În Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, arată datele unui studiu

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
În R. Moldova, 18,3% din populația adultă au acuzat simptome de depresie și 1,7% au avut nevoie de asistență la specialiști, potrivit datelor Studiului național al prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile. Același studiu arată o creștere a afecțiunilor psihice. Datele au fost făcute publice de Agenția Naționala pentru Sănătate Publică, comunică MOLDPRES.
10.10.2024 18:27
10.10.2024 18:28
Deschide md
Social

Potrivit sursei citate, campania din anul curent are genericul „Este timpul să acordăm prioritate sănătății mintale la locul de muncă” și este dedicată susținerii sănătății mintale la locul de muncă, făcându-l un loc mai sănătos, mai ales că angajații își petrec 60% din timp la locul de muncă.

Specialiștii susțin că locurile de muncă sigure, sănătoase și incluzive nu numai că îmbunătățesc sănătatea mintală și fizică, performanța și productivitatea în muncă, dar reduc absenteismul, sporesc moralul și motivația personalului.

Medicii anunță că sănătatea mintală precară are un efect negativ asupra sănătății fizice și asupra identității și bunăstării unei persoane în raport cu locul de muncă. Capacitatea de a lucra poate fi în consecință afectată prin reducerea productivității și a performanței.

Tot în contextul marcării acestei zile, în perioada 10-13 octombrie curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, are loc congresul internațional „Dincolo de granițe: uniți pentru sănătatea mintală”, care adună circa 250 de medici psihiatri și narcologi, psihoterapeuți și psihologi din țară și de peste hotare. Congresul are loc în cadrul proiectului moldo-elvețian „MENSANA”, sub egida Guvernului Elveției și Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.

Ministerul Sănătății anunță că sănătatea mintală a cetățenilor este o prioritate pentru autoritățile de resort. În Republica Moldova, în afară de serviciile oferite în trei spitale de psihiatrie, funcționează 40 de centre comunitare de sănătate mintală. Centrele oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

De asemenea, anul trecut Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2023-2027. În Program sunt prevăzute acțiuni de pregătire a unui sistem rezilient de sănătate mintală, care să asigure accesul universal al persoanelor afectate de aceste tulburări, la toate etapele vieții, reducerea numărului de spitalizări pe paturile psihiatrice cu 25% până în anul 2027 și creșterea numărului persoanelor consultate în centrele comunitare de sănătate mintală cu 25%, promovarea sănătății mintale și pregătirea psihoemoțională a populației în situații de urgență pentru depășirea crizelor comunitare; reducerea ratei mortalității prin suicid.

Totodată, Parlamentul a adoptat, în 2024, Legea privind sănătatea și bunăstarea mintală. Noua lege setează un cadru normativ ce asigură dreptul tuturor cetățenilor la protecția sănătății și bunăstării mintale.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md