Oleg Serebrian: Nu cred că există șanse ca Federația Rusă să recunoască independența regiunii transnistrene

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Transnistria
29.2.2024 11:01
7.10.2024 0:51
Transnistria

Vicepremierul pentru reintegrare a R. Moldova, Oleg Serebrian, este de părere că în prezent nu ar exista șanse ca Rusia condusă de Vladimir Putin să recunoască independența regiunii transnistrene. Și asta în contextul în care nici până azi, oficial, Federația Rusă nu a făcut-o.

„Nu cred că există șanse să spună că Federația Rusă acceptă sau recunoaște independența regiunii transnistrene. Foarte multă lume nu știe că independența lor, proclamată cum s-a spus acum 30 de ani, nu a fost recunoscută de nimeni până în momentul de față. Nici Federația Rusă nu recunoaște independența regiunii”, a afirmat Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Vocile care contează” de la Euronews România.

Potrivit demnitarului, regiunea separatistă este probabil cea mai militarizată zonă, iar în jur de 250 de milioane de euro cei de la Tiraspol le alocă pentru securitate și apărare.

„Regimul de la Tiraspol dacă are probleme cu bugetul, ar trebui să-și revadă cheltuielile pentru miliție, securitate și armată. I-am sfătuit de foarte multe ori despre acest lucru. Cheltuielile militare ale acestei regiuni sunt exagerate.

După Königsberg, regiunea transnistreană este probabil cea mai militarizată zonă. În jur de un sfert din bugetul regiunii transnistrene merge spre aceste domenii - securitate și apărare. În jur de 250 de milioane de euro buget”, a mai precizat Serebrian, la Euronews România.

Interesant este și faptul că prezența militarilor ruși în regiunea din stânga Nistrului nu mai este semnificativă, și asta pentru că deplasarea fizică a rușilor este îngreunată. Acest lucru a determinat ca tineri din stânga Nistrului, înrolați în „trupele pacificatoare”, să poarte ecusoane rusești.

„Prezența militară rusă este un factor psihologic important, fără îndoială. Majoritatea din cei care sunt în trupele de pacificatori, sub drapelul Federației Ruse, sunt tineri din regiunea transnistreană. Rotația nu mai este posibilă din 2014, recruți din Federația Rusă nu mai vin.

Puteți asista la situații foarte ciudate. Dacă mergeți pe străzile din Tighina sau în Tiraspol puteți vedea militari cu ecuson rusesc, vorbind între ei românește.

E vorba din tineri din satele moldovenești, românești, din partea stânga a Nistrului care au și pașaport rusesc și care își fac serviciul militar în aceste unități”, a punctat Serebrian.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md