Ministerul român al Justiției va detașa la Chișinău zeci de angajați și va institui funcția de magistrat de legătură cu R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
25.4.2024 14:17
30.9.2024 18:04
Politic

Autoritățile din România vin cu un nou ajutor pentru cele din R. Moldova. Da această dată, Ministerul Justiției de la București va detașa zeci de angajați, experți în domeniul justiției, pentru a oferi asistență celor de la Chișinău în privința activităților legate de reforme și accederea la UE. De asemenea, va fi instituită și o nouă funcție, cea de magistrat de legătură cu R. Moldova.

Despre acest lucru a anunțat ministrul Justiției de la București, Alina-Ștefania Gorghiu într-o declarație de presă susținută alături de ministrul Justiției al R. Moldova, Veronica Mihailov-Moraru.

„Sunt câteva lucruri punctuale agreate cu doamna ministră: ne-am angajat să furnizăm experți din cadrul Ministerului Justiției pentru Chișinău. Mă bucur să anunț că vom reuși să susținem parcursul european la nivel de experți ai Ministerului Justiției. În perioada următoare vom stabili contacte pentru a acorda asistență tehnică reformei din Justiție, atât de necesare aderării la UE. Vorbim despre experți de misiune scurtă, cei mai buni experți de la noi pentru a oferi asistență. Probabil va fi un eșantion de 30- 60 de experți, în funcție de cum vor decurge discuțiile, pe care îi vom pune la dispoziție”, a subliniat Alina-Ștefania Gorghiu.

De asemenea, demnitara a spus că un alt lucru important va fi instituirea unui magistrat de legătură cu R. Moldova. „Avem un volum foarte mare de activități de asistență judiciară. Doar anul trecut am reușit să evaluăm vreo 250 de dosare. Este vorba despre cereri de extrădare, comisii rogatorii, caziere judiciare, și altele. Sunt foarte multe comunicări și solicitări de acte, de probe, motiv pentru care vorbim despre acest magistrat de legătură, care va aduce un plus valoare în legatura noastră”, a mai spus ministrul de la București.

Potrivit ei, reprezentanții celor două ministere au mai discutat și despre colaborarea pe domeniul sistemului de penitenciare, precum și va fi efectuată o vizită de studiu la unul din penitenciarele din România, ca să fie examinate condițiile de detenție, modernizarea instituțiilor, și altele.

La rândul său, ministrul de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru, a mulțumit autorităților de la București pentru suportul acordat, subliniind că România a fost și este cel mai aprig susținător al aderării Republicii Moldova la UE.

„Discuțiile s-au axat pe evoluția proceselor din domeniul justiției în R Moldova, pentru a spori eficienta si transparenta sectorului dat. Am discutat și despre măsurile de fortificare a structurilor de autoadministrare a judecătorilor si procurorilor (noul CSM și CSP format). Un subiect aparte a vizat și domeniul anticorupție, pentru a efcientiza instituțiile abilitate în combaterea corupției. Am făcut un schimb de opinii cu privire la completul de la CSJ în R. Moldova, urmare a noii legi adoptate anul trecut și ne dorim să devină o veritabila Curte de Casație, conform experienței române”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Menționăm, că ministrul Justiției al R. Moldova se află într-o vizită la București în perioada 25-26 aprilie, la invitația omologului său român Alina-Ștefania Gorghiu. De asemenea, sunt prevăzute întrevederi cu: președintele Senatului, Nicolae Ionel Ciucă; președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Alina Corbu; procurorul General al României, Alex Florin Florența; procurorul-șef DNA, Marius Ionuț Voineag; procurorul-șef DIICOT, Alina Albu; directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md