Cu semnătura digitală poți opera de oriunde. Cum faci rost de ea

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Semnătura digitală sau, simplu vorbind, identitatea digitală reprezintă un USB stick.
2.4.2025 19:09
2.4.2025 19:09
Deschide md
Social

Avantajul acesteia este că are un număr nelimitat de semnături și poți opera cu ea de oriunde în lume. Aceasta are aceeași valoare juridică cu semnătura olografă, transmite IPN.

Cu semnătura electronică poți accesa servicii digitale precum Mcabinet.gov.md, poți acorda împuterniciri prin mpower.gov.md sau poți semna documente cu ajutorul msign.gov.md. De semnătură electronică e nevoie și pentru a accesa platforma EVOSign, care permite autentificarea rapidă, gratuită și sigură în peste 190 de sisteme și platforme guvernamentale și private.

Semnătura digitală poate fi obținută accesând site-ul semnatura.md. La accesarea primei pagini, bifați inițial dacă obțineți semnătura electronică în calitate de persoană fizică sau juridică.

La următorul pas va trebui să indicați datele personale: nume, prenume, IDNP, adresa de domiciliu și codul poștal. Totodată va fi nevoie să notați poșta electronică și numărul de telefon.

Mai jos o va apărea lista de acte pe care va trebui să le descărcați. Mai exact, contractul, cererea de certificare a cheii publice, adică semnătura și contul de plată.

Veți continua cu efectuarea plății pentru semnătura electronică. Puteți achita semnătura electronică fie online, prin MPay, fie prin intermediul terminalelor de plată în numerar, fie la bancă sau la Poșta Moldovei. Este necesar să păstrați bonul de plată.

Adăugător la documentele descărcate și semnate, pentru dosarul care urmează să-l depuneți trebuie să pregătiți copia buletinului de identitate valabil la data solicitării.
Astfel, dosarul în întregime conține contractul cu două exemplare semnate, cererea de certificare a cheii publice, adică semnătura, copia buletinului de identitate și confirmarea plății.

În final, depuneți pachetul de documente la cel mai apropiat oficiu al prestatorului de servicii de înregistrare. Lista oficiilor conține adrese atât din țară, cât și cele de peste hotare.

La ridicarea semnăturii electronice se prezintă persoana indicată în cerere.

Tariful pentru acest tip de semnătură variază în funcție de termenul solicitat. Serviciul de certificare a cheilor publice pentru semnătura electronică calificata cu termen de valabilitate de 1 an costă 200 de lei. Dacă e cu termen de valabilitate de 2 ani, prețul crește până la 350 de lei.

Totodată, există și alte metode de obținere a semnăturii digitale, la unii operatori de telefonie mobilă. Avantajul semnăturii mobile este că se obține mai ușor, însă tariful este per semnătură. Dezavantajul este că poate fi utilizată doar în raza de acoperire a operatorului de telefonie selectat, inclusiv și în roaming.

Serviciul semnătura mobilă poate fi activat prin depunerea unei cereri la unul din magazinele prestatorului Orange Moldova. La fel și prin intermediul Moldcell, prin formarea codului *222*5#ok de pe dispozitivul mobil și alegerea unui pachet din cele oferite de prestator.

De astăzi, cetățenii Republicii Moldova pot solicita un nou act de identitate intern – cartea de identitate, care conține și semnătură electronică. Titularii se vor putea autentifica în sistemele informaționale și vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md