Digitalizare // Schimbul de informații între executorii judecătorești și băncile comerciale se va efectua exclusiv în format electronic

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Comunicarea și schimbul de date între executorii judecătorești și băncile comerciale va fi digitalizat.
24.1.2025 10:08
24.1.2025 10:10
Deschide md
Social

Despre acest lucru ne informează Ministerul Justiției, potrivit căruia schimbul de informații privind executarea din conturile bancare ale debitorilor va fi standardizat și se va desfășura exclusiv în format electronic.

„În acest scop, vor fi implementate serviciile guvernamentale Mdocs și Mconnect, dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică. În 2025, la aceste platforme va fi conectat Sistemul informațional de evidență și gestiune a dosarelor de executare (SIEGDE), utilizat atât de executorii judecătorești, cât și de băncile comerciale din Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat al ministerului.

În acest sens, a fost constituit un Grup de lucru în colaborare cu Uniunea Executorilor Judecătorești și Asociația Băncilor din Moldova. Scopul acestei inițiative este crearea unui cadru modern, transparent și rapid pentru aplicarea procedurilor de executare.

La prima ședință a Grupului de lucru, secretarul de stat, Stanislav Copețchi a accentuat faptul că digitalizarea procesului va aduce în primul rând beneficii cetățenilor.

„Din cauza unei comunicări deficitare, sunt situații în care au fost puse sechestre chiar și pe carduri sociale. Odată cu progresul tehnologic, o să avansăm pe relaționarea mai eficientă între executorii și băncile comerciale. În acest sens, apreciez deschiderea partenerilor de dezvoltare, care ne sprijină în îndeplinirea obiectivelor”, a declarat Stanislav Copețchi.

Cu referire la blocarea plăților sociale în procesul de executare, cetățenii au expediat mai multe petiții, iar cei de la Minister dau asigurări că vor ține cont de acest aspect.

„Soluția digitală va permite standardizarea proceselor pentru toate băncile și executorii judecătorești, va reduce atât costurile, cât și timpul alocat procedurilor de executare. Totodată, va fi garantată confidențialitatea datelor bancare, un nivel maxim de securitate pentru utilizatori și protecția datelor cu caracter personal, pentru a crește încrederea justițiabililor în procesul de executare”, se mai specifică în comunicat.

Până la sfârșitul lunii ianuarie, Asociația Băncilor va veni cu o opinie consolidată privind soluțiile propuse de Ministerul Justiției. Ulterior, va fi elaborat caietul de sarcini și va începe implementarea proiectului. Activitățile vor avea loc în cadrul proiectului „Eficientizarea procedurilor de executare în Moldova”, finanțat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și implementat în colaborare cu Ministerul Justiției, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și Asociația Băncilor din Moldova.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md