84% din terenurile aferente construcției LEA Vulcănești-Chișinău din șase raioane au fost compensate

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Procedura de compensare a proprietarilor terenurilor necesare pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) de 400kV Vulcănești-Chișinău s-a extins în 25 de localități, din numărul total de 34, sau în șase din opt raioane.
14.11.2024 17:39
14.11.2024 17:39
Deschide md
Social

Astfel, pentru circa 84% din localitățile vizate au fost deja oferite compensații pentru exproprierea dreptului de proprietate sau a dreptului de folosință a terenului, transmite MOLDPRES.

Mai exact, în localitățile din Cahul au fost oferite compensații pentru 97% din terenuri, în UTA Găgăuzia pentru 90%, în Taraclia pentru circa 96% din terenuri, în Cimișlia pentru 78%, în Leova pentru 71%, iar în Hâncești pentru 17 la sută din terenuri.

Directorul UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, Ruslan Surugiu, a afirmat că în procesul de compensare a terenurilor expropriate au fost desfășurate un șir de ședințe de informare în fiecare localitate în parte.

„Suntem în contact permanent cu reprezentanții autorităților publice locale, care ne oferă tot suportul în lucrul cu proprietarii terenurilor, cu care avem o abordare individuală”, a subliniat Ruslan Surugiu.

Pentru construcția LEA, terenurile sunt expropriate permanent și temporar. Cele expropriate permanent sunt destinate construcției pilonilor și vor fi transmise în proprietatea statului, iar cele temporar vor rămâne în proprietatea persoanei, după finalizarea lucrărilor de construcție.

Conform procedurii, o propunere de expropriere, care conține suma despăgubirii, este expediată tuturor persoanelor afectate. Despăgubirile pot fi recepționate de către agenții economici în conturile bancare specificate și de către persoanele fizice la oficiile poștale în termen de maxim 60 de zile.

Lucrările de construcție a LEA Vulcănești - Chișinău au început în luna aprilie curent. Conform proiectului, linia electrică va avea 503 piloni și va intersecta opt raioane și 34 de localități.

În funcție de regimul sistemului electroenergetic, LEA va putea asigura tranzitul unui flux de până la 630 MVA, fiind limitat doar de capacitatea transformatoarelor din stația Chișinău, ceea ce ar putea satisface necesitatea a peste 50% din consumul de energie în perioada de consum maxim.

Construcția LEA este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova. Valoarea acestuia este de 61 mln de euro, dintre care circa 27 de mln de euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md