Sprijin de peste Prut // România oferă peste 45 milioane de lei pentru restaurarea „Conacului urban al Familiei Donici”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
3.10.2024 12:27
7.10.2024 0:51
Deschide md
Social

Guvernul de la București a aprobat miercuri, 2 octombrie, o decizie care prevede acordarea unui suport în valoare de 11,8 milioane de lei românești, echivalentul a peste 45,6 milioane de MDL, conform cursului valutar.

Banii vor fi alocați pentru restaurarea unui important monument de arhitectură. Este vorba despre „Conacul urban al Familiei Donici”, inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

„Guvernul a aprobat acordarea unui sprijin de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională, din municipiul Chișinău, de pe strada Mitropolit Gavril Bănulescu Bodoni. Poate, pentru cei din România informația nu are impact, dar pentru cei din Chișinău, știm foarte bine, acolo este sediul Ministerului Culturii din Republica Moldova. Acesta va fi renovat, așadar, în proporție, din bugetul total, aproape 50% din bani surveniți de la Guvernul României”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului de la București, Mihai Constantin.

Acest lucru a fost salutat de către ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan. „Am aflat cu bucurie despre decizia Guvernului României de a finanța restaurarea Monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională din str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 35 din Chișinău, colț cu str. 31 August 1989”, se menționează în mesajul ministrului.

Conform datelor, clădirea este una emblematică pentru Chișinău, primele informații documentare despre ea datând din 1863, și are toate șansele ca, după restaurare, să redevină o perlă arhitectonică a capitalei.

„Acest obiect de patrimoniu este primul care, alături de alte edificii importante, vor fi restaurate în baza Acordului dintre Guvernele de la Chișinău și București privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 de milioane de euro, acordat țării noastre de România.

Pe lângă faptul că, datorită lui, vom readuce la viață un obiectiv arhitectural de patrimoniu, după restaurare aici vor fi amplasate mai multe structuri responsabile de protejarea patrimoniului național. Este vorba, în special, de Institutul Patrimoniului Cultural, Agenția de Inspectare și restaurare a monumentelor și Agenția Națională Arheologică”, se mai arată în mesajul lui Sergiu Prodan.

Este de menționat că asistența financiară este oferită în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md