Cetățenii R. Moldova pot influența direct aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, opinii
Opțiunea politică a cetățenilor este unul dintre factorii principali prin care societatea poate influența eurointegrarea Republicii Moldova. O spune directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea, potrivit căruia o eventuală accedere a partidelor proruse la guvernare ar stopa procesul de integrare europeană. În același context, președintele Centrului pentru Resurse Juridice (CRJM), Ilie Chirtoacă, spune că subiectul justiției este cel mai complicat capitol de aderare și de evoluțiile reformei justiției depinde viteza de aderare a Republicii Moldova, notează IPN.
Potrivit directorului adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, cetățenii Republicii Moldova pot influența direct accelerarea sau stoparea procesului de aderare la UE prin opțiunea politică pe care și-o exprimă în timpul scrutinelor electorale.
„Sunt mai mulți factori care influențează apropierea de UE și vizează societatea. Primul este opțiunea politică pe care o au cetățenii. Este evident că în spectrul nostru politic există partide proeuropene și partide prorusești, care sunt finanțate și susținute de Federația Rusă. Odată ce aceste partide proruse ar ajunge la guvernare, cu siguranță, perspectiva noastră europeană va deveni mai îndepărtată. Contează mult să facem o alegere corectă și bine informată în susținerea liderilor politici care au demnitate, caracter și o opțiune clar proeuroepană”, a spus directorul adjunct al IPRE, Mihai Mogîldea, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.
În același context, directorul Centrului Expert-Grup spune că guvernul unui stat este principalul responsabil de viteza de implementare a reformelor. Adrian Lupușor spune că, deși criza de securitate din regiune afectează Republica Moldova, aceasta nu ar trebui să împiedice guvernarea să avanseze pe calea reformelor.
„Vedem o agenda ambițioasă, dar deseori lucrurile merg mult mai lent decât ar trebui să meargă. Integrarea europeană depinde doar de noi. Moldova, fiind o țară mică, mereu va fi expusă la diferite șocuri externe. Evident, războiul din Ucraina, criza energetică, războiul hibrid, sunt piedici externe care ne afectează viteza de integrare, dar aceste piedici externe nu trebuie să fie o scuză pentru niciun guvern. Mereu, principalul vinovat al mersului lent al reformelor va fi factorul intern, factorul politic și guvernul. Dușmanul adevărat se află în interior, nu în exterior”, a spus directorul executiv Expert- Grup, Adrian Lupușor.
Reforma justiției și combaterea corupției vor reprezenta principalul indicator că țara este pregătită de aderarea la Uniunea Europeană, spune președintele CRJM, Ilie Chirtoacă.
„Pe partea ce ține de reforma justiției lucrurile merg destul de anevoios. Și avem exemple recente, precum eșuarea alegerii procurorului general, care este o condiție concretă în contextul integrării europene. Înțeleg că reforma justiției este complicată și anume din acest motiv Comisia Europeană, instituțiile europene, au spus că începem negocierile cu justiția și le terminăm tot cu justiția. Reformarea autentică a justiției și combaterea corupției vor fi un indicator al reușitei noastre de integrare europeană”, a spus Ilie Chirtoacă.