Cum va fi rezolvat dosarul transnistrean? Soluția vicepremierului pentru Reintegrare, pe pași

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Приднестровье
29.2.2024 16:36
Приднестровье

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a explicat, pe pași, ce soluții ar propune Chișinăul pentru rezolvarea dosarului transnistrean. Potrivit demnitarului, acest lucru trebuie să se înfăptuiască gradual, pornind de la integrarea economică a celor din stânga Nistrului.

Primul lucru ar fi atragerea companiilor din stânga Nistrului, ca să opereze și să activeze conform legislației aprobate la Chișinău. Vicepremierul spune că primul pas în acest sens a fost deja făcut.

„Ei sunt cetățenii noștri și noi dorim să reintegrăm nu doar teritoriul, ci și populația din R. Moldova. Dorim să creăm condiții pentru ei, ca gradual să intre în câmpul legal al R. Moldova. Să începem cu oamenii de afaceri, întâi de toate. Asistăm la un proces lent, dar sigur de reintegrare economică. Practic toate companiile din regiunea transnistreană au obținut licențe și s-au înregistrat la Chișinău, la Agenția de Servicii Publice. Deci ei operează la momentul de față ca întreprinderi moldovenești”, a declarat Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Vocile care contează” de la Euronews România.

Formula reintegrării graduale, pe pași

Oficialul de la Chișinău susține că reintegrarea economică va fi posibilă prin introducerea leului național drept monedă unică, precum și urmează să fie creat un spațiu vamal comun cu regiunea stângă a Nistrului.

„Eu cred că trebuie să mergem pe formula reintegrării graduale și cred că tactica trebuie să fie: integrarea economică – întâi. Începem cu taxele vamale, apoi crearea unui spațiu vamal comun, apoi mergem pe fiscalitate, crearea unui spațiu monetar comun cu introducerea leului. Dacă ne amintim de unificarea Germaniei, acolo tot a început cu introducerea mărcii germane în RDG, cu crearea unui spațiu economic comun. Aceștia trebuie să fie pașii logici”, a mai spus Oleg Serebrian.

Ulterior, se va pune accent tot mai mare și pe reintegrarea socială

„Reintegrarea trebuie să fie una graduală. Eu nu văd reintegrarea politică întâi și reintegrarea social-economică ulterioară. Totul pornește de la integrarea socială și economică”, susține Oleg Serebrian.

Potrivit lui, reintegrarea socială va presupune tot mai multe plăți pentru cetățenii din stânga Nistrului. În prezent, din bugetul R. Moldova spre cetățenii din regiune merg peste 200 mln de lei, sau în jur de 11 milioane de euro.

„Acești bani se duc pentru pensii și pentru servicii medicale, burse pentru tinerii care își fac studiile în partea dreaptă a Nistrului. Eu nu pun aici școlile românești din regiunea transnistreană, care sunt în totalitate finanțate de Chișinău”, explică Oleg Serebrian.

De asemenea, demnitarul a afirmat că nu este adeptul acordării unei autonomii acestei regiuni, chiar de Constituția R. Moldova permite acest lucru. Asta în contextul în care mai multe opinii vociferau că una din soluțiile diferendului transnistrean ar fi acordarea unei autonomii pentru regiunea transnistreană.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md