Analiză // Friedrich Merz, politicianul opus Angelei Merkel, care ar putea deveni noul cancelar al Germaniei
În iulie 2022, starea politică predominantă în Germania era sumbră. Puterea economică era în pragul recesiunii, Rusia amenințând că va întrerupe aprovizionarea cu gaze. Au existat temeri larg răspândite de o scădere a prosperității. Guvernul de coaliție al lui Olaf Scholz începea să-și piardă strălucirea, scrie Digi24.RO.
Criticat pentru gusturile scumpe și atitudinea ostentativă
Pe fondul atmosferei încărcate, ministrul de Finanțe, Christian Lindner, s-a căsătorit pe insula Sylt din Marea Nordului. Iar unul dintre invitați, Friedrich Merz, a decis să-și facă intrarea la opulenta sărbătoare de trei zile în avionul său privat: un Diamond DA62 bimotor, identificat cu o plăcuță de înmatriculare personalizată.
Liderul partidului de opoziție de centru-dreapta Uniunea Creștin Democrată (CDU) a fost aspru criticat pentru sosirea ostentativă, atât pentru că și-a etalat averea, cât și pentru că a ignorat preocupările legate de criza climatică. Departe de a fi pedepsit, însă, Merz a câștigat popularitate.
„Folosesc mai puțin combustibil cu această aeronavă mică decât orice mașină de companie deținută de un membru al guvernului federal”, a insistat el. Din acest motiv, a spus oficialul, va continua să zboare cu orice ocazie.
Friedrich Merz, complet opus Angelei Merkel
Cu alianța sa conservatoare în fruntea sondajelor, Merz se pregătește acum să preia controlul asupra cabinei de pilotaj în calitate de cancelar al celei mai mari economii din Europa, anticipând triumful în alegerile anticipate convocate pentru 23 februarie. Într-o țară în care manifestările de bogăție sunt neobișnuite și nepopulare, totuși, utilizarea avionului său - și imaginea de privilegiu - ar putea reveni să-l bântuie.
Aclamat de susținătorii săi drept candidatul „înapoi la rădăcini”, Merz este un creștin-democrat ca la carte, așa cum nu a fost ultimul cancelar conservator al Germaniei, Angela Merkel.
Merz, în vârstă de 69 de ani, este un soț aparent model de peste 40 de ani, tată și bunic, precum și catolic, care locuiește și acum în Brilon, orașul vest-german în care s-a născut. Profilul său nu ar putea fi mai contrastant decât cel al lui Merkel, o femeie protestantă căsătorită de două ori, fără copii, care a crescut în Republica Democrată Germană.
De asemenea, traiectoriile lor în cadrul CDU diferă: spre deosebire de Merkel, care și-a condus partidul spre succes după succes electoral, cotele de popularitate ale lui Merz în cadrul partidului au fost uneori atât de proaste încât s-au gândit să-l elimine.
În prezent, totuși, el este privit ca un cavaler în armură strălucitoare căruia în sfârșit i-a venit vremea. Bine versat în culmile vieții politice, el a fost înlăturat de Merkel când a încercat să pătrundă în eșaloanele de vârf ale partidului la începutul anilor 2000, reacționând furios, după cum și-a amintit un martor, ca un „pui fără cap”.
El s-a întors doar ani mai târziu, odată ce ea a părăsit scena politică, după o carieră profitabilă într-o bancă de investiții, cu o licență de pilot și câteva milioane de euro avere pentru a – după cum spun susținătorii săi – salva partidul.
Reales deputat în 2021, i-au trebuit trei încercări pentru a fi votat lider de partid. În cele din urmă a reușit și din ianuarie 2022 este principalul lider al opoziției din Germania și inamicul politic numărul unu al lui Olaf Scholz. Pe măsură ce guvernul se lupta cu nenumărate provocări, Merz a devenit expert în a aplica sare pe rănile alianței.
Definirea în fața alegătorilor va fi una dintre principalele provocări cu care se va confrunta Merz înainte de ziua alegerilor. Deși acum numele lui este mult discutat, în cea mai mare parte a două decenii a atras puțin interes. El se descrie ca fiind ambițios, punctual, muncitor și direct. Criticii lui spun că este sensibil la critici, impulsiv și arogant.
Merz a spus că se angajează să respecte regulile stricte ale Germaniei de frânare a datoriilor, dezacorduri ideologice care practic au dus la prăbușirea coaliției la începutul acestei luni. Dar în ce măsură va putea guverna fără a reforma regulile pentru a permite mai multe împrumuturi ca să acopere costurile de urgență (și anume pentru Ucraina) rămâne de văzut.
Promisiuni făcute Ucrainei
Merz este un susținător ferm al Ucrainei, insistând că sprijinul Germaniei pentru Kiev nu va scădea sub supravegherea lui. Spre deosebire de Scholz, el a spus că va sprijini o creștere a capacității Ucrainei de a lovi teritoriul rusesc și, într-o vizită recentă la Kiev, i-a spus lui Volodimir Zelenski că va furniza Kievului rachetele Taurus cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut cu îndârjire de la Berlin. „Cu aceste limite de rază, forțăm țara dumneavoastră să lupte cu o mână legată la spate”, i-a spus el președintelui ucrainean.
Distanța dintre Merkel și Merz rămâne considerabilă. Deși și-a atenuat oarecum criticile la adresa ei, în special așa-zisa ei politică a ușilor deschise, care a permis unui milion de refugiați să intre în Germania în 2015, el continuă să mențină linia: „Asta nu ar trebui lăsat să se întâmple din nou” și a insistat pentru închiderea granițelor Germaniei.
Merz, avertizat să nu adopte tactica populismului de la AfD
Principala sa provocare este, probabil, extrema-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care a crescut în popularitate pe fondul crizei refugiaților și, ocupând locul al doilea în sondaje după alianța conservatoare CDU/CSU, vrea să fie partenerul junior în o coaliție.
Merz, care a început ca europarlamentar în 1989, a respins în mod repetat și vehement ideea, dar există și cei din cadrul partidului care susțin colaborare. El este conștient că AfD sunt cei mai mari competitori ai săi și a fost avertizat de cei din aripa mai liberală a CDU să nu le adopte tactica.
„S-ar putea să fim în competiție cu populiștii, dar nu ar trebui să le transformăm metodele în ale noastre”, a avertizat Hendrik Wüst, liderul landului Renania de Nord-Westfalia și unul dintre principalii rivali ai lui Merz.
Într-un efort de a trage o linie în cazul oricăror dispute, Merz le-a spus recent susținătorilor săi la un miting că este un patriot.
„Naționalistul poate să-și iubească propria țară, dar îi urăște pe toți ceilalți”, a spus el în aplauzele celor prezenți. „Patriotul își iubește țara și îi respectă pe toți ceilalți.”