Maia Sandu, mesaj la deschiderea Bookfest București 2024: Venim de acasă acasă, dinspre ai noștri spre ai noștri

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
29.5.2024 15:10
30.9.2024 18:04
Deschide md
Politic

Participarea Republicii Moldova în calitate de invitat de onoare al Salonului Internaţional de carte Bookfest reprezintă un privilegiu, o imensă responsabilitate, dar şi un prilej de mare mândrie, pentru că venim de acasă acasă, dinspre ai noştri spre ai noştri, uniţi cu toţii prin largile aripi ale limbii române, a transmis preşedintele Maia Sandu, citată de Agerpres.

"Cu mare emoţie, dar şi cu mare bucurie, salut deschiderea Salonului Internaţional de carte Bookfest, cea mai frumoasă formă posibilă de celebrare a literaturii, a cunoaşterii şi a spiritului creativ uman. Pentru noi, cei din Republica Moldova, această ediţie este de o semnificaţie copleşitoare, pentru că venim de acasă acasă, dinspre ai noştri spre ai noştri, uniţi cu toţii prin largile aripi ale limbii române. E un privilegiu, o imensă responsabilitate, dar şi un prilej de mare mândrie pentru noi să fim în acest an invitaţi de onoare. Este un gest de o deosebită generozitate din partea României, un gest de solidaritate, de sprijin şi de încredere, un gest care depăşeşte limitele literaturii şi ale industriei editoriale", a subliniat Maia Sandu, în mesajul prezentat consilierul prezidenţial Angela Braşoveanu.

Șeful statului consideră că prezenţa la Bookfest a Republicii Moldova ca invitat de onoare "este un test al calităţii şi o măsură a talentului, a efortului, dedicaţiei şi consecvenţei pentru toţi cei implicaţi în procesul de creare şi promovare a cărţii".

"Şi ei sunt mulţi, autori, editori, redactori, corectori, designeri şi ilustratori, tipografi, distribuitori, promotori, jurnalişti culturali, critici literari, manageri, profesori, bibliotecari şi librari", a completat ea.

Sandu a arătat că "Bookfest, în ediţia de Bucureşti, precum şi cel în ediţia de Chişinău arată clar că, sub aspect cultural, graniţele nu mai există", notează Agerpres.

"Funcţionăm că un tot întreg, ne influenţăm reciproc şi ne dezvoltăm împreună, ne deschidem larg braţele. Voi pentru a ne îmbrăţişa, noi pentru a vă cuprinde. Căldura din ambele părţi este aceeaşi. A fost cale lungă până aici şi în istorie şi în politică şi în carte. Scriitorii şaptezecişti riscau dosare pentru lectura cărţilor în limba română, optzeciştii au dus o luptă acerbă pentru sincronizarea cu literatura de peste Prut, nouăzeciştii au beneficiat de primele burse ale statului român, formându-se ca scriitori la Cluj, Bucureşti, Timişoara sau Iaşi. Douămiiştii şi generaţiile ulterioare s-au scăldat liberi la albia literaturii române fără să-i simtă malurile", a punctat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova şi România se vor regăsi în "marea familie europeană".

"Sperăm cu toţii că ne aflăm într-un punct în care nu există întoarcere, că vom fi toţi, împreună, parte din marea familie europeană, parte a lumii libere, unde cărţile nu sunt arse pe rug şi scriitorii nu putrezesc în gulaguri sau în tranşee, iar cetăţenii de rând nu sunt băgaţi în închisoare pentru o foaie albă sau pentru cuvântul pace", a mai transmis Maia Sandu.

Cea de-a XVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest s-a deschis miercuri la Romexpo, Republica Moldova fiind, în acest an invitatul de onoare al evenimentului. Sub sloganul "Te cuprind, Republica Moldova", o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spaţiul lingvistic şi cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei "te îmbrăţişez", ţara invitată a pregătit aproximativ 40 de evenimente, de care se vor bucura cei care vor trece pragul Pavilionului B2.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md