc o întâlnire fără precedent la Curtea Constituțională, pentru o analiză informală a acestor solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale.

Potrivit surselor Digi24, foarte multe cereri din partea societății civile și nu numai au ajuns pe masa Curții și, în fața acestui număr mare de solicitări, judecătorii CCR au decis să facă o analiză preliminară a tuturor acestor cereri, a tuturor documentelor desecretizate de CSAT, contrar declarațiilor făcute ieri de Curtea Constituțională că aceste elemente nu pot fi analizate decât după al doilea tur de scrutin.

Așadar, CCR va analiza dacă sunt suficiente argumente în momentul de față pentru a nu mai lăsa turul doi să se desfășoare, pentru a anula alegerile.

Dacă în urma reuniunii informale, judecătorii vor decide să intre într-o ședință de judecată, atunci va fi un semnal pentru noi toți că este posibil ca astăzi să se ajungă la anularea alegerilor. Ședința informală are loc în contextul în care Curtea Constituţională a anunţat, joi seară, că cererile referitoare la alegerile prezidenţiale vor fi analizate după turul 2.  

„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor. În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”,  arătat CCR.

Curtea Constituţională a României a primit ieri sesizări în care se solicită anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.

Cererile vin după ce informațiile desecretizate din ședința CSAT au arătat că Georgescu s-a folosit de conturi care l-au sprijinit, că au fost plătiți diverși influenceri, spre exemplu, pe rețelele sociale să îi promoveze, deși candidatul a susținut că nu a cheltuit bani în campania electorală.

Și Parchetul General s-a autosesizat după desecretizarea documentelor din ședința CSAT și a cerut o anchetă.

„În urma desecretizării şi analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de preşedinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe.

Cercetările vizează indiciile privind săvârşirea unor infracţiuni electorale care ar fi influenţat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat”, a explicat Parchetul într-un comunicat de presă. Iar DIICOT a anunţat că analizează posibilitatea deschiderii unui dosar penal la solicitarea procurorului general.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md