Daniel Vodă: Poporul Republicii Moldova a demonstrat o lecție extraordinară de democrație pentru Kremlin

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, consideră că poporul Republicii Moldova a demonstrat o lecție extraordinară de democrație pentru Kremlin. Și în pofida banilor alocați pentru dezinformare, în pofida sperietorilor lansate, oamenii au decis că Republica Moldova este un stat care ireversibil se ancorează în spațiul comunitar european.
1.11.2024 17:55
1.11.2024 17:57
Deschide md
Politic

Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Referendumul a trecut. Războiul hibrid continuă?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Vreau, în calitate de persoană care era responsabilă de dimensiunea de combatere a falsurilor, inclusiv de informare cu privire la beneficiile integrării europene, să constat că am fost supuși unei dezinformări continue. Și în unele cazuri trebuia să scoatem acea piatră din lac aruncată de cineva, în loc să ne gândim la mesaje pro active și să comunicăm agenda de realizări care este iar una foarte ambițioasă și foarte temeinică”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Daniel Vodă a menționat că au fost fake-uri și sperietori nu doar în spațiul informațional, dar și „la firul ierbii” – în satele și în orașele țării. A devenit clar că toate campaniile de informare nu se mai fac la TV, la radio sau pe rețele de socializare. Aceste informări și explicații trebuie promovate la întâlnirile cu oamenii, în casele de cultură din fiecare sat, în orașe, la evenimente culturale, la evenimente sociale.

Potrivit lui Daniel Vodă, sute de milioane de dolari din Federația Rusă au fost investiți în propagandă, în minciuni, în dezinformare. Nu în drumuri, nu în apeduct, nu în reparații de școli și grădinițe, dar în minciuni. Doar în ultima lună poliția a documentat 40 de milioane de dolari investiți în dezinformare.

Vreau să punctez că în această campanie am avut o discuție înverșunată despre activitatea de informare a Guvernului, în special au fost unele critici, în unele cazuri justificate, din partea societății civile, că Guvernul a realizat pentru prima dată în mulți ani o campanie de informare pe bani publici în contextul organizării acestui referendum. Dar investițiile pe care le-a făcut Guvernul au fost net infime în comparație cu acei bani nebuni care erau pompați în mașinăria de minciuni a acelor care propagau narațiunile Kremlinului în Republica Moldova”, susține Daniel Vodă.

În opinia sa, „nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece”. Faptul că poporul a fost înțelept și a rezistat acestor dezinformări, nu înseamnă că de mâine aceste minciuni vor veni mai puține.

Din contra, o să intrăm pe panta alegerilor parlamentare și fiecare element în societate, fiecare propunere de politică va fi antagonizată și se vor crea dezbateri și mai acerbe. Prin urmare, autoritățile trebuie să fie mai mult concentrate, și o vom face, pe acțiuni de informare, pe acțiuni concrete de transformare și modernizare, pe comunicarea acelor beneficii care au fost deja realizate în satele și orașele țării – programul „Satul European”, Programul de eficiență energetică a Guvernului, agenda socială, inclusiv în perioada rece a anului. Inclusiv reforma justiției, care necesită să fie accelerată și să fie mult mai fermă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În ceea ce ține de mesajele de ură interetnică, mesajele de xenofobie, de dezbinare și disensiunile din societate, Daniel Vodă consideră că acestea au fost generate de doar o parte, care este străină de fapt intereselor Republicii Moldova. În viziunea sa, acestea vin din afară, din Federația Rusă, aceasta fiind o politică premeditată a Kremlinului.

Dacă acum 20 de ani, un purtător de cuvânt al unui MAE rusesc spunea ceva și cuvintele acelea valorau, păi acum, dacă acesta spune ceva, știm că sunt de fapt minciuni răspândite. Societatea, inclusiv și vorbitorii de limbă rusă, se atârnă foarte critic față de aceste declarații. În toate platourile de televiziuni, în discuții, inclusiv cu jurnaliști care se uită în direcția estică – toată lumea recunoaște că sunt niște mesaje prostești. Or, aici în Moldova, lumea conviețuiește în mod pașnic, așa cum se cuvine într-un stat civilizat”, a notat Daniel Vodă.

Potrivit lui, în continuare, autoritățile vor lucra asupra spiritului critic al societății și asupra narațiunilor de țară că Republica Moldova este un stat liber, suveran, independent – așa cum este consfințit și în Declarația Independență.

Este un stat cu o profundă orientare proeuropeană. Poporul a decis pe 20 octombrie că obiectivul strategic al țării este integrarea în Uniunea Europeană, care este un spațiu al păcii, al liniștii, un spațiu unde nu este război și unde cuvântul cheie este libertatea cetățenilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dezbaterea „Referendumul a trecut. Războiul hibrid continuă?” a fost organizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Un vot corect și informat pentru o Moldovă europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și German Marshall Fund.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md