Dezvoltarea gândirii critice la elevi // Programul „OWIS - O lume de văzut” aduce filme documentare în școlile din R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Cultură
Un program educațional implementat în școlile din R. Moldova vine să dezvolte gândirea critică la copii și să le inspire dorința de implicare civică.
20.1.2025 13:09
20.1.2025 13:10
Cristina Vlah
Cultură

Este vorba despre programul educațional „OWIS - O lume de văzut” implementat de organizația People in Need Moldova.

Potrivit organizatorilor, aproximativ 160 de profesori au fost instruiți pentru a implementa acest program în instituțiile de învățământ. De asemenea, zece echipe de elevi și profesori din școlile din R. Moldova, care implementează programul OWIS, și-au prezentat proiectele implementate cu sprijinul micro-granturilor în valoare de 1000 de euro, oferite de People in Need Moldova.

Printre realizările lor se numără:

• Crearea spațiilor prietenoase pentru copii;

• Lansarea televiziunilor școlare;

• Achiziționarea de echipamente sportive pentru activități recreative;

• Înverzirea curților școlare;

• Dezvoltarea atelierelor de cinema;

• Amenajarea spațiilor pentru studierea istoriei comunității locale.

„Aceste proiecte reflectă puterea transformatoare a educației prin filme documentare. Suntem mândri să vedem cum elevii și profesorii din Moldova își folosesc creativitatea pentru a îmbunătăți școlile și comunitățile lor”, a declarat Guillermo Llinás, directorul de țară al organizației People in Need Moldova.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ambasadei Republicii Cehe și ai Ambasadei României la Chișinău, care au apreciat impactul proiectului. Valentina Olaru, secretar de stat al Ministerului Educației, a subliniat importanța filmelor documentare în procesul educational.

„Filmele documentare nu doar că dezvoltă gândirea critică, dar îi și conectează pe elevi cu realitățile societății. Sperăm ca în viitor, să includem și filme documentare autohtone în metodologia programului OWIS, pentru a reflecta mai bine cultura și istoria noastră”, a menționat secretarul.

Programul OWIS, lansat în 2001 de organizația People in Need din Republica Cehă, le oferă școlilor filme documentare și ghiduri metodologice pentru abordarea unor teme actuale precum: istoria modernă, drepturile omului, protecția mediului și diversitatea culturală. Filmele stimulează dezbaterile și ajută elevii să înțeleagă procesele globale, cultivând simțul responsabilității și implicarea activă în soluționarea problemelor locale și globale.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md