Emmanuel Macron ar putea să-și asume rolul de negociator din partea UE cu Vladimir Putin


Franța și Regatul Unit sunt principalii actori din cadrul „coaliției bunăvoinței”, care încearcă să creeze o formă de forță de menținere a păcii în Ucraina după încetarea focului, scrie Digi24.ro.
Președintele francez și Sir Keir Starmer, care conduc grupul de națiuni care intenționează să asigure orice acord de încetare a focului în Ucraina, au fost desemnați drept cei mai probabili interlocutori cu Moscova.
Dar The Telegraph înțelege că Sir Keir nu intenționează să poarte discuții cu Putin ca parte a eforturilor Regatului Unit de a sprijini apărarea Ucrainei. O sursă de la Palatul Élysée a declarat că Macron este dispus să preia acest rol „atunci când va fi momentul potrivit”.
Până acum Macron s-a poziționat ca intermediar între Europa și Putin încă de la începutul invaziei sale la scară largă. El a ales să lase deschise canalele diplomatice cu Moscova mai mult timp decât oricare dintre cei mai fervenți susținători ai Kievului, în ciuda criticilor dure pentru acțiunile sale. Dar a încheiat orice contact direct cu Kremlinul atunci când a devenit evident pentru el că Putin nu avea nicio intenție de a-și opri invazia.
Întrebat dacă a sosit momentul să reia contactul cu președintele rus, oficialul de la Élysée a declarat pentru The Telegraph: „Aparent, nu încă”.
Până în prezent, Donald Trump este singurul lider mondial care s-a angajat direct cu Putin cu privire la mecanismul unui acord de încetare a focului.
Franța este una dintre puținele țări din NATO care desfășoară operațiuni militare independent de SUA, în principal în misiuni în fostele colonii din Africa de Vest. De asemenea, Franța menține o rețea de informații separată de rețeaua Five Eyes condusă de SUA, care a fost utilă pentru Ucraina atunci când SUA au întrerupt schimbul de informații timp de o săptămână la începutul lunii martie.

