„Europa care deranjează” // Spionajul rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împotriva „eurofascismului”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Biroul de presă al Serviciului rus de informații externe (SVR) a publicat recent un articol în care sugerează că Rusia și Washingtonul ar trebui să lupte împreună împotriva „eurofascismului”, identificând Franța și Marea Britanie drept principalii ideologi ai acestui curent.
22.4.2025 12:25
22.4.2025 12:25
Deschide md
Externe

Acest articol produce acum un contrast destul de mare față de declarațiile pe care SVR le-a făcut în urmă cu un an. Publicația Vot Tak a analizat ultimul articol, dar și alte publicații ale Serviciului rus de Informații Externe și a urmărit modul în care retorica acestuia s-a schimbat de când Donald Trump a venit la putere în Statele Unite, scrie Defense Romania.

Articolul intitulat „Eurofascismul'', ca acum 80 de ani - inamicul comun al Moscovei și al Washingtonului” a fost publicată pe site-ul SVR pe 16 aprilie. Aceasta presupune că Europa este „predispusă istoric” la diverse forme de totalitarism, care duc uneori la conflicte globale.

Citând experți anonimi și „cercuri de experți conservatori din Statele Unite”, articolul publicat de SVR susține că Franța și Marea Britanie sunt acuzate de „atrocități deosebite” și de „o tendință de a comite cele mai grave crime împotriva umanității”.

Marea Britanie este cea căreia articolul SVR îi atribuie un „rol distructiv principal” în cadrul războiul din Ucraina. „Britanicii încurajează în toate modurile posibile regimul de la Kiev”, se arată în text.

Potrivit SVR, dezacordul dintre UE și Statele Unite contribuie la „apropierea” americanilor de Rusia. Autorii textului amintesc că înainte țările au „devenit în mod repetat parteneri în contracararea Londrei și Parisului”. Acestea sunt prezentate în articol drept moștenitoare ale celui de-al Treilea Reich.

Textul propagandistic al SVR face paralele directe între evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial, când SUA și URSS s-au unit pentru a lupta împotriva Germaniei naziste.

Asemănările sunt subliniate de caricatura care ilustrează articolul, în care baionetele rusești și americane de ambele părți sparg o svastică asemănătoare unei fiare în fața șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aparent, aceasta este o referire la un poster sovietic din 1944 care prezintă baionete americane, sovietice și britanice îndreptate către un soldat german.

Articolul se încheie cu o referire la unele „cercuri de experți străini” care își exprimă speranța pentru o „nouă unificare a eforturilor” între Moscova și Washington. Acest lucru va „împiedica lumea să alunece într-un nou conflict global” și va preveni provocările Ucrainei și ale „europenilor nebuni” încurajați de Marea Britanie.

Aceast tip de relatare nu este prima în care serviciile secrete ruse fac paralele între Europa modernă și Germania lui Hitler. De exemplu, la 26 martie 2025, a fost publicat articolul „Europa luptă împotriva Rusiei conform metodelor lui Goebbels”. Referindu-se la o declarație a șefului serviciului, Serghei Narîșkin, acesta acuză conducerea UE că răspândește „narațiuni rusofobe” folosind „tehnici de propagandă ale celui de-al Treilea Reich”.

Textul susține că la Bruxelles a avut loc o ședință de informare pentru presa europeană. Acolo, jurnaliștii ar fi fost instruiți să îi pregătească pe europeni pentru necesitatea de a „strânge cureaua” și de a-i convinge de „amenințarea existențială” a Rusiei și de necesitatea de a distruge statalitatea acesteia.

Serghei Narâşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR)

În general, Europa a fost mult timp ținta atacurilor și acuzațiilor serviciilor de informații externe ale Rusiei. Dar este demn de remarcat faptul că, până în prezent, principalul antierou din publicațiile SVR a fost întotdeauna Washingtonul.

Vot Tak a analizat publicațiile serviciului de presă al SVR pentru primele patru luni ale anului 2025 și le-a comparat cu aceeași perioadă din 2024. Anul trecut, în această perioadă, serviciul de presă a publicat 20 de articole, dintre care opt au „expus” intrigile Occidentului împotriva Rusiei. Șapte dintre acestea se refereau la acțiunile Washingtonului.

Serviciile secrete ruse au reușit să acuze Statele Unite de formarea unei „administrații coloniale” în Ucraina, de crearea unei „coloane a cincea” și de încercarea de a reduce participarea la alegerile prezidențiale din Rusia, de trimiterea „traficanților de droguri” în AFU și de apărarea celor responsabili pentru atacul terorist de la Krokus.

În 2025, serviciul de presă al SVR a publicat deja 17 texte. Dintre acestea, 12 sunt dedicate demascării țărilor occidentale, inclusiv publicații privind „eurofascismul” și „metodele lui Goebbels”. Cu toate acestea, doar două dintre ele aduc acuzații împotriva Statelor Unite. Prima a fost publicată pe 3 ianuarie, înainte de învestirea lui Trump, și relatează că „administrația demisionară Biden” a convins Kievul să reducă vârsta de mobilizare la 18 ani.

Un altul descrie „încercările grosolane” ale CIA de a recruta ruși prin „clipuri video primitive” și include un videoclip de răspuns - „un apel către americanii pentru care dragostea de țară și idealurile libertății nu sunt cuvinte goale. Un material video de trei minute povestește cum bunicul personajului principal a luptat cot la cot cu armata sovietică împotriva fascismului, iar armatele celor două țări au promis să nu devină inamice. Clipul se încheie cu un apel de a contacta SVR și cu legendă: „Alegerea voastră este cel mai bun viitor pentru națiune.

Europa, pe de altă parte, este acum poziționată ca principalul inamic al Rusiei. SVR atribuie un rol special Regatului Unit. Articolul din 10 martie susține că „perfida Albion” încearcă să creeze o „centură rusofobă” în Europa și, prin urmare, este deranjată de negocierile lui Trump cu Rusia. Pentru a face rău Rusiei, Londra ar încerca să submineze eforturile de pace și să îl demonizeze pe președintele american.

Această tendință a fost confirmată de Reuters. Citând oficiali ruși anonimi și analiza declarațiilor publice, aceasta a scris că, după venirea lui Trump la putere, Kremlinul a identificat Marea Britanie drept noul inamic al Rusiei.

În mod separat, serviciile secrete ruse prezintă Letonia, care ar fi intenționat, sub pretextul unor lucrări arheologice, să demoleze memoriale sovietice dedicate celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial în ajunul zilei de 9 mai. Într-un interviu pentru Vot Tak, analiștii politici letoni au negat acuzațiile, descriindu-le ca o încercare de a destabiliza societatea letonă și de a stârni discordie interetnică.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md