Victor Parlicov, discuții cu primarii din raionul Ialoveni despre provocările de pe piața gazelor și a energiei electrice

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
3.8.2024 20:37
30.9.2024 18:04
Social

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a discutat cu reprezentanții autorităților locale, cu oamenii de afaceri din raion, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Ialoveni. De asemenea, ministrul a purtat discuții și cu beneficiarii unor proiecte investiționale din satul Cărbuna care și-au instalat panouri fotovoltaice și au reușit să-și reducă semnificativ facturile la energie.

În cadrul întrevederii cu primarii, Victor Parlicov, a vorbit despre schimbările realizate în domeniul energiei, dar și despre provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova odată cu începerea războiului în Ucraina.

„Din cele șapte linii care suntem noi interconectați cu Ucraina, șase trec prin regiunea transnistreană. Avem o singură linie prin care Republica Moldova putea să fie alimentată cu energie electrică, ocolind regiunea transnistreană. Aceasta este Novodnestrovsk- Strășeni- Chișinău-Bălți, care nu este suficientă pentru a asigura securitatea alimentării cu energie electrică. Astfel sincronizarea a fost una inevitabilă. După 16 martie 2022, când ne-am sincronizat de urgenţă cu ENTSO-E, împreună cu Ucraina, s-a schimbat totul din punct de vedere a securități și capacitatea de șantaj din partea regiunii transnistrene s-a epuizat”, a spus Victor Parlicov la întrevederea cu autoritățile locale din Ialoveni.

Demnitarul a menționat că diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale a fost posibilă inclusiv datorită faptului că Republica Moldova nu a mai fost șantajabilă cu lipsă de energie electrică.

„Am reușit în timp foarte scurt să diversificăm piața gazelor. Am renunțat parțial la contractul Gazprom pentru partea dreapta a Nistrului. În 2023, noi am reușit să economisim 60 milioane de euro, procurând gaz de pe piața europeană, mai ieftin decât de la Gazprom, dar schimbarea cea mai mare, inclusiv ce am reușit să realizăm în termeni restrânși cu diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, a fost datorită progresului pe domeniul energiei electrice și pentru că am pus capăt șantajului cu lipsa de energie electrică”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul a vorbit și despre proiectul de modificare a legii privind promovarea surselor de energie regenerabilă (SER, care a fost aprobat de Parlament în lectură finală. Este vorba de facilitarea funcționării comunităților energetice locale, prin faptul că energia electrică produsă într-o anumită locație va putea fi consumată de membrii comunității în mai multe locuri de consum.

Aceste prevederi se vor aplica și în cazul beneficiarilor mecanismului de facturare netă, inclusiv Asociațiilor de irigare, agricultorilor care își vor putea instala panouri și alimenta multiple diverse puncte de consum, precum și utilaje situate în locații diferite - frigider, pompe de irigare, birouri, etc. Totodată, vor beneficia de aceste modificări și autoritățile publice locale, care pot instala panouri fotovoltaice și alimenta multiple clădiri publice - sistemul de iluminat stradal, grădiniță, școală, punct medical, primărie, etc.

De asemenea, din comunități energetice vor putea face parte asociații de coproprietari în condominiu, Grupuri de Acțiune Locală, Asociații de Dezvoltare Intercomunitară. De menționat că la moment sunt instalate capacități de producere a energiei regenerabile de 129 MW de către prosumatori, 98,9 MW în baza mecanismului de garantare a tarifului fix (141 MW confirmate) și cca 124 MW pe piața liberă.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md