Alexandr Slusari: Ceea ce se întâmplă acum în stânga Nistrului nu este șansa istorică de reintegrare

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Criză energetică din regiunea transnistreană nu reprezintă o oportunitate istorică pentru reintegrarea Republicii Moldova. Opinia aparține membrului Consiliului Energocom SA, Alexandr Slusari, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Coada de pește” a crizei din regiunea de Est a Moldovei”, organizată de Agenția de presă IPN.
13.1.2025 12:34
13.1.2025 12:37
Deschide md
Politic

Potrivit lui Alexandr Slusari, pozițiile Federației Ruse și contextul geopolitic actual sunt factori care împiedică un proces rapid de reintegrare.

Alexandr Slusari a menționat că lipsa unui plan coerent din partea autorităților de la Chișinău privind gestionarea crizei energetice și influența semnificativă a Moscovei asupra regiunii transnistrene fac ca reintegrarea țării să rămână un obiectiv îndepărtat.

„Nu cred că ceea ce se întâmplă acum este șansa istorică de reintegrare. Eu nu cred în reintegrarea Republicii Moldova atât timp cât pozițiile Federației Ruse sunt relativ puternice, iar contextul geopolitic și regional nu este benefic pentru reintegrarea țării. Scenariul cu care ne confruntăm acum a fost declanșat de Kremlin. Adică, atunci când vorbești de șansa istorică de reintegrare, scenariul trebuie să fie lansat de Chișinău. Chișinăul, tradițional, are un rol reactiv, acționează un pic haotic, mai mult cu declarații decât cu acțiuni”, a spus Alexandr Slusari.

Alexandr Slusari, a atras atenția asupra unor posibile evoluții legate de livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană. Potrivit acestuia, Gazprom ar urma să vină, în scurt timp, cu propunerea de a furniza gaze, pentru consum intern doar către regiunea separatistă prin Turcia. Slusari și-a exprimat temerea că actuala guvernare ar putea accepta această înțelegere, care, în viziunea sa, ar perpetua o situație dezavantajoasă pentru Chișinău.

„Peste o săptămână, zece zile, Gazprom va veni cu propunerea de a livra gaz. Sunt zvonuri că în Turcia s-au înțeles să fie livrate gaze naturale pentru regiunea transnistreană, doar pentru consum intern, fără a livra energie electrică pentru malul drept. Continuarea acestei tranzacții deloc nu este în interesul Republicii Moldova. În formula pe care o va propune Gazprom, malul drept nu va avea niciun beneficiu. Cred că guvernarea actuală va accepta ca gazul să meargă mai departe spre regiunea transnistreană. Sper că măcar industria de pe malul stâng să nu funcționeze și se va limita totul la aspect umanitar”, a mai spus Alexandr Slusari.

Slusari a atras atenția asupra faptului că, în cazul în care industria transnistreană va continua să beneficieze de resurse energetice ieftine, va fi perpetuată o competiție neloială în raport cu agenții economici din dreapta Nistrului.

„Sper măcar să nu admitem toată concurența neloială și toată industria, a cărei privatizare noi n-am recunoscut-o niciodată, nu va funcționa. Mă tem că partenerii externi vor încerca să convingă autoritățile de la Chișinău să cedeze, pentru a menține pacea în regiune, pentru a nu provoca Federația Rusă în aceste condiții complicate din punct de vedere geopolitic, mai ales după schimbările din SUA. Sunt sceptic că autoritățile noastre vor avea verticalitate și fermitate să se opună”, a punctat Alexandr Slusari.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md