Zilele Europene ale Patrimoniului // Igor Grosu: Să valorificăm patrimoniul cultural ca să atragem turiștii în R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
26.9.2024 14:56
7.10.2024 0:51
Politic

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, îndeamnă cetățenii să protejeze și să valorifice patrimoniul cultural, pentru ca să atragem turiști în R. Moldova. Un îndemn în acest sens a fost lansat în cadrul Forumului dedicat protejării patrimoniului cultural.

Evenimentul este organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, abordează politicile și inițiativele naționale pentru protecția patrimoniului cultural, rolul instituțiilor și activitățile desfășurate în acest domeniu, starea actuală și perspectivele de reabilitare a orașelor istorice din Republica Moldova.

În mesajul său, speakerul a vorbit despre importanța salvgardării patrimoniului cultural și a îndemnat comunitatea academică, autoritățile publice locale și întreaga societate să continue să se implice în valorificarea patrimoniului cultural național și să contribuie la atragerea vizitatorilor și turiștilor în localitățile din țara noastră.

„Am fost martorii unor exemple bune, dar și mai triste care au afectat patrimoniul nostru, de aceea este nevoie ca în legislație să existe instrumente de coerciție. Văd cum se schimbă atitudinea și administrația locală înțelege cât de important este să păstreze și să prezinte patrimoniul ca punct de atracție”, a spus Igor Grosu.

Șeful Legislativului s-a referit și la modificarea Legii monumentelor de for public, care presupune simplificarea procedurii de înființare și edificare a monumentelor de for public la nivel local; aprobarea Registrului siturilor arheologice, care are drept rezultat evidența siturilor arheologice, delimitarea și protecția acestora; aprobarea proiectului de lege privind implementarea programului național „Voucher Cultural”.

„Voucherul Cultural este o inițiativă foarte bună a unui grup de deputați prin care încercăm să aducem tinerii în muzee, teatre, în săli de concerte. Există posibilitatea să extindem programul și pentru alte categorii de persoane – pentru seniori”, a adăugat Igor Grosu.

Cu un discurs a venit și ministrul culturii, Sergiu Prodan. El a afirmat că se depun eforturi pentru protejarea patrimoniului național și, actualmente, Ministerul Culturii pregătește o nouă lege în acest sens.

„Patrimoniul este al nostru, al tuturor. Responsabilitatea pentru salvgardarea patrimoniului este a noastră, a tuturor, iar sarcina noastră este să transmitem generației viitoare așa cum l-am moștenit de la strămoșii noștri. Vă îndemn să vă gândiți nu doar la păstrarea, valorificarea și restaurarea, ci și la faptul ce lăsăm generației viitoare”, a spus Sergiu Prodan.

Zilele Europene ale Patrimoniului au fost lansate în anul 1985 și reprezintă o inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Este unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale participative din Europa, care se marchează anual, în luna septembrie, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene.

La ediția curentă, în Republica Moldova vor fi organizate numeroase evenimente, pe parcursul a trei săptămâni. Sunt planificate vizite la diferite muzee din țară, vor fi amenajate diverse expoziții, vor fi organizate întâlniri cu scriitorii, vor fi desfășurate excursii pe traseele istorice ș.a.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md