Alexandr Slusari: Economia regiunii transnistrene este în agonie

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Economia regiunii transnistrene se află într-o stare de agonie. Opinia aparține lui Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Industria transnistreană în criză energetică: „sabia lui Damocles” sau „mărul discordiei”?”, organizată de Agenția de presă IPN.
14.4.2025 14:30
14.4.2025 14:30
Deschide md
Politic

Potrivit lui Slusari, situația este determinată de reducerea drastică a livrărilor de gaze naturale, fapt ce a dus la sistarea activității majorității întreprinderilor industriale din stânga Nistrului.

Potrivit lui Alexandru Slusari, industria grea din regiunea transnistreană este aproape paralizată, iar singura întreprindere de profil care mai activează este uzina de ciment. Slusari a subliniat că o asemenea situație nu poate fi susținută la nesfârșit, iar în curând vor deveni clare intențiile Moscovei privind regiunea transnistreană.

Sursele mele de încredere îmi spun că există doar o pretinsă liniște în regiunea transnistreană. După părerea mea, acum regimul de la Tiraspol se află într-o agonie economică și această situație nu poate dura pentru mult timp. Tind să cred că o astfel de situație va mai dura o lună sau două. Faptul că în regiunea transnistreană, unde se află 15% din populația țării, a fost concentrată toată industria grea, nu a avut loc întâmplător. În afară de uzina de ciment, din întreprinderile industriale, nu activează nimic”, a spus Alexandru Slusari, membru al Consiliului Energocom SA.

În ceea ce privește plata salariilor și pensiilor, Slusari a explicat că regimul de la Tiraspol reușește, deocamdată, să le achite din economiile acumulate anterior. Potrivit lui Slusari, timp de zeci de ani, oligarhii locali au făcut contrabandă, iar banii obținuți din aceste activități sunt folosiți acum pentru a menține regiunea pe linia de plutire.

După 30 de ani, Rusia are nevoie să știe dacă regiunea transnistreană îi aparține în totalitate sau trebuie să renunțe la ea. Cred că în următoarele luni totul se va rezolva. Economia regiunii se mai menține pe seama economiilor pe care le-au acumulat la final de an. Trebuie să recunoaștem că timp de zeci de ani, malul stâng, cu concursul malului drept, a făcut contrabandă și astfel au făcut bani mari. Din contul acestei contrabande, s-au acumulat economii în regiune. Nu cred că cei care au acumulat aceste fonduri vor oferi bani pentru mult timp pentru a menține echilibrul în regiune. Cred că asta va mai dura încă o lună, două, până când va exista o claritate în privința acțiunilor Rusiei”, a mai spus Alexandru Slusari.

Totodată, Slusari a atras atenția asupra degradării nivelului de trai al populației din regiune. Potrivit ex-deputatului, puterea de cumpărare a scăzut considerabil, iar salariile și pensiile din stânga Nistrului sunt de două ori mai mici decât cele de pe malul drept.

În ultimii 10 ani de două ori a scăzut puterea de cumpărare a cetățenilor din regiunea transnistreană. Dacă acum 10 ani vorbeam de faptul că pensiile și salariile lor sunt mai mari decât pensiile și salariile de pe malul drept, acum salariile și pensiile din regiunea transnistreană sunt de două ori mai mici”, a punctat Alexandru Slusari.

Dezbaterea publică la tema „Industria transnistreană în criză energetică: „sabia lui Damocles” sau „mărul discordiei”?” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md