Discursul Maiei Sandu la Kiev: Moldova va fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie, la fel cum știu că Ucraina va fi alături de noi. Слава Україні!

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe susținute alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că R. Moldova va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar, iar în același timp speră că anul 2025 va aduce pacea mult dorită în Ucraina și pe întregul continent European.
25.1.2025 17:06
25.1.2025 17:42
Cristina Vlah
Politic

Declarația a fost lansată în cadrul vizitei sale de sâmbătă, 25 ianuarie, la Kiev. Șefa statului moldav a accentuat că și Ucraina va fi alături de cetățenii R. Moldova, iar pe final de discurs le-a spus cetățenilor ucraineni: „Слава Україні!” (trad: Slavă Ucrainei!).  

„Invazia brutală la scară largă a Rusiei în Ucraina – care se apropie acum de-al treilea an – continuă să modeleze prioritățile comune: securitatea, reziliența și calea spre pace.

Curajul Ucrainei asigură pacea în Republica Moldova. Vom fi întotdeauna recunoscători poporului ucrainean. Curajul și sacrificiile dumneavoastră protejează Moldova de război. Vă suntem profund recunoscători și nu vom uita niciodată acest lucru. Mulțumesc pentru rezistența dumneavoastră”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a spus că poporul Republicii Moldova este solidar cu Ucraina, deschizându-și inimile și casele pentru cei care au fugit de război.

„Suntem mândri că am oferit adăpost și sprijin ucrainenilor aflați în nevoie.Astăzi, am reafirmat sprijinul de neclintit al Republicii Moldova pentru integritatea teritorială și independența Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. Am convenit că Formula de Pace propusă de Ucraina este singurul mecanism viabil și eficient pentru a obține o pace justă și durabilă.

Sper ca anul 2025 să aducă pacea pe care ne-o dorim cu toții. Pace nu doar pentru ucraineni, ci pentru întreaga regiune și întregul continent. O pace care să fie justă, durabilă și susținută de garanții de securitate solide pentru Ucraina. O astfel de pace durabilă necesită justiție, reziliență și parteneriate puternice. Acest lucru înseamnă nu doar încheierea acestui război, ci construirea unui viitor în care agresiunea nu mai are loc”, a mai menționat Maia Sandu.

Liderul de la Chișinău a specificat că Moldova și Ucraina împărtășesc această viziune – un viitor în care democrația prosperă, granițele sunt respectate și nicio familie nu mai trăiește ororile războiului.

„Cu toate acestea, în timp ce luptăm pentru pace, Rusia continuă să atace în mod deliberat și brutal infrastructura civilă a Ucrainei. Aceste acțiuni au luat multe vieți nevinovate și încalcă dreptul internațional. Ele pun, de asemenea, în pericol Republica Moldova, cu drone care traversează spațiul nostru aerian și resturile acestora care cad pe teritoriul nostru. Condamnăm cu fermitate aceste atacuri. Acestea arată de ce Ucraina are nevoie de o apărare mai puternică și de ce regiunea noastră are nevoie de mai multă securitate”, se mai menționează în discursul Maiei Sandu.

În continuare vă propunem să citiți întregul discurs al președintelui Maia Sandu oferit la Kiev:

Rusia intensifică, de asemenea, atacurile sale hibride, vizând Republica Moldova prin noi eforturi deliberate de a destabiliza țara noastră. După încercările fără precedent de a interfera în alegerile și referendumul nostru – încercări care nu au reușit să ne deraieze progresul – următoarea mișcare a Rusiei a fost orchestrarea unei crize energetice”

Prețurile la electricitate au crescut pe malul drept al Nistrului. Cei care trăiesc în regiunea transnistreană a Moldovei, ținuți ostatici de un regim neconstituțional, sprijinit de Rusia timp de peste trei decenii, sunt acum lăsați în frig și întuneric. Acest regim a exploatat mult timp oamenii de pe malul stâng, lăsându-i în imposibilitatea de a-și permite prețurile de piață pentru energie și bunuri esențiale și blocându-le accesul la oportunitățile și sprijinul pe care le merită.

Aceasta este o strategie calculată. Rusia urmărește să creeze haos social și economic, să alimenteze tensiunile de-a lungul Nistrului și să instaleze un guvern pro-Kremlin la Chișinău, având ca obiectiv final consolidarea prezenței sale militare ilegale în regiunea transnistreană și utilizarea Moldovei împotriva Ucrainei.

Domnule Președinte Zelenskii, dragi cetățeni ai Ucrainei, fiți siguri: Moldova își apără poziția. Ne apărăm democrația și menținem țara noastră puternică. Moldova va rămâne un vecin de încredere și un susținător ferm al Ucrainei.

O Moldovă sigură, ancorată ferm pe calea europeană, este esențială pentru stabilitatea regională.

Împreună cu Președintele Zelenskii, am analizat soluții pentru a împiedica transformarea acestei crize energetice într-o criză de securitate.
Moldova și Ucraina vor lucra împreună – și cu Uniunea Europeană – pentru a proteja oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului de șantajul Rusiei. Am reafirmat, de asemenea, angajamentul nostru comun pentru o reintegrare pașnică a Republicii Moldova. O condiție esențială pentru aceasta este retragerea trupelor rusești, staționate ilegal pe teritoriul nostru, într-un mod pașnic.

Dragă domnule Președinte,

Sunt încrezătoare că, împreună, vom construi viitorul pe care cetățenii noștri îl merită.Moldova și Ucraina vor continua să aprofundeze legăturile economice, să consolideze conectivitatea și să facă schimb de bune practici pe măsură ce ne apropiem de aderarea la Uniunea Europeană. Integrarea noastră europeană nu este doar o cale spre prosperitate și o democrație mai puternică, ci și o contribuție la securitatea și progresul întregii regiuni și al UE.

Republica Moldova, alături de Ucraina, implementează reforme, consolidează instituțiile și modernizează economia pentru a atinge standardele Uniunii Europene. În același timp, continuăm să investim în conexiuni de transport și puncte de trecere a frontierei pentru a consolida Coridoarele de Solidaritate. Așteptăm cu nerăbdare ziua în care aceste coridoare vor funcționa în direcția opusă, sprijinind reconstrucția Ucrainei cu tot ceea ce este necesar. Sunt convinsă că toate aceste eforturi vor aduce mai multă siguranță, condiții de viață mai bune și ne vor sprijini în parcursul nostru către aderarea la Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc, domnule Președinte Zelenskii, pentru discuția de astăzi, care a consolidat și mai mult prietenia dintre țările noastre. Moldova va fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie, la fel cum știu că Ucraina va fi mereu alături de noi.

Vă mulțumesc. Слава Україні!

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md