Cine achită reparația acoperișului unui bloc de locuit în Moldova?

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
31.5.2023 21:30
7.10.2024 0:51
Deschide md

În republica Moldova, în urma reformelor și a privatizărilor fondului locativ moștenit de la URSS, statul a rămas gestionar doar la 2% din toate locuințele. Similară este și situația din capitală. În prezent la bloc locuiesc 80% de chișinăuieni, iar în proprietate privată se află 98% din apartamente. După cum se vede forma de proprietate a fost schimbată, nu și modul de întreținere a spațiilor comune, cum ar fi scările blocului, terenurile de pe lângă bloc, acoperișurile, ascensoarele, pereții exteriori ai blocului etc.

Într-un studiu efectuat de portalul primăriamea.md se menționează:

”Astfel, o bună parte din spațiile comune din blocurile locative au rămas înregistrate ca proprietate publică, iar gestionarea acestora a rămas în responsabilitatea autorităților locale și a întreprinderilor municipale, ceea ce a necesitat resurse considerabile, atât financiare, cât și administrative.”

Deci evident că pentru blocurile rămase în gestiunea APL cheltuielile pentru reparațiile capitale sunt pe umerii Administrației Publice Locale. Însă știm cu toții cât de mici sunt bugetele acestor primării și ca de obicei bani pentru aceste reparații nu prea sunt.

Care ar fi soluția?

Asociațiile de locatari în Condominiu

Există Legea condominiului în fondul locativ nr. 913 din 30.03.2000 iar în conformitate cu art.12 (4) ”proprietarii apartamentelor participă la cheltuielile pentru întreţinerea şi reparaţia proprietăţii comune în condominiu”.

În Chișinău doar 33% din fondul locativ este gestionat de către asociațiile de locatari, iar 67% se află în gestiunea întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL), acestea din urmă având o datorie de cca 650 mln lei ( inl. 430 mln lei ÎMGFL și 220 mln.lei locatarii) doar pentru Termoelectrica. ÎMGFL - urile, nefiind apte să efectueze reparațiile capitale, fondul locativ din Chişinău este într-o stare continuă de degradare, se arată într-un alt studiu.

În blocurile noi, construite și date în exploatare după 2000 se constituie Asociații de Coproprietari în Condominiu. În conformitate cu Legea condominiului, asociaţiile de proprietari ai locuinţelor privatizate și cooperativele de construcţie a locuinţelor, de asemenea, trebuie reorganizate în asociaţii de coproprietari în condominiu. Este o formă de organizare, considerată mai eficientă din motiv că proprietarii își asumă responsabilitatea de a gestiona și îngriji spațiile comune.

Autoritățile din Moldova au decis să opteze pentru această formă după ce, în iulie 1999, au participat la o conferință ONU din Moscova în care, după analiza mai multor forme de gestionare a fondului locativ, s-a recomandat țărilor participante să opteze pentru condominiu și asociațiile în condominiu.

Acoperiș reparat plătit de CMC

Pe data de 9 august 2022, Chișinăul a fost lovit de o furtună foarte puternică. Străzile capitalei au fost transformate în adevărate râuri, copaci smulși din rădăcină, acoperișuri umflate pe sus, subsoluri inundate, mașini avariate, case cu distrugeri enorme. Au fost și jertfe omenești, un bărbat a murit electrocutat.

Au urmat evaluări ai situației, estimări financiare și a fost adoptată o decizie a Consiliului Municipal Chișinău de a aloca din fondul de rezervă a Chișinăului suma de 20 mln lei pentru reparația capitală a blocurilor lovite de furtună.

”Acoperișul a 16 blocuri din cele 27 care au fost avariate în urma ploii din nouă august au fost reparate. În celelalte cazuri, lucrările vor începe pe parcursul săptămânii curente, anunță șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), Ion Burdiumov,” publicat în presa locală.

Deci sunt și cazuri când autoritățile locale pot finanța din diferite fonduri, lucrări de reparație capitală, în cazul dat, reparațiile acoperișurilor blocurilor avariate.

Întrebare:

Cine este responsabil de evaluarea stării acoperișului, repararea acestuia și în ce măsură?

Răspuns:

Cererea cu privire la efectuarea lucrărilor de reparație poate fi adresată doar întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL), deoarece locatarii achită bani pentru deservirea și întreținerea blocurilor sau, după caz, la asociațiile de coproprietari. Conform legii, întreprinderile municipale sunt obligate să efectueze lucrări de reparaţie în spaţiul de uz comun: scara blocului, faţadă, acoperiş, uşa de intrare, ferestrele din scară ș.a.m.d.

Întrebare:

Cei de la IMGFL tărăgănează și nu fac nimic, locatarii blocului nu au restanțe la plata pentru deservirea blocului locativ. În ce masura IMGFL contribuie la repararea acoperișului?

Răspuns din HG Nr. 191 din 19.02.2002:

”Lucrările de reparaţie capitală a blocurilor locative multietajate, cu apartamente privatizate, gestionate de întreprinderile municipale, sunt finanţate din mijloacele bugetelor locale numai în cazul instituirii în aceste blocuri a asociaţiilor proprietarilor de locuinţe privatizate sau asociaţiilor de coproprietari în condominiu, în termen de o lună, după includerea blocului locativ respectiv în planul de reparaţie a fondului locativ al localităţii, cu încheierea ulterioară a contractului între asociaţie şi primărie privind efectuarea lucrărilor de reparaţie.”

Dacă aveți nevoie de o echipă profesionistă de acoperișuri, nu ezitați să apelați la echipa MONTACO. Sunt lideri în acoperișuri pe piața Moldovei din anul 1999.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
No items found.
Abonează-te la
Deschide.md