Bugetul +Plus, votat în prima lectură. Opoziția, deranjată de cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvern pentru investiții

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Bugetul +Plus a fost aprobat de Parlament în prima lectură. Documentul a fost prezentat în plenul legislativului de prim-ministrul Dorin Recean. Acesta a fost susținut doar de deputații PAS.
7.4.2025 14:31
7.4.2025 14:31
Deschide md
Politic

În discursul său, premierul a menționat că este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvern pentru investiții și că aceste alocări de resurse sunt posibile datorită deschiderii enorme, fără precedent, din partea Uniunii Europene. Opoziția a criticat proiectul, transmite IPN.

Bugetul +Plus presupune alocări de circa 8 miliarde de lei și este constituit pe două dimensiuni: pachetul energetic, prin care oferim în continuare sprijin cetățenilor noștri, pachetul de dezvoltare economică, prin care vom face investiții în toată țara ca să creștem economia, veniturile și nivelul de trai al cetățenilor”, a menționat premierul Dorin Recean.

Șeful executivului s-a adresat și opoziției, cu acuzații însă, că de-a lungul anilor doar au ținut Moldova în impas.

Nu ați mișcat un deget pentru a integra energetic Moldova în UE. Ați vrut să țineți Republica Moldova legată de voi și de controlul unui stat străin. Asta a fost strategia voastră: vulnerabilitate, șantaj și dependență”, a punctat primul-ministrul.

De cealaltă parte, deputații din opoziție au menționat că aceste rectificări la buget vor împovăra cetățenii, care vor trebui să întoarcă aceste împrumuturi.

Dacă este vorba de bugetul PAS pentru campania electorală, totul este clar. PAS în patru ani de guvernare a luat peste 50 de miliarde de lei, toate s-au dus ca în nisip”, a menționat în cadrul ședinței deputatul BCS, Petru Burduja.

Ați numit acest buget „+Plus”, da, într-adevăr este „+Plus” la împovărarea țării cu datorii”, a menționat Tatiana Cunețchi, deputată a fracțiunii BCS.

Premierul Dorin Recean a replicat că nu vede o problemă în împrumuturi, atât timp cât ele sunt responsabile.

La fiecare pachet de împrumut avem și o componentă de grant. De exemplu, din finanțarea de 1,9 miliarde pentru creșterea economică, 580 de milioane sunt granturi, finanțări care nu vor trebui întoarse”, a explicat premierul.

Deputata BCS, Alla Pilipețcaia, l-a întrebat pe premier în legătură cu unele declarații atribuite președintei Maia Sandu –  „că acele sate care nu au susținut referendumul pentru integrarea Moldovei în UE nu vor beneficia de susținere din acești bani europeni”.

Noi, Guvernul, susținem toate localitățile. Șefii voștri finanțează propaganda pro război, anti UE, inclusiv cumpără voturi. Asta e tot ce eu pot să vă răspund”, a spus Dorin Recean.

Alla Darovannaia, deputată BCS, a menționat că guvernele care vor veni vor trebui să ramburseze 32 de miliarde de lei pentru deservirea datoriei externe. Potrivit ei, pentru anul 2025, plata dobânzilor este mai mică decât rambursarea corpului creditelor, iar în 2027 dobânzile vor fi mai mari decât nemijlocit creditele.

Acest credit care a fost acordat acum este pe termen scurt, pentru 5 ani. Cum acest buget din 2025, inclusiv după rectificare, va genera venituri viitoare pentru a putea face față acestor datorii?”, a întrebat Alla Darovannaia.

Nu vă supărați, dar iar ați încurcat toate cifrele. Haideți să nu confundăm deservirea datoriei publice cu dobânzile”, a declarat Dorin Recean.

60 la sută din bani vor merge direct în investiții. O bună parte din compensații vor elibera venitul disponibil al cetățenilor și la fel se va produce creșterea economică din acea creștere a venitului disponibil”, a mai spus premierul.

Prim-ministrul a dat asigurări că investițiile se vor face inclusiv în municipiul Chișinău.

Ne-am gândit și la Chișinău. Vom finanța proiecte de amenajare în fața blocurilor, la fel 155 de școli, adică toate, vor beneficia de investii în blocul alimentar. Începând cu 1 septembrie, vom asigura alimentarea gratuită a elevilor din gimnaziu”, a menționat prim-ministrul.

La capitolul dezvoltării economice, 1 miliard de lei se alocă pentru drumuri locale, încă 1 miliard de lei – pentru circa 200 de km drumuri regionale și raionale. Plus 200 de milioane de lei pentru școli. La fel, vor fi susținuți antreprenorii, agricultorii, dar și tinerii angajați.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md