Politolog român: Congresul așa zișilor deputați de toate nivelele de la Tiraspol va cere Rusiei ajutor economic și reluarea formatului ”5+2”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Transnistria
27.2.2024 12:59
7.10.2024 0:51
Tudor Ioniță
Transnistria

Congresul așa zișilor deputați de toate nivelele de la Tiraspol, care se va întruni pe 28 februarie, va cere Rusiei ajutor economic sporit și va mai cere mediatorilor formatului 5+2 să convingă Chișinăul să renunțe la taxele impuse agenților economici din stânga Nistrului. Declarația a fost făcută de politologul român Vladimir Socor, analist politic al Fundației Jamestown, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

”Anticipez în primul rând că se vor adresa Rusiei pentru ajutor economic sporit, având în vedere măsurile economice aplicate recent de R. Moldova. Tiraspolul se va plânge de așa-zisă blocadă, pe așa-zisa discriminare, și va cere ajutor economic sporit. De asemenea, la aceeași adunare, mă aștept ca Tiraspolul să solicite mediatorilor și observatorilor din formatul 5+2, adică și Rusiei, dar și occidentalilor - UE și SUA - să convingă Chișinăul să renunțe la aceste măsuri. Adresa declarațiilor de la Tiraspol va fi nu numai Moscova, dar și statele occidentale. Va fi o declarație cu multiple adrese”, a declarat Vladimir Socor.

De asemenea, analistul politic a spus că se așteaptă ca Tiraspolul să solicite reluarea formatului de negocieri 5+2, în interesul Rusiei.

”Iată de ce nu mă aștept și aș fi foarte uimit dacă Tiraspolul ar solicita recunoașterea Transnistriei de către Rusia sau alipirea Transnistriei la Federația Rusă, invocând plebiscitul lor din anul 2006. Aceste scopuri declarative și tradiționale ale Tiraspolului contrazic scopurile de astăzi ale Moscovei și ale Tiraspolului. Scopurile de astăzi sunt ca Transnistria să rămână pe linia de plutire economică profitând de relația cu Uniunea Europeană, de accesul cobailor din Transnistria la UE prin intermediul R. Moldova, și ca să reconvoace formatul 5+2, format care, prin definiție, nu presupune recunoașterea Transnistriei de către Rusia sau alipirea la Rusia, ci rămânerea Transnistriei, cel puțin pe hârtie, în cadrul Republicii Moldova, cu un statul special”, a mai punctat Socor.

Anterior, și Serviciul de Informații Militare al Ucrainei a declarat că informația precum că la Congresul așa zișilor deputați de toate nivelele de la Tiraspol va fi cerută alipirea Transnistriei la Federația Rusă nu se confirmă.

Deschide și: Serviciul de informații militare al Ucrainei: Informația precum că Transnistria va cere alipirea la Rusia nu se confirmă

Săptămâna trecută, opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a declarat că la congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Astfel, Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul vine chiar de la Moscova.

Ciorba presupunea că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

Deschide și: Opozant transnistrean: Congresul așa zișilor deputați de toate nivelele de la Tiraspol va cere Moscovei alipirea Transnistriei la Rusia

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md