Criza energetică // Autoritățile vin cu recomandări privind reducerea consumului de energie în instituțiile de învățământ
În acest sens, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) îndeamnă toate instituțiile de învățământ să adopte măsuri eficiente pentru a economisi pe cât posibil energia, iar reprezentanții Direcției Generale Educație, Tineret și Sport au venit cu un set de recomandări:
- Oprirea iluminării fațadelor clădirilor și a instalațiilor decorative de sărbători, inclusiv luminițele de Revelion;
- Utilizarea economă a energiei electrice și termice, prin: Oprirea echipamentelor și iluminării în sălile neutilizate;
Reducerea temperaturii cu 1-2 grade Celsius în spațiile de învățământ, păstrând confortul necesar în sălile de clasă. - Informarea personalului didactic, elevilor și părinților despre necesitatea economisirii resurselor energetice.
- Planificarea eficientă a procesului educațional, astfel încât să se reducă utilizarea resurselor energetice, inclusiv prin utilizarea în mod optim a încăperilor încălzite.
- Promovarea economisirii energiei în rândul personalului didactic, elevilor şi părinților prin campanii de informare şi conştientizare.
- Managerii instituțiilor de învățământ sunt încurajați să sprijine aceste măsuri și să contribuie activ la reducerea consumului energetic, asigurând în același timp continuitatea procesului educațional în condiții optime.
„Reducerea costurilor de încălzire într-o instituție publică este o acțiune amplă, cu toate acestea, unele măsuri, cum ar fi motivația personalului/angajaților, nu costă aproape nimic dar totuşi pot duce la economii mari. Fiecare grad în plus peste temperatura de 19°C poate să însemne o creştere a consumului de combustibil cu circa 5-8%, iar folosirea unui termostat de ambianță poate determina o reducere cu până la 25% a facturilor la încălzire”, se menționează în mesajul autorităților.