ANALIZĂ // Ucraina pierde teren, dar nici Putin nu dispune de rezerve infinite: Unul din marile depozite de blindate ale Rusiei s-a golit complet

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Anul 2025 găsește armata ucraineană în cea mai proastă situație de la începutul războiului declanșat, în urmă cu aproape trei ani, de invazia rusă: Forţele ruse au încheiat anul 2024 după ce au cucerit peste 4.100 de kilometri pătraţi în Ucraina, o suprafață de de aproape şapte ori mai mare decât în 2023 (593 kilometri pătrați).
3.1.2025 10:13
3.1.2025 10:13
Deschide md
Externe

Forțele ruse înregistrează însă pierderi grele: în jur de 100 de morți și răniți pentru fiecare kilometru pătrat cucerit în Ucraina.

Iar Vladimir Putin începe să ajungă și el la fundul sacului: rezervele Federației Ruse, deși uriașe, nu sunt infinite. Imagini din satelit din luna decembrie 2024 arată că unul din principalele depozite de tancuri al armatei ruse s-a golit deja complet, scrie Digi24.RO.

Uriașa rezervă de tancuri și blindate ale fostei armatei sovietice - atât de necesară armatei ruse în Ucraina pentru piese de schimb - este pe cale să se evapore complet.

Pe la jumătatea lunii decembrie, așa-numita „bază 1295” de la Arseniev a rezervei centrale de tancuri a Federației Ruse era complet goală - semn că toate fostele blindate sovieticde aici e au fost ori „canibalizate” pentru piese de schimb ori recondiționate - unde s-a putut - și trimise pe front sau la alte unități din Federație pentru completarea stocului ori a pierderilor.

Conform informațiilor din surse deschise (OSINT), pe teritoriul Federației Ruse au fost identificate 87 de astfel de depozite cu tehnică militară din perioada sovietică stocată în aer liber: tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, TAB-uri, camioane, piese de artilerie etc.

La finalul anului 2024, imaginile din satelit arată că principalele depozite de acest fel (unde sunt stocate în principal blindate și piese de artilerie) erau deja golite cel puțin la jumătate din capacitatea inițială (luând ca punct de reper imaginile satelitare dinainte de invazia din februarie 2022).

O analiză OSINT realizată independent, de digi24.ro, în toamna anului 2024, a confirmat golirea unor astfel de baze și depozite.  

Conform doctrinei armatei ruse privind conservarea echipamentelor militare, există patru categorii distincte în care acestea sunt stocate. Astfel, echipamentele noi și de bună calitate sunt depozitate în depozite acoperite, prevăzute cu instalații de încălzire și ventilare. Echipamentele mai vechi sunt depozitate în aer liber, cum e cazul parcurilor auto de la Vagjanovo, Omsk sau Ulan Ude (studiate în analiza digi24.ro din septembrie 2024.

Nu mai e niciun secret că armata rusă a folosit intensiv tehnica de luptă recondiționată din perioada sovietică în războiul din Ucraina. Putin și liderii armatei ruse au apelat la vechea tradiție sovietică potrivit căreia „cantitatea e o calitate în sine”.

Pierderile au fost mari (uriașe, raportate la standardele unei armate moderne occidentale, de pildă), dar începutul anului 2025 îl situează pe Putin într-o poziție de forță, cu armata rusă în plină ofensivă și cuceriri teritoriale, în condițiile în care armata ucraineană - aflată și ea în degringoladă din cauza proastei coordonări și crizei de oameni și tehnică de luptă) - nu a reușit deloc, pe întregul parcurs al anului trecut, să stabilizeze frontul sau să oprească avansul Moscovei.

Câte tancuri scoate industria militară a Rusiei vs. câte tancuri pierde armata rusă în Ucraina, pe an

În condițiile în care rușii s-au bazat atât de mult pe vechea tehnică și uriașele depozite rămase moștenire din perioada sovietică, se naște o întrebare: câte tancuri și blindate „moderne” reușește să producă industria militară a Federației Ruse?

La finalul anului 2024, propaganda rusă a publicat o înregistrare video cu noile tancuri ieșite pe porțile principalei fabrici de blindate Uralvagonzavod. Conform surselor ruse, fabrica și-a onorat contractele pe anul 2024 și a trimis „două garnituri de tren” cu tancuri T-90M (cel mai modern tanc din dotarea armatei ruse în acest moment) și T-72 B3M (tanc T-72 modernizat la standarde apropiate T-90).

Astfel, Uralvagonzavod a fabricat în 2024, conform surselor Moscovei, un număr de 60-80 tancuri T-90M și a recondiționat 200 de tancuri T-72.

Uralvagonzavod „produce” astfel 280 de tancuri: cel mult 80 de tancuri moderne pe an, cărora li se adaugă alte 200 de T-72 modernizate. De menționat că Uralvagonzavod e singura fabrică din Rusia unde se produc „de la zero” tancuri.

Rusia mai dispune de „o fabrică de tancuri” la Omsktransmaș - dar aici liniile fabricii sunt folosite doar pentru modernizarea vechilor tancuri T-62 (scoase din depozitele sovietice, făcută revizia capitală, instalat blindaj suplimentar și înlocuite vechile sisteme de ochire și de conducere a focului cu unele noi).

Conform serviciilor militare de informații ucrainene, rușii au reușit să recondiționeze 450 de tancuri T-62 în perioada februarie 2022- februarie 2024: un ritm de 225 de tancuri pe an.

Dacă adunăm cifrele, rezultă o capacitate industrială de a „scoate” pe porțile celor două fabrici 505 de tancuri pe an - 80 noi și 425 variante sovietice modernizate.

Din surse deschise, Rusia a pierdut până acum - 3 ianuarie 2025 - un număr de 2.604 tancuri. Vorbim de tancuri „complet distruse” și nu „avariate” sau „abandonate” (în condițiile în care acestea pot fi recuperate, reparate la depozite speciale și retrimise apoi pe front).

Raportat la trei ani de război, rezultă „o medie” de 868 de tancuri distruse pe an - o cifră care depășește în prezent cu mult capacitatea de producție a industriei ruse și un indicator care confirmă în plus golirea depozitelor de armament din perioada sovietică.

Pe lângă cele două fabrici de tancuri, rușii mai dispun de o uzină - Kurganmașzavod - unde sunt produse și recondiționate mașini de luptă ale infanteriei BMP-2/3 și, din aprilie 2024, sunt fabricate modele noi BMD-4, folosite de trupele de parașutiști.

Capacitatea de producție și modernizare de blindate sovietice este estimată la 1.000 de mașini/an.

Rușii au pierdut până acum peste 4.000 de astfel de vehicule în Ucraina. De asemenea, industria de apărare rusă mai are o „uzină grea” - Arzamaș - unde se produc transportoare amfibii blindate (TAB-uri) și blindate ușoare și fabrica de la Uraltransmaș, unde sunt produse obuziere și piese de artilerie.

Totodată, la Omsktransmaș, pe lângă recondiționarea vechilor tancuri sovietice, mai sunt produse piese de artilerie și vehicule TOS „Buratino”.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md