Banca Mondială va continua să sprijine modernizarea învățământului superior în R. Moldova
Grație investițiilor făcute în ultimii ani, 70 de laboratoare de studii și 96 de spații de învățare au fost dotate cu echipamente moderne și tehnologii informaționale de ultimă generație. De noile condiții beneficiază atât studenții cât și peste 2300 de cadre didactice din 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.
Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au avut astăzi o întrevedere cu membrii misiunii Băncii Mondiale, aflați în vizită de documentare. Ministrul Dan Perciun a adus mulțumiri Băncii Mondiale pentru investițiile făcute.
„Instituțiile au avut parte de o schimbare majoră atât în modernizarea infrastructurii, fiind îmbunătățite condițiile de studii și asigurat accesul la tehnologii de ultimă generație, cât și în adaptarea programelor de studii la cerințele actuale ale pieței muncii pentru a facilita angajarea mai ușoară a tinerilor în câmpul muncii”, a spus ministrul.
Totodată, instituțiile au beneficiat și de modernizări ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii. Astfel, anul curent de studii a început cu 14 programe noi de licență și master în 3 universități din țară, la acestea fiind înscriși 319 studenți. Alte 63 de programe din 7 instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru angajarea în câmpul muncii.
De asemenea, au fost elaborate peste 300 de standarde de calificare pentru programele de licență, masterat și doctorat în 18 domenii de studii. Au fost digitalizate registrele diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior în perioada 1992-2008, care va oferi un instrument eficient de verificare și validare a documentarelor de studii. Un rezultat major al proiectului este elaborarea și lansarea platformei eadmitere.gov.md, care facilitează procesul de depunere a dosarelor de către candidați și asigură o transparență a procesului de admitere la universitățile din țară.
Pe parcursul misiunii, Nalin Jena, șeful grupului de experți al Băncii Mondiale, s-a întâlnit cu echipele de implementare a subproiectelor investiționale ale instituțiilor beneficiare din runda doi ale Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Actualmente, aceste universități sunt în proces de implementare a activităților planificate în proiect care presupun îmbunătățirea infrastructurii, dotarea laboratoarelor și a sălilor de curs, lansarea și modernizarea programelor noi de studii. La întrevedere au participat rectorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
Proiectul va continua în următoarea perioadă cu implementarea unui șir de activități privind internaționalizarea studiilor din Republica Moldova pentru care este alocat circa un milion de euro. La etapa actuală sunt în proces de implementare mai multe acțiuni care prevăd creșterea accesului studenților străini la programele de studii din universitățile noastre. În acest sens, vor fi elaborate 4 suporturi curriculare noi și traduse în engleză alte 12 programe de studii superioare de licență, vor fi fortificate capacitățile a 280 de cadre didactice universitare pentru a preda aceste programe în limba engleză.
De asemenea, va fi dezvoltată o platformă care va promova oferta educațională a Moldovei pe plan internațional.
Totodată, pe parcursul vizitei au fost discutate aspecte privind renovarea capitală a două cămine studențești de la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, cu o capacitate totală de aproape 400 de locuri. Pentru reparația acestor două cămine sunt alocați cca 3,6 mln euro. Lucrările vor demara la începutul lunii martie 2025 și vor dura între șase și nouă luni.
Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, cu o valoare totală de peste 35 de milioane de euro, este implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de Banca Mondială în perioada 2020-2025.