Emisarul lui Trump pentru Ucraina lansează o amenințare țintită la adresa Rusiei. Keith Kellogg dezvăluie pașii SUA către încheierea războiului
![](https://cdn.prod.website-files.com/66e227a8e3a4dbbdaebff867/67a5e5bbc116c9c3438665dd_Trump_Getty-Header.jpg)
![](https://cdn.prod.website-files.com/66e227a8e3a4dbbdaebff867/67a5e5bbc116c9c3438665dd_Trump_Getty-Header.jpg)
Nivelul sancțiunilor împotriva Rusiei este „doar de trei” pe o scară de la unu la 10, a declarat Keith Kellogg. Sancțiunile americane în sine – cum ar fi cele care vizează sectorul energetic profitabil al Rusiei – sunt nominal de două ori mai mari, dar există încă spațiu pentru a le intensifica, scrie HotNews.ro.
„S-ar putea intensifica cu adevărat sancțiunile – în special cele mai recente sancțiuni (care vizează producția și exporturile de petrol)”, a spus el.
„Și dacă există cineva care înțelege efectul de pârghie, acela este președintele Donald J. Trump, și puteți vedea asta cu ceea ce a făcut recent (în rezolvarea altor probleme externe)”, a spus Kellog.
Amenințările lui Kellog vin înaintea prezentării unui plan pentru încheierea conflictului din Ucraina și în toiul discuțiilor pentru o posibilă întâlnire dintre Trump și Vladimir Putin.
Echipa lui Trump a discutat despre o strategie pentru încheierea războiului
Joia trecută, Trump și-a reunit „întreaga echipă confirmată” de consilieri și membri ai cabinetului axați pe securitatea națională – de la vicepreședintele JD Vance la secretarul Trezoreriei Scott Bessent – în Biroul Oval, unde Kellogg a declarat că s-a discutat despre o strategie pentru încheierea războiului.
„Rezolvarea războiului Rusia-Ucraina este cu adevărat un proces în care toată administrația este implicată, deci o abordare a întregului guvern”, a declarat generalul.
„Echipa de securitate națională vorbește despre acest lucru – președintele, vicepreședintele, consilierul pentru securitate națională, secretarii de stat (și) ai Trezoreriei, Consiliul Național de Securitate, toți lucrând împreună”, a spus el.
Deși Kellogg a declarat că Ucraina va trebui să își mențină presiunea militară asupra Rusiei înainte de negocieri, el a criticat strategia fostului președinte Joe Biden de a promite că va oferi ajutor Ucrainei „atât timp cât este necesar, atât cât este necesar”, fără a crește presiunea asupra altor elemente ale puterii naționale.
Trump vrea să oprească mai întâi conflictul
Kellogg a mai declarat că președintele „vrea mai întâi să oprească uciderea – doar să o oprească – și apoi să plece de acolo” în ceea ce privește viitoarele negocieri.
Obiectivul este de a pune capăt violențelor înainte de a negocia astfel de complicații ale acordului de pace, deoarece „nu poți ucide pentru a ieși din acest război”, având în vedere lipsa de interes a Rusiei în prevenirea pierderilor masive ale propriilor trupe.
„Pentru Rusia, acest lucru este un fel de ADN în operațiunile militare – practic, ești într-o luptă de uzură”, a spus el.
„Dacă vă uitați la istorie, nu ați vrea niciodată să intrați într-o luptă de uzură cu rușii, pentru că așa luptă ei. Sunt obișnuiți cu asta. Aceasta este o țară care a fost dispusă să piardă – și a făcut-o – 700.000 în bătălia de la Stalingrad în șase luni, și nu au clipit”, a spus Kellogg.
„Și astfel presiunea nu poate fi doar militară. Trebuie să punem presiune economică, trebuie să punem presiune diplomatică, un anumit tip de presiuni militare și pârghii pe care le veți folosi sub acestea pentru a vă asigura că (acest lucru merge) acolo unde vrem noi să meargă”, a explicat el.
Totuși, războiul nu se va încheia fără un fel de negociere între Rusia și Ucraina, a declarat Kellogg. „Foarte sincer, în orice negociere, ambele părți trebuie să cedeze; așa stau lucrurile în negocieri”, a declarat el.
„Va fi acceptabil pentru toată lumea? Nu. Va fi acceptabil pentru toată lumea? Nu. Dar încercăm să găsim acest echilibru”, a adăugat Kellogg.
Planul lui Trump
Mesajul trimis de Kellogg vine chiar înainte ca administrația Trump să prezinte aliaților planul pentru oprirea războiului din Ucraina – Bloomberg dezvăluind zilele trecute că acest lucru s-ar putea întâmpla la Conferința de Securitate de la Munchen din Germania, săptămâna viitoare.
Kellogg și alții au vorbit în ultimele săptămâni despre ceea ce apropiații lui Trump au catalogat ca fiind vorba despre o „pace prin forță”.
Elementele planului includ posibila înghețare a conflictului, fără a detalia exact ce se întâmplă cu teritoriile ucrainene ocupate de forțele ruse – deși cel mai probabil acestea vor rămâne sub ocupația Moscovei. Propunerea oferă, în același timp, Ucrainei garanții de securitate, astfel încât Kievul să se asigure că Moscova nu poate ataca din nou.
Spre finalul acestei luni, Kellogg este așteptat să facă prima sa vizită la Kiev, dar și în Uniunea Europeană, au precizat sursele Bloomberg. În Ucraina, el este așteptat să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski.
Pregătirea summitului Trump-Putin
Leonid Sluțki, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat, a afirmat între timp că întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump are șanse să aibă loc în februarie sau martie.
Potrivit acestuia, discuțiile urmează să includă teme de securitate globală, controlul armamentului nuclear, prețurile energiei și războiul din Ucraina, potrivit agenției de stat rusă RIA, citată de Reuters.
„Această întâlnire necesită o pregătire serioasă, care – fără să dezvălui un secret – este deja într-un stadiu avansat”, a spus Sluțki. „Februarie sau martie – să nu speculăm, să le oferim liderilor ocazia de a se pregăti competent și temeinic, dar va avea loc în curând”, a precizat el, citat de RIA.
Surse citate de Reuters susțin că Rusia ia în considerare două state din zona Golfului Persic pentru a fi gazde pentru un posibil summit între Putin și Trump. În ultimele săptămâni, oficiali ruși de rang înalt au vizitat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilele aranjamente.
![](https://cdn.prod.website-files.com/66e08d3e9e4918645060dcfc/66e5f4015d7b463a67fcb2af_Rectangle.avif)
![](https://cdn.prod.website-files.com/66e08d3e9e4918645060dcfc/66e5f4015d7b463a67fcb2af_Rectangle.avif)